Πλυντήρια ρούχων & πιάτων: Εξοικονομούμε νερό, βοηθάμε τον πλανήτη!

Περίληψη: Η εξοικονόμηση νερού είναι πιο επείγουσα από ποτέ και τα πλυντήρια έρχονται με ακόμα περισσότερες eco λειτουργίες για να μειώσουμε τις σπατάλες του σπιτιού!

Σε μια εποχή που ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής γίνεται ολοένα και πιο αισθητός, η «σωστή» χρήση του νερού συνιστά ευθύνη όλων μας. Καθημερινά στη χώρα μας σπαταλούνται χιλιάδες επί χιλιάδων λίτρα πόσιμου νερού. Δε μιλάμε απλώς για μια κακή πρακτική, αλλά για μια βλαβερή συνήθεια με καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην τσέπη μας. Σήμερα, η εξοικονόμηση νερού είναι πιο αναγκαία από ποτέ, γι' αυτό και κάθε «λύση» που περιορίζει τις σπατάλες είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμη. Ένα σεβαστό μέρος της συνολικής ποσότητας νερού που καταναλώνεις καθημερινά «πηγαίνει» στο πλύσιμο των ρούχων και των πιάτων. Ευκαιρία λοιπόν να δούμε πώς μπορείς να περιορίσεις στο minimum τις όποιες σπατάλες, κάνοντας οικονομία νερού και ενέργειας. Θυμήσου, ο πλανήτης μας το χρειάζεται!

Eξοικονόμηση νερού: Πλύσιμο στο πλυντήριο ή στο χέρι;

Μιλώντας για εξοικονόμηση νερού, πιθανώς να σκέφτεσαι να αφήσεις στην άκρη το πλυντήριο. Και αν στην περίπτωση των ρούχων αυτό φαντάζει αδιανόητο, τότε το πλύσιμο των πιάτων στο νεροχύτη φαίνεται μια καλή ιδέα για να μειώσεις την υπερβολική κατανάλωση νερού. Και όμως, έρευνες έχουν δείξει πως το νερό που δαπανάς πλένοντας πιάτα και μαγειρικά σκεύη στο χέρι, είναι πολλαπλάσιο από το να τα έβαζες στο πλυντήριο. Πέρα από την υπέρμετρη κατανάλωση νερού και τον κόπο που γλυτώνεις, τα πλυντήρια, σήμερα, διαθέτουν πολλαπλές λειτουργίες, για να είσαι σίγουρος πως χρησιμοποιείς πραγματικά όσο νερό χρειάζεται.

water-saving-appliances-01

Υψηλή τεχνολογία, χαμηλή κατανάλωση!

Κάνοντας μια μικρή έρευνα αγοράς σε λευκές οικιακές συσκευές, θα δεις πως τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Εκτός από τις καθ' αυτές λειτουργίες πλύσης, στεγνώματος, ή θέρμανσης, ολοένα και περισσότερες κατηγορίες συσκευών αξιοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας/νερού αλλά και τη συνολική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του σπιτιού.

Όσον αφορά στην κατανάλωση νερού, το βάρος πέφτει, όπως είδαμε, στο πλυντήριο ρούχων και πιάτων. Εκτός και αν υπάρχει πρόχειρη... σκάφη, καταλαβαίνεις ότι το πλυντήριο ρούχων είναι απαραίτητο για κάθε μικρό και μεγάλο νοικοκυριό. Δεν είναι όμως όλα τα πλυντήρια το ίδιο. Τσεκάροντας για τα προφανή χαρακτηριστικά (χωρητικότητα, ενεργειακή κλάση, φροντίδα υφασμάτων) δώσε βάση στις λειτουργίες που κρατούν χαμηλά (και) την κατανάλωση του νερού. Η λειτουργία eco είναι η πλέον συμφέρουσα, παρά τη μεγαλύτερη διάρκεια του κύκλου πλύσης. Από την άλλη πλευρά, η γρήγορη πλύση σου λύνει τα χέρια για να αντιμετωπίσεις «έκτακτες» καταστάσεις.water-saving-appliances-01

Έτσι δε χρειάζεται να γεμίζεις έναν ολόκληρο κάδο για να καθαρίσεις το αγαπημένο σου μπλουζάκι - οι σπατάλες που λέγαμε. Στο ίδιο μοτίβο και η λειτουργία μικρού φορτίου. Πολύ απλά, σου επιτρέπει να καθαρίζεις με λιγότερο νερό σε χαμηλότερη θερμοκρασία τα ρούχα σου, αρκεί βέβαια η μπουγάδα να μη φτάνει στο... ταβάνι. Οι σύγχρονες λειτουργίες φροντίζουν αυτόματα και τη δοσολογία του απορρυπαντικού. Πολλά πλυντήρια διαθέτουν αισθητήρες που αναγνωρίζουν πόσο βρώμικα είναι τα ρούχα και προσαρμόζουν τις δόσεις και την ποσότητα νερού που χρειάζονται, για εξοικονόμηση νερού και χρημάτων!

Eco friendly λειτουργίες βρίσκουμε και στα πλυντήρια πιάτων, εντοιχιζόμενα και ελεύθερα. Και εδώ δώσε βάση στα μοντέλα με λειτουργία eco, τα οποία πλένουν σε χαμηλότερη θερμοκρασία, κι έτσι καταναλώνουν λιγότερο νερό, με περισσότερη αγάπη για το περιβάλλον. Αν δεν είσαι σίγουρος, ποιο πρόγραμμα πλύσης να επιλέξεις κάθε φορά που βάζεις πιάτα στο πλυντήριο, η λειτουργία αναγνώρισης φορτίου προσαρμόζει αυτόματα την κατανάλωση νερού ανάλογα με τις ανάγκες των πιάτων σου. Οι προηγμένοι αισθητήρες αναγνωρίζουν το μέγεθος του φορτίου των πιάτων, ακόμη και το πόσο βρώμικα είναι. Έτσι καταναλώνεις πάντα τόσο νερό όσο χρειάζεται. Σε περίπτωση που η ρύθμιση όλων αυτών των λειτουργιών σου ακούγεται κάπως σύνθετη υπόθεση, να σου θυμίσουμε εδώ πως τα περισσότερα μοντέλα πλυντηρίων σήμερα είναι «έξυπνα». Πράγμα που σημαίνει πως όλες οι λειτουργίες που αφορούν τον κύκλο πλύσης και τη λειτουργία της συσκευής, περνούν μέσα από την οθόνη του κινητού σου!

water-saving-appliances-02

Πόσο νερό μπορείς να εξοικονομήσεις;

Όταν μιλάμε για την κατανάλωση ενός σπιτιού και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, οι αριθμοί έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Η χρήση των κατάλληλων συσκευών πλύσης μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 3.000 λίτρων νερού ετησίως, Με μερικές ακόμα αλλαγές, όπως ο τακτικός έλεγχος των σωληνώσεων και η εγκατάσταση ενός αυτόματου συστήματος ποτίσματος, ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 20.000 λίτρα το χρόνο! Διόλου ασήμαντη ποσότητα αν αναλογιστούμε τα 380 τρισεκατομμύρια λίτρα υγρών αποβλήτων που παράγονται το χρόνο παγκοσμίως. Η εξάντληση των πόρων γλυκού νερού του πλανήτη μας είναι πλέον ένας υπαρκτός κίνδυνος, με τα φαινόμενα λειψυδρίας να αυξάνονται με απειλητικό ρυθμό. Καιρός για «πράσινη» δράση λοιπόν από όλους!

Public: Λευκές συσκευές για... πράσινο σπίτι

Καταλαβαίνεις λοιπόν πως οι μικρές αλλαγές μπορούν, πράγματι να οδηγήσουν σε μεγάλη εξοικονόμηση. Ξεκινώντας από το «κεφάλαιο» πλύσιμο, στα καταστήματα Public, το Public.gr και τα 16 μεγάλα καταστήματα "Public + home" θα βρεις μια μεγάλη γκάμα πλυντηρίων τελευταίας τεχνολογίας που ειδικεύονται στην εξοικονόμηση νερού. Μη ξεχνάς πώς καθοδόν βρίσκεται και η Black Friday, με τις λευκές συσκευές να δίνουν το «παρών» και στη φετινή γιορτή της «Μαύρης Παρασκευής»!