Αδιάβροχα smartphones: Πώς θα βγάλεις την καλύτερη λήψη βουτώντας

Περίληψη: Πλέον κυκλοφορούν πολλά αδιάβροχα smartphones. Ποια από αυτά είναι τα καλύτερα όμως; Η απάντηση σίγουρα σε ενδιαφέρει τώρα που καλοκαίριασε!

Μοιάζει λίγο σαν ψέμα αλλά οι διακοπές είναι όντως μια ανάσα μακριά! Φυσικά και ετοιμάζεσαι να το ζήσεις στο φουλ, όπως και πρέπει μετά από έναν μακρύ χειμώνα! Το περίμενες πώς και πώς, κατανάλωσες άπειρα MB στέλνοντας μηνύματα, screenshots και φωνητικά στην ομαδική μέχρι να συνεννοηθείτε, κατάφερες να συγχρονίσεις την άδειά σου με αυτή των φίλων σου. Το φετινό καλοκαίρι προδιαγράφεται επικό. Έρχονται οι μέρες που θα αράζεις στην παραλία με τις ώρες, που θα δοκιμάζεις το ένα κοκτέιλ μετά το άλλο, που θα παίζεις παιχνίδια στην άμμο και που θα βουτάς συνεχώς στη θάλασσα για να δροσιστείς. Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά θα ανοίγει συνέχεια η κάμερα του κινητού σου για να κρατήσεις κάθε στιγμή για πάντα ζωντανή! Μόνο που το καλοκαίρι οι λήψεις γίνονται λίγο πιο… ριψοκίνδυνες, ενώ το να βουτήξεις και να βγάλεις φωτογραφία κάτω από το νερό δεν παίζει. Ή μήπως παίζει; Ναι, μπορεί να γίνει κι αυτό, αρκεί να έχετε αδιάβροχα smartphones στην παρέα!

Γιατί το καλοκαίρι χρειάζεσαι αδιάβροχα smartphones

Πάνε οι εποχές που για να βγάλεις φωτογραφίες κάτω από το νερό ήθελες action camera. Για να μην πούμε για πιο παλιά, που τα υποβρύχια πλάνα ήταν μόνο για επαγγελματίες. Σήμερα υπάρχουν πολλά αδιάβροχα smartphones και έτσι μπορείς να απαθανατίσεις κάθε στιγμή των διακοπών σου χωρίς να φοβάσαι μήπως βραχεί το κινητό. Βγήκες μόλις από τη βουτιά σου και θες να βγάλεις μία selfie; Πιάσε το κινητό με βρεγμένα χέρια και δεν θα πάθει τίποτα. Ο ζημιάρης φίλος σου κατάφερε να χύσει ένα ολόκληρο ποτήρι μπύρας πάνω στο κινητό σου; Θα επιβιώσει και θα συνεχίσει ακάθεκτο τις φωτογραφικές -και όχι μόνο- υποχρεώσεις του. Για να μην πούμε για το άλλο κλασικό σενάριο που έχει τύχει σε όλους τους άντρες: πας να βουτήξεις και έχεις ξεχάσει το κινητό στην τσέπη του μαγιό. Ακολουθεί στιγμιαίος πανικός, ο οποίος μετατρέπεται γρήγορα σε απογοήτευση μόλις συνειδητοποιήσεις ότι για τις υπόλοιπες μέρες των διακοπών θα είσαι χωρίς κινητό. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν όμως, φέτος το καλοκαίρι, και κάθε καλοκαίρι από εδώ και πέρα, θα έχεις μαζί σου αδιάβροχο κινητό.

Πώς θα ξεχωρίσεις τα αδιάβροχα κινητά

Ο ευκολότερος τρόπος να βεβαιωθείς πως ένα κινητό θα αντέξει μετά από μία συνάντηση με το νερό είναι η πιστοποίηση IP. Η πιστοποίηση αυτή δοκιμάζει πόσο ανθεκτικό είναι ένα smartphone στο νερό (και σε μικροσωματίδια όπως η σκόνη) και αν θες να μάθεις περισσότερο για το πως υπολογίζεται δεν έχεις παρά να διαβάσεις το αναλυτικό μας άρθρο. Με απλά λόγια όμως, αυτό που θέλεις από ένα αδιάβροχο κινητό είναι να έχει βαθμολογία IP68, δηλαδή την υψηλότερη δυνατή. Βέβαια, ακόμα και με την καλύτερη προστασία από το νερό, κανένα smartphone δεν είναι απόλυτα αδιάβροχο. Οπότε αν το κινητό σου βρεθεί μέσα την πισίνα ή τη θάλασσα, φρόντισε αυτό να μην είναι για πολλή ώρα.

Τα καλύτερα αδιάβροχα smartphones σήμερα

Ποιο είναι λοιπόν το κινητό που αντέχει περισσότερο από κάθε άλλο στην επαφή με το νερό; Η απάντηση δόθηκε πριν από λίγους μήνες στο California Streaming event της Apple. Εκεί η εταιρεία από το Cupertino ανακοίνωσε τη σειρά iPhone 13, η οποία έρχεται με πιστοποίηση IP68. «Πολλά smartphones εδώ και χρόνια έχουν την ίδια πιστοποίηση» σε ακούω να φωνάζεις στην οθόνη. Πράγματι ισχύει αυτό. Η διαφορά είναι πως για να πάρει μία συσκευή την υψηλότερη βαθμολογία πρέπει αυτή να είναι λειτουργική μετά από βύθιση σε τουλάχιστον 1 μέτρο. Η Apple, όμως, δοκίμασε τα iPhone 13 σε ακόμα πιο extreme καταστάσεις. Το iPhone 13 αντέχει βύθιση σε έως 6 μέτρα για 30 λεπτά χωρίς να πάθει τίποτα, γι’ αυτό ανάμεσα σε όλα τα αδιάβροχα κινητά της αγοράς παίρνει το χρυσό μετάλλιο! Αν θέλεις το καλύτερο αδιάβροχο κινητό λοιπόν, δεν έχεις παρά να επιλέξεις το iPhone 13 Pro και το iPhone 13 Pro Max! Γιατί τα Pro μοντέλα; Για να έχεις μαζί και μία κορυφαία κάμερα με πολλές λειτουργίες φυσικά, έτσι ώστε να βγάλεις τέλειες φωτογραφίες φέτος το καλοκαίρι!

Αδιάβροχα κινητά Samsung

Παρότι σήμερα παρέχει κορυφαία προστασία από το νερό στα iPhone, η Apple άργησε να προσθέσει πιστοποίηση IP στα κινητά της. Οι κατασκευαστές Android προσφέρουν για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα αυτό το χαρακτηριστικό και μία από τις πρώτες εταιρείες που ενσωμάτωσαν την αδιαβροχοποίηση στα smartphones τους ήταν η Samsung. Το πρώτο κινητό του κορυφαίου κατασκευή Android με προστασία από το νερό ήταν το Galaxy S5, πίσω στο μακρινό 2015. Από τότε, τα Galaxy S flagships έρχονται με πιστοποίηση IP. Οπότε ούτε από τη φετινή ναυαρχίδα της Samsung θα μπορούσε να λείπει αυτό το feature. Το Samsung Galaxy S22 Ultra διαθέτει πιστοποίηση IP68, παρότι έχει ένα μεγάλο κενό στο σώμα της συσκευής όπου στεγάζεται το S Pen. Άρα μπορείς μέχρι και να κρατήσεις σημειώσεις με το κινητό σου δίπλα στην πισίνα!

Η αδιαβροχοποίηση έχει γίνει σχεδόν «must-have» χαρακτηριστικό σήμερα. Έτσι οι περισσότεροι κατασκευαστές προσφέρουν κινητά ανθεκτικά στο νερό στη γκάμα τους. Συνήθως, τα οικονομικότερα μοντέλα δεν έχουν προστασία, ενώ τα flagships έρχονται με την καλύτερη δυνατή βαθμολογία. Τι γίνεται στη midrange κατηγορία όμως; H Samsung έχει φροντίσει να προσφέρει ανθεκτικότητα στο νερό και σε smartphones που δεν ανήκουν στη flagship σειρά. Οπότε δεν χρειάζεται να πας στο top μοντέλο για να μην φοβάσαι να πας το κινητό σου κοντά στο νερό. Το Samsung Galaxy S21 FE διαθέτει προστασία IP68, κάτι που σημαίνει ότι προσφέρει την ίδια προστασία με τα flagship μοντέλα της κορεάτικης εταιρείας.

Όπως βλέπεις, οι επιλογές σε κινητά ανθεκτικά στο νερό είναι πολλές. Οπότε τώρα που ετοιμάζεις τη λίστα με τα απαραίτητα των φετινών διακοπών μην ξεχάσεις να προσθέσεις και ένα αδιάβροχο smartphone σε αυτή!