Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Caffe latte να τον πιεις στο ποτήρι!

Περίληψη: Η περιήγησή μας στα μυστικά του καφέ συνεχίζεται με μια κούπα ζεστό latte. Μάθε πως θα πετύχεις το απόλυτο «πάντρεμα» καφέ και γάλατος.

Καλός και άγιος ο freddo espresso και ο freddo cappuccino τώρα όμως που τα πρώτα κρύα είναι καθοδόν ήρθε η ώρα για λαχταριστούς αχνιστούς καφέδες. Ελληνικός, φίλτρου, americano, cappuccino και φυσικά latte. Καφές με πιστούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς, o latte συνεχίζει και διχάζει τους coffee lovers. Άλλοι μιλούν για έναν χορταστικό καφέ που συνοδεύει τέλεια το πρωινό, και άλλοι για ένα ρόφημα που είναι περισσότερο γάλα πάρα καφές. Η Παγκόσμια Ημέρα Καφέ έρχεται την 1η Οκτωβρίου οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε και πάλι το παρεξηγημένο αυτό ρόφημα.

Καφές + γάλα: Μια σχέση αιώνων

Μπορεί να νομίζεις πως ο latte είναι μια νέα πατέντα για αυτούς που θέλουν απαραίτητα γάλα στον καφέ τους – ή καφέ στο γάλα τους, εμείς δε κρίνουμε – ωστόσο στην πραγματικότητα, η ανάμειξη των δύο υλικών πηγαίνει πολύ πίσω. Στις αρχές του 17ου αιώνα τα πρώτα coffee houses έκαναν την εμφάνισή τους στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Σε αντίθεση με σήμερα, η ζάχαρη εκείνη την εποχή ήταν ένα δυσεύρετο και ακριβό προϊόν. Έτσι, οι baristi της εποχής άρχισαν να προσθέτουν γάλα στον καφέ δημιουργώντας ένα γευστικό και γλυκόπιοτο ρόφημα. Ο νέος αυτός τύπος καφέ απέκτησε μεγάλη δημοφιλία σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, ενώ σύντομα κάθε χώρα είχε δημιουργήσει τη δική της βερσιόν. Caffé e latte στην Ιταλία, café au lait στη Γαλλία, café con leche στην Ισπανία, Milchkaffee στην Κεντρική Ευρώπη και πολλές άλλες. Έπρεπε όμως να περάσουν κοντά δύο αιώνες ακόμα για να καθιερωθεί η λέξη latte στη συνείδηση του κόσμου.

Η ιστορία του caffe latte με τη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα ξεκινά στις αρχές το 20ου αιώνα με την άνοδο της μηχανής espresso. Όπως και οι περισσότερες παραλλαγές του espresso, ο latte γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία και από εκεί ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Τη δεκαετία του ’80 ο latte έφτασε στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και γρήγορα άρχισε να εξελίσσεται σε ένα προϊόν-φαινόμενο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη πατρίδα του latte, καθώς έχουν αναπτυχθεί δεκάδες παραλλαγές, ενώ όπως φαντάζεσαι καταναλώνεται μανιωδώς από μικρούς και μεγάλους.

Πώς θα φτιάξεις τον τέλειο latte

caffe-latte-02

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Στην πιο απλή μορφή του ο caffe latte φτιάχνεται μόνο με εσπρέσο και γάλα. Πολλοί μπερδεύουν τον latte με τον cappuccino και τον flat white, γι’ αυτό δώσε βάση στις μικρές αλλά σημαντικές διαφορές. Την ποσότητα του καφέ, το μέγεθος της κούπας και την περιεκτικότητα του γάλατος. Όπως ισχύει για κάθε άλλο καφέ, πρωταρχικό ρόλο παίζει η ποικιλία και το χαρμάνι. Ο καφές που θα προμηθευτείς εξαρτάται από το προσωπικό σου γούστο, φρόντισε όμως να είναι φρεσκοκαβουρδισμένος και λεπτοκομμένος ώστε να απολαμβάνεις τη γεύση και τα μοναδικά αρώματα στο 100%. Τώρα αν θες ένα πραγματικά premium αποτέλεσμα αξίζει να ρίξεις μια ματιά στους specialty coffees, οι οποίοι θεωρούνται από πολλούς η αφρόκρεμα (no pun intended) των καφέδων.

Από εκεί και πέρα τα βήματα είναι – σχετικά – απλά. Αρχικά, ετοιμάζεις μια διπλή δόση espresso (18 γρ.) και στη συνέχεια ζεσταίνεις το γάλα το οποίο θα πρέπει να είναι κρύο και κατά προτίμηση πλήρες. Αν η μηχανή σου δεν έχει ακροφύσιο ατμού μπορείς να χτυπήσεις το γάλα προσεκτικά με ένα χτυπητήρι μέχρι να πετύχεις το χαρακτηριστικό αφρόγαλα, ή ακόμα πιο εύκολα με μια συσκευή που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αυτή τη δουλειά.

Το μυστικό του latte βρίσκεται στην ισορροπία καφέ-γάλατος. Ο σωστός caffe latte σερβίρεται σε μεγαλύτερο φλιτζάνι από αυτό του cappuccino (γύρω στα 200 ml) οπότε προσάρμοσε τις ποσότητες ανάλογα. Για το σερβίρισμα ξεκίνα με το γάλα σε μια πλατιά κούπα και στη συνέχεια πρόσθεσε σιγά σιγά τη δόση του εσπρέσο στο τέλος. Αφού πάρεις το κολάι, μπορείς να δοκιμάσεις τις καλλιτεχνικές σου δεξιότητες στο εντυπωσιακό latte art με μια γαλατιέρα και, γιατί όχι να βγάλεις τον barista που κρύβεται μέσα σου!

Caffe latte with a twist

Ένας πετυχημένος «κλασικός» latte είναι από μόνος του απόλαυση και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Από τη στιγμή που ξεκίνησε για τα καλά η τρέλα για τους latte πίσω στα 80s, έχουν δημιουργηθεί άπειρες παραλλαγές του δημοφιλούς ροφήματος. Φυτικά γάλατα, γλυκά σιρόπια, spicy καρυκεύματα πάνε και έρχονται στις εκατοντάδες βερσιόν του latte ανά τον κόσμο.

Μοναδική σταθερά ο εσπρέσο, κι αυτός όχι πάντα. Μερικοί αντικαθιστούν τον καφέ με τσάι ή macha. Μεταξύ μας, αν τα πασάρεις αυτά σε κάποιον «παραδοσιακό» aficionado του καφέ από την Τεργέστη, ε μην περιμένεις και μεγάλο ενθουσιασμό. To each their own όμως που λέμε και στο χωριό. Μερικές από τις γνωστότερες παραλλαγές του caffe latte είναι ο vanilla latte, o latte macchiato, και ο iced latte. Ειδικά ο τελευταίος παίζει πολύ και στην Ελλάδα, μιας και ο κρύος καφές εδώ τραβιέται χειμώνα καλοκαίρι.