Public Cooking Challenge #5: Κέικ χωρίς αλεύρι γίνεται;

Περίληψη: Υπάρχει μικρός ή μεγάλος που δεν ζητάει «ένα κομμάτι ακόμα;». Μόνο που το συγκεκριμένο κέικ έχει μια διαφορά από τα συνηθισμένα...

Το Public Cooking Challenge με τον Χρήστο Βέργαδο καλά κρατεί! Μετά το cheesecake μπακλαβάτο δέντρο των κουραμπιέδων, τις καραμέλες που έγιναν μπισκότα και το σοκολατένιο μωσαϊκό με βρώμη, σειρά παίρνει το αγαπημένο όλων μας κέικ. Υπάρχει μικρός ή μεγάλος που δεν ζητάει «ένα κομμάτι ακόμα;». Μόνο που το συγκεκριμένο κέικ έχει μια διαφορά από τα συνηθισμένα: είναι χωρίς αλεύρι. Μα, κέικ χωρίς αλεύρι γίνεται; Με τον Χρήστο Βέργαδο γίνεται και βάζει αποξηραμένα δαμάσκηνα στο κόλπο!

Το concept, πλέον, γνωστό: Ο αγαπημένος μας pastry chef παρουσιάζει on camera έξυπνους συνδυασμούς υλικών για νέες γεύσεις με τον πιο γρήγορο και απολαυστικό τρόπο. Και εμείς κρατάμε σημειώσεις!

Video Duration
2:11


Υλικά:

  • 200 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα 
  • 50 ml κονιάκ 
  • 120 γρ. βούτυρο 
  • 170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 
  • 160 γρ. ζάχαρη 
  • 4 αβγά 
  • 250 γρ. πούδρα αμυγδάλου 
  • τριμμένη σοκολάτα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε την εστία και σε μια μεσαία κατσαρόλα σιγοβράζουμε τα δαμάσκηνα με το κονιάκ. Μόλις τα δαμάσκηνα μαλακώσουν αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι. Αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον δέκα λεπτά.

Στη συνέχεια πολτοποιούμε τα δαμάσκηνα με ραβδομπλέντερ και λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα πολτοποιημένα δαμάσκηνα και ενώνουμε τα δύο δείγματα ανακατεύοντας με μαρίζ. Χωρίζουμε τα δύο από τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε τους κρόκους, τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.

Αδειάζουμε το μίγμα των αυγών, το μίγμα της σοκολάτας και την πούδρα αμυγδάλου σε ένα μεγάλο μπολ και ομογενοποιούμε με σύρμα χειρός. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρεγκάτα. Τα ενσωματώνουμε μέσα στο μίγμα της σοκολάτας ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ. Αδειάζουμε σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25εκ. στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά. Μόλις κρυώσει, σερβίρουμε σε μια άνετη τουρτιέρα με τριμμένη σοκολάτα.

Το βιβλίο «Γλυκά Χωρίς…» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και θα το βρεις στα καταστήματα Public και στο public.gr. Περιλαμβάνει 64 συνταγές που αποδεικνύουν πως μπορείς να έχεις και γεύση και... καθαρή συνείδηση.

Ακολούθησε τα challenges και στο κανάλι του Public στο YouTube, για να δεις ό,τι νέο θα ετοιμάζει ο Χρήστος Βέργαδος με τη βοήθεια των μικρών και μεγάλων οικιακών συσκευών κουζίνας, που θα βρεις επίσης στο public.gr!