10 εύκολα tips για ένα πιο «πράσινο» καλοκαίρι!

Περίληψη: Βιωσιμότητα και καλοκαίρι μπορούν να συμβαδίσουν! Ανακάλυψε 10 εύκολες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να ζήσεις πιο «πράσινα» και το καλοκαίρι!

Τις ημέρες του καύσωνα πρώτη σκέψη όλων μας είναι να βάλουμε το air condition να δουλεύει από νωρίς και όχι να υιοθετήσουμε «πράσινες» συνήθειες. Ποιος είπε όμως ότι το καλοκαίρι και η εξοικονόμηση ενέργειας δεν πάνε μαζί; Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συνεχίσεις να ζεις βιώσιμα και τους καλοκαιρινούς μήνες! Μέσα από μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου και κάποιες στοχευμένες προσθήκες στο σπίτι, τίποτα δεν σε σταματά από το να εξοικονομείς ενέργεια και χρήματα, και παράλληλα να βοηθάς το περιβάλλον! Πάμε να δούμε 10 tips που θα κάνουν και το καλοκαίρι σου green!

Μήπως έχεις πολύ χαμηλά τη θερμοκρασία;

Έξω έχει 40°C ή και παραπάνω. Μέσα βάζεις το κλιματιστικό στους 18°C. Το αποτέλεσμα; Σπατάλη ενέργειας χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα! Η μεγάλη διαφορά μεταξύ εξωτερικής και (επιθυμητής) εσωτερικής θερμοκρασίας οδηγεί στην ασταμάτητη λειτουργία του κλιματιστικού, καθώς δεν θα επιτευχθεί ποτέ αυτή η θερμοκρασία. Το καλύτερο είναι να ρυθμίσεις το κλιματιστικό στους 26°C, θερμοκρασία η οποία παραμένει βολική της ημέρες του καύσωνα. Έτσι και θα νιώθεις δροσιά και θα εξοικονομήσεις ενέργεια.

Ο ανεμιστήρας είναι φίλος σου

Αν συνδυάσεις την σωστή ρύθμιση θερμοκρασίας του κλιματιστικού με έναν ανεμιστήρα, τότε θα επιτύχεις ακόμα πιο αποδοτική ψύξη του χώρου. Η ροή αέρα που δημιουργεί ένας ανεμιστήρας βοηθάει στην καλύτερη κατανομή του κρύου αέρα στο χώρο, επιτυγχάνοντας έτσι πιο γρήγορα την επιθυμητή θερμοκρασία. Και από τη στιγμή που η αίσθηση της θερμοκρασίας είναι πιο ψυχρή λόγω της καλύτερης κατανομής του αέρα, μπορείς συνήθως να ανεβάσεις ακόμα 1-2°C τη ρύθμιση στο air condition, χωρίς να δεις αισθητή διαφορά στη δροσιά του χώρου. Ακόμα και αν έχεις κλιματιστικό στο σπίτι λοιπόν, αξίζει να αποκτήσεις και ανεμιστήρα.

Χρησιμοποίησε εξυπνότερα το κλιματιστικό

Απόφυγε να λειτουργείς το κλιματιστικό 24/7. Τα βράδια ή νωρίς το πρωί, όταν η θερμοκρασία είναι σε πιο ανεκτά επίπεδα, κλείσε το κλιματιστικό και άνοιξε τα παράθυρα για να γίνει φυσικός αερισμός του σπιτιού. Επιπλέον, τις ώρες του ύπνου, βάλε το κλιματιστικό στο Sleep Mode, το οποίο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια αλλά σου επιτρέπει να κοιμάσαι άνετα.

Συντήρηση = εξοικονόμηση = αποδοτικότητα

Καθάριζε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού για να διασφαλίσεις την αποδοτική λειτουργία του. Επίσης, μην ξεχνάς την ετήσια συντήρησή του, η οποία μπορεί να αποτρέψει βλάβες και σου εγγυάται σωστή λειτουργία.

Κράτα τις ακτίνες του ήλιου έξω

Για να κάνεις ακόμα πιο εύκολο το έργο του κλιματιστικού σου και να επιτύχεις πιο γρήγορα την επιθυμητή θερμοκρασία, φρόντισε να προφυλάξεις τα δωμάτια του σπιτιού από την έντονη ηλιοφάνεια. Τις ώρες που ο ήλιος «χτυπάει» απευθείας έναν χώρο είναι καλύτερο να κλείσεις τελείως τα παντζούρια έτσι ώστε η απευθείας έκθεση στον ήλιο να μην ανεβάσει την εσωτερική θερμοκρασία. Και μαζί με την πιο γρήγορη ψύξη πετυχαίνεις και εξοικονόμηση ενέργειας.

Κλείσε πόρτες και παράθυρα

Όπως θα κλείνεις τα παντζούρια, κλείσε και τα παράθυρα. Μετά τσέκαρε πως και οι πόρτες είναι όλες κλειστές. Τι θα πετύχεις με αυτή την κίνηση; Θα μειώσεις τις διαρροές του ψυχρού αέρα, βοηθώντας με έναν ακόμα τρόπο το κλιματιστικό σου να δουλέψει πιο αποδοτικά.

Ακόμα να αποκτήσεις λάμπες LED;

Μία λάμπα LED με ισχύ 5W μπορεί να προσφέρει την ίδια περίπου φωτεινότητα με έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως 50W. Άρα πετυχαίνεις μειωμένη κατανάλωση ρεύματος επιλέγοντας πιο αποδοτικούς λαμπτήρες. Αυτό δεν έχει σχέση με το καλοκαίρι όμως και οι LED λαμπτήρες προσφέρουν εξοικονόμηση όλη τη χρονιά. Κι όμως έχει! Ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως παράγει πολύ περισσότερη θερμότητα από ένα αντίστοιχης φωτεινότητας τεχνολογίας LED, και άρα συνεισφέρει στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Οι λάμπες LED είναι ακόμα πιο χρήσιμες το καλοκαίρι λοιπόν.

Απόφυγε τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις πιο ζεστές ώρες

Ο φούρνος και τα μάτια της κουζίνας μπορούν να ανεβάσουν σημαντικά την θερμοκρασία σε ένα χώρο. Δεν είναι οι μόνες συσκευές που παράγουν ζέστη όμως. Άλλες συσκευές που καλό είναι να μην χρησιμοποιείς όταν η θερμοκρασία είναι στις υψηλότερες τιμές της είναι το πλυντήριο πιάτων και το σίδερο. Τη δυναμική να ανεβάσει τη θερμοκρασία ενός δωματίου έχουν και τα gaming PCs, οπότε καλό είναι να μην παίζεις τις μεσημεριανές ώρες.

Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να αποκτήσεις αποδοτικές συσκευές

Αν σκέφτεσαι να αλλάξεις τον εξοπλισμό του σπιτιού, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή να το κάνεις. Οι σύγχρονες μικρές και μεγάλες οικιακές συσκευές συμμορφώνονται σε πιο αυστηρά στάνταρ απόδοσης και έτσι λειτουργούν πολύ πιο οικονομικά. Αυτό σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα κάνεις απόσβεση του κόστους απόκτησής τους και θα πετύχεις οικονομία. Ταυτόχρονα θα μειώσεις και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σπιτιού καθώς θα καταναλώνεις λιγότερο ρεύμα. Και από τη στιγμή που οι καλοκαιρινές εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει, μπορείς να αποκτήσεις τις συσκευές που χρειάζεσαι σε ακόμα πιο οικονομικές τιμές.

Βάλε το ψυγείο σε holiday mode

Το καινούργιο σου ψυγείο πιθανότατα διαθέτει λειτουργία διακοπών. Ενεργοποιώντας αυτό το mode το ψυγείο κρατά σε λειτουργία μόνο την κατάψυξη, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ενέργειας. Οπότε δεν χρειάζεται να μείνει σε πλήρη λειτουργία όλη η συσκευή όσο θα λείπεις, απλά για να διατηρηθούν όσα πράγματα έχεις αφήσει στην κατάψυξη. 

Βιωσιμότητα όλο το καλοκαίρι

Και αφού είδαμε πως μπορείς να ζήσεις ένα «πράσινο» καλοκαίρι, τώρα θα δούμε πως μπορείς να κάνεις το ίδιο και στις διακοπές σου! Το ήξερες ότι ακόμα και το ταξίδι σου μπορεί να γίνει με πιο βιώσιμο τρόπο; Τα «πράσινα» ταξίδια είναι γεγονός και για αυτά έχουμε μιλήσει ήδη σε προηγούμενο άρθρο μας. Ακολουθώντας τις συμβουλές μας θα αγκαλιάσεις κι εσύ τη «Love Earth» φιλοσοφία μας και θα ζήσεις ένα πιο eco-friendly καλοκαίρι!