Τι ανεμιστήρα να πάρω για το πιο δροσερό καλοκαίρι;

Περίληψη: Ο καιρός έγινε –επιτέλους– ζεστός. Κάποιες φορές, όμως, η ζέστη είναι ανυπόφορη! Ο ανεμιστήρας είναι η πιο οικονομική λύση για να δροσιστείς το καλοκαίρι!

Φέτος το καλοκαίρι φάνηκε πως μας έχει ξεχάσει. Μετά από εβδομάδες με βροχές και κρύο, μπήκαμε επιτέλους και από άποψης καιρού στο θέρος! Τώρα που κάθεσαι και «λιώνεις», ενώ ο καιρός πλέον δεν σου κάνει τη χάρη και δεν υπάρχει ούτε μια ριπή ανέμου για να σε δροσίσει, σκέφτεσαι τι ωραία που θα ήταν να είχες έναν καλό ανεμιστήρα. Και κάπως έτσι έρχεται αβίαστα η ερώτηση «τι ανεμιστήρα να αγοράσω;» Ανεμιστήρες υπάρχουν πολλοί και διαφόρων ειδών, ισχύων, και μεγεθών. Επιτοίχιοι, επιτραπέζιοι, δαπέδου, οροφής, στήλης, με περιστροφή, με υδρονέφωση, air coolers, με μεγάλη ισχύ, με τηλεχειρισμό. Τι να διαλέξει κανείς; Μην ανησυχείς, εδώ σου έχουμε τις καλύτερες επιλογές για να ξεχωρίσεις τα μοντέλα και να βρεις ακριβώς αυτό που ταιριάζει στις δικές σου απαιτήσεις και συνθήκες! Πάμε να δούμε!

Επιλογή #1: Ανεμιστήρες οροφής

Ο ανεμιστήρας οροφής είναι μια δοκιμασμένη και αποδοτική λύση. Δεν χρειάζεται να ψάχνεις πού θα τοποθετήσεις τον ανεμιστήρα, ούτε έχεις καλώδια στο πάτωμα. Μάλιστα, για να κάνει την εγκατάσταση ακόμη πιο εύκολη, πρακτικά όλοι οι ανεμιστήρες οροφής έχουν ενσωματωμένο φως, με σκοπό να αντικαταστήσουν το φωτιστικό σου και να πάρουν από εκεί τροφοδοσία! Αλλά πλέον υπάρχουν πολλά μοντέλα και με τηλεχειρισμό, ώστε να μην χρειάζεται εγκατάσταση του διακόπτη με τις «σκάλες» ταχύτητας. Όλα γίνονται με τηλεκοντρόλ! Στα διαθέσιμα μοντέλα θα βρεις καλαίσθητα σχέδια με χρώματα και επιλογές για κάθε χώρο. Τελειώνοντας, πρέπει να αναφέρουμε πως πολλοί ανεμιστήρες οροφής έχουν δυνατότητα ανάστροφης λειτουργίας για τον χειμώνα, με σκοπό την καλύτερη κυκλοφορία του θερμού αέρα, ο οποίος παραδοσιακά ανεβαίνει στο ταβάνι.

Επιλογή #2: Ανεμιστήρες δαπέδου

Αυτή είναι άλλη μια κατηγορία η οποία είναι γνωστή και οι κατασκευαστές μετρούν δεκαετίες εμπειρίας. Αλλά τα σημερινά μοντέλα δεν είναι (απαραίτητα) αυτά που θυμάσαι… από το σπίτι της γιαγιάς! Πλέον η τεχνολογία μάς έχει δώσει μοντέλα με ειδικές σχεδιάσεις στα πτερύγια για περισσότερο αέρα και λιγότερο θόρυβο, μοντέλα με χρονοδιακόπτη, με τηλεχειρισμό, μέχρι και Wi-Fi για τον απόλυτο προγραμματισμό και για να στρίψεις τον ανεμιστήρα ώστε να σε χτυπάει (ή να μη σε χτυπάει) από το κινητό!

Μια παραλλαγή των ανεμιστήρων δαπέδου – ή υποκατηγορία αν προτιμάς – είναι οι ανεμιστήρες «πύργοι», οι οποίοι καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο τόσο στο πάτωμα όσο και σε όγκο γενικά, καθώς δεν έχουν την ογκώδη κεφαλή που περιστρέφεται. Μπορείς να τους τοποθετήσεις όπου θέλεις, ενώ παρέχουν δυνατή ροή αέρα με ελάχιστο θόρυβο, μιας και δεν έχουν την παραδοσιακή «φτερωτή» αλλά φυγοκεντρικό ανεμιστήρα, ακριβώς ίδιο με τον εσωτερικό ανεμιστήρα των κλιματιστικών!

Μια ακόμη παραλλαγή άξια ειδικής αναφοράς είναι οι ανεμιστήρες της Dyson, οι οποίοι λειτουργούν με φυγοκεντρικό ανεμιστήρα αλλά χωρίς εξωτερικά κινούμενα μέρη, και οι οποίοι επονομάζονται από την ίδια την εταιρεία ως «πολλαπλασιαστές αέρα». Λειτουργούν με βάση μια αρχή της φυσικής (Bernoulli) και έχουν εξαιρετική απόδοση, χωρίς ορατά κινούμενα μέρη!

Επιλογή #3: Επιτραπέζιος ανεμιστήρας

Οι επιτραπέζιοι ανεμιστήρες έρχονται σε διάφορα μεγέθη και μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε. Υπάρχουν μικροσκοπικά μοντέλα με τροφοδοσία USB για να βάλεις ανεμιστηράκι στο γραφείο, υπάρχουν μεγάλα μοντέλα αντίστοιχα με επιδαπέδιους ανεμιστήρες για μεγάλες απαιτήσεις, αλλά και όλες οι ενδιάμεσες παραλλαγές. Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, δεν προορίζονται για το πάτωμα αλλά για οποιοδήποτε υπερυψωμένο σημείο, τραπέζι, βιβλιοθήκη, πεζούλι, περβάζι, ή πάσο. Κατά τα άλλα, υπάρχουν μοντέλα σχεδόν ίδια με ανεμιστήρες δαπέδου, ενώ άλλα είναι περιορισμένου μεγέθους και προορίζονται για άλλες χρήσεις – όπως την τοποθέτηση ακόμη και σε κάποιο έπιπλο, αυξάνοντας την ευελιξία!

Επιλογή #4: Ανεμιστήρες τοίχου

Ειδικά για τοποθέτηση σε εξωτερικούς χώρους, αν και τίποτε δεν σε εμποδίζει από το να βάλεις έναν και μέσα στο σπίτι, οι ανεμιστήρες τοίχου είναι ως επί το πλείστον μεγάλοι σε μέγεθος και μπορούν να «φυσήξουν» τεράστιους όγκους αέρα! Ο λόγος είναι προφανής: σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει ο ανεμιστήρας να μπορεί να ξεπεράσει τυχόν ριπές ανέμου, αλλά και να καλύψει μεγάλες περιοχές. Αν θέλεις, για παράδειγμα, να έχεις δροσερό αεράκι στο μπαλκόνι ή στη βεράντα, σαφώς δεν θα βγάλεις έξω τον ανεμιστήρα του σπιτιού αλλά θα πάρεις έναν ανεμιστήρα τοίχου και θα κάνεις δουλειά!

Επιλογή #5: Air cooler

Το air cooler είναι μια συσκευή η οποία βρίσκεται κάπου ανάμεσα σε ανεμιστήρα και air condition. Η λειτουργία του βασίζεται στην ύπαρξη ενός δοχείου το οποίο γεμίζεις με (κρύο) νερό και το οποίο χρησιμοποιείται εσωτερικά για να ρίξει τη θερμοκρασία του αέρα που η συσκευή φυσάει σε εσένα! Το air cooler κάνει τον αέρα πιο δροσερό και σου προσφέρει καλύτερη θερμοκρασία, ενώ ταυτοχρόνως ενδείκνυται για περιοχές με πολύ ξηρό κλίμα, μιας και λίγο από το νερό μεταφέρεται ως υγρασία στον αέρα. Μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία του χώρου κατά 3-4°C χωρίς τη χρήση συμπιεστή, όπως στα κλιματιστικά, κάτι που το κάνει και πολύ οικονομικό από άποψης κατανάλωσης. Υπάρχουν μικρά μοντέλα που δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, αλλά και μοντέλα με μεγάλο μέγεθος και αντίστοιχο δοχείο νερού, για να καλύπτουν μεγάλους χώρους.

Άλλα χαρακτηριστικά που δεν πρέπει να αγνοήσεις κατά την επιλογή ανεμιστήρα

Στις μέρες μας, ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός ανεμιστήρα είναι η κατανάλωση ενέργειας, η οποία συνδέεται άμεσα με την ισχύ του μοτέρ. Άλλη μια βασική παράμετρος είναι ο θόρυβος. Τέλος, έχουμε χαρακτηριστικά όπως τηλεχειρισμός, Wi-Fi, φωτισμός, χρονοδιακόπτης, και άλλες έξυπνες λειτουργίες.

Θόρυβος

dialekse-anemistira-06

Μετριέται σε dB (ντεσιμπέλ) και, λόγω του ότι η μονάδα είναι σε λογαριθμική κλίμακα, διαφορά 10dB ισοδυναμεί με διπλάσιο θόρυβο. Ο θόρυβος είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για οποιαδήποτε συσκευή λειτουργεί μέσα στο σπίτι, πόσο μάλλον για έναν ανεμιστήρα, ο οποίος θα λειτουργεί για ώρες. Για παράδειγμα, ο πολύχρωμος ανεμιστήρας οροφής United με φως και μόλις 36dB θορύβου σχεδόν δεν ακούγεται, όπως και ο ανεμιστήρας δαπέδου Rohnson με μόλις 28dB!

Ισχύς

Είναι προφανές το ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο ανεμιστήρας, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η ισχύς του μοτέρ, για να μπορέσει να τον περιστρέψει στις απαιτούμενες ταχύτητες. Παράλληλα, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ροή αέρα. Σήμερα οι περισσότεροι ανεμιστήρες είναι τεχνολογίας παρόμοιας με αυτή των inverter, χρησιμοποιώντας μοτέρ DC (συνεχούς) για καλύτερο έλεγχο της ταχύτητας, μα και μειωμένη κατανάλωση. Προφανώς, η ισχύς εξαρτάται άμεσα από το μέγεθος του ανεμιστήρα. Για παράδειγμα, οι επιτοίχιοι ανεμιστήρες, λόγω μεγέθους, μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 200W, ενώ οι επιτραπέζιοι USB δεν ξεπερνούν τα 10W. Παραδείγματα ανεμιστήρων με χαμηλή κατανάλωση είναι ο Rohnson R-8600, ο Taurus Boreal με πολύ retro look, αλλά και ο ανεμιστήρας οροφής Morris με φως και πολύ ωραίο design.

Περιστρεφόμενη κεφαλή

Η περιστρεφόμενη κεφαλή είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη, αλλά υπάρχουν κάποια (λίγα) μοντέλα τα οποία δεν περιστρέφονται (κυρίως επιτραπέζιοι ανεμιστήρες). Υπάρχει, όμως, και μια άλλη παράμετρος στην περιστροφή: ο έλεγχος της περιστροφής μέσω τηλεχειρισμού! Ειδικά τα μοντέλα με Wi-Fi παρέχουν και τη δυνατότητα να στρίψεις την κεφαλή από το app του smartphone – δηλαδή από τον… καναπέ! Το καλύτερο ίσως παράδειγμα είναι ο Xiaomi Standing Fan 2, ενώ ο επιτραπέζιος United μπορεί να μην περιστρέφεται αλλά περιστρέφει τις γρίλιες αλλάζοντας τη ροή του αέρα χωρίς να γυρίζει η κεφαλή!

Φωτισμός

Όταν επιλέγεις ανεμιστήρα οροφής, τότε θα θέλεις τη δυνατότητα να τον τοποθετήσεις στη θέση του φωτιστικού και να μην έχεις να βιδώνεις στριφώνια στο ταβάνι. Ευτυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των ανεμιστήρων οροφής έχουν και φωτισμό, επομένως είσαι καλυμμένος. Για υπνοδωμάτιο δες τον United, για παιδικό δωμάτιο τον πολύχρωμο United, ενώ ο Primo ταιριάζει άψογα σε κουζίνα ή σε σαλόνι!

Ανεμιστήρας με τηλεχειριστήριο

Όλα τα είδη ανεμιστήρων έχουν μοντέλα με τηλεχειρισμό, αλλά σε κάποια έχει πολύ μεγαλύτερο λόγο ύπαρξης. Όπως για παράδειγμα στους ανεμιστήρες οροφής, οι οποίοι χρειάζονται τηλεχειρισμό τόσο για τις ταχύτητες του ανεμιστήρα, όσο και για τον φωτισμό. Αν πάρεις ανεμιστήρα με τηλεχειρισμό και δεις ότι μπορείς να αλλάξεις την ταχύτητα ή την κατεύθυνση του αέρα από τον καναπέ ή το κρεβάτι, δεν υπάρχει επιστροφή! Ένα παράδειγμα ανεμιστήρα οροφής είναι ο Primo, σε δαπέδου τσέκαρε τον United, ενώ ένας μικρός επιτραπέζιος με τηλεχειρισμό είναι ο πολύ ισχυρός Rohnson!

Έξυπνες λειτουργίες

Ζούμε στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας, και οι ανεμιστήρες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό. Οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν εκτοξευθεί πλέον, για όλες τις συσκευές, και οι εταιρείες που θα καταφέρουν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις είναι αυτές που θα βγουν κερδισμένες. Το καλύτερο παράδειγμα δίνουν τα μοντέλα της Xiaomi. Τα Xiaomi Fan 2, Xiaomi Pedestal Fan 2S, και Xiaomi Smart Tower, συνδέονται μέσω app με το smartphone σου και σου παρέχουν πάρα πολλές δυνατότητες προγραμματισμού! Οι λειτουργίες αυτών των ανεμιστήρων δεν περιορίζονται στο on-off, ούτε σε χρονοδιακόπτη. Διαθέτουν πολλές επιπλέον λειτουργίες, όπως το ειδικό mode ύπνου, στο οποίο μειώνεται η ένταση του ανεμιστήρα όσο περνά η ώρα, πρακτικά άπειρα προγράμματα για αυτόματο άναμμα ή σβήσιμο, ειδικό mode εξομοίωσης του φυσικού αέρα, επιλογή γωνίας περιστροφής από 30° έως και 120°, αλλά και πλήρη ενοποίηση με το Google Home, φωνητικές εντολές, και πολλά ακόμη!

Πριν αγοράσεις ανεμιστήρα, ρίξε μια ματιά στα Public!

Θέλεις λοιπόν ανεμιστήρα. Διαλέξαμε τα καλύτερα μοντέλα για σένα, για να επιλέξεις το κατάλληλο για τις απαιτήσεις σου και τον χώρο σου. Πέρνα μια βόλτα από το κοντινότερο κατάστημά μας, ή μπες στο Public.gr για να διαλέξεις από τα καλύτερα το καλύτερο! Και μάλιστα ήδη έχουμε πολλά μοντέλα σε προσφορά, ενώ μπορείς να πληρώσεις και με άτοκες δόσεις χωρίς κάρτα, με το Flex Pay, την Klarna, ή απλά με πιστωτική ή μετρητά! Παράλληλα, έχουμε και next day delivery, αν θέλεις να έρθει στο σπίτι σου, χωρίς εσύ να κάνεις ούτε βήμα! Γιατί Public σημαίνει… δροσιά!