iPhone 16: Μόλις ανακοινώθηκαν και έχουμε όλες τις λεπτομέρειες!

Περίληψη: Το Apple event του Σεπτεμβρίου μας επιφύλασσε iPhone 16! Μάθε τα πάντα για τα νέα smartphones και όσα ακόμα ανακοινώθηκαν στο “It’s Glowtime”.

Το πολυαναμενόμενο event της Apple ολοκληρώθηκε και έφερε πολλές ανακοινώσεις. Στο “It’s Glowtime” είχαμε την παρουσίαση των iPhone 16, του Apple Watch Series 10, αλλά και των ανανεωμένων AirPods. Οι ανακοινώσεις ήταν για ακόμα μία φορά πολύ σημαντικές, με τις αναβαθμίσεις που εισάγει η Apple στα προϊόντα της να είναι μεγάλες. Ας μην καθυστερούμε άλλο λοιπόν και ας δούμε κατευθείαν και αναλυτικά ό,τι μας επιφύλαξε η εταιρεία από το Cupertino στο τελευταίο Apple event της.

iPhone 16 και iPhone 16 Plus

Μπορεί η Apple να κράτησε τα smartphones της για το τέλος κατά τη διάρκεια του event, αλλά εμείς δεν γίνεται να μην ξεκινήσουμε από αυτά, μιας και εκεί εντοπίζονται οι περισσότερες καινοτομίες. Η φετινή γκάμα αποτελείται αρχικά από τα μοντέλα iPhone 16 και iPhone 16 Plus. Η σημαντικότερη αναβάθμιση σε αυτή τη γενιά βρίσκεται στον επεξεργαστή. Τα δύο νέα μοντέλα της Apple εξοπλίζονται με τον A18, ο οποίος διαθέτει 6 επεξεργαστικούς πυρήνες, 5 πυρήνες GPU, και NPU 16 πυρήνων. Ο επεξεργαστής έχει κατασκευαστεί στη μέθοδο 3nm δεύτερης γενιάς κάτι που του χαρίζει πολύ καλύτερη απόδοση ενέργειας και άρα πολύ καλύτερη αυτονομία. Το μέγεθος δεν έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με πέρσι και τα δύο νέα iPhone έρχονται με οθόνες 6,1 και 6,7 ιντσών.

Παρότι το design είναι γνώριμο, υπάρχουν μερικές μικρές σχεδιαστικές αλλαγές που οδηγούν σε μεγάλες χρηστικές αναβαθμίσεις. Αρχικά, θα προσέξεις ότι τώρα και η βασική σειρά iPhone έρχεται με παραμετροποιήσιμο πλήκτρο στην αριστερή πλευρά, κάτι που πέρσι είχε έρθει μόνο στα iPhone 15 Pro. Επιπλέον, στη δεξιά πλευρά, πιο χαμηλά από το πλήκτρο κλειδώματος, βρίσκεται τώρα ένα νέο πλήκτρο το οποίο είναι αφιερωμένο στην κάμερα. Μέσω αυτού μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες αλλά και να κάνεις πολλά ακόμα, όπως το να τροποποιήσεις το επίπεδο ζουμ κυλώντας το δάχτυλό σου επάνω σε αυτό το πλήκτρο. Ελαφρώς ανασχεδιασμένο είναι και το σύστημα κάμερας, με τους δύο αισθητήρες να τοποθετούνται κάθετα πλέον. Αυτό έγινε για πρακτικούς και όχι για αισθητικούς λόγους καθώς μέσω των ευθυγραμμισμένων αισθητήρων τα iPhone 16 και iPhone 16 Plus μπορούν να καταγράψουν στερεοσκοπικό περιεχόμενο το οποίο μπορεί έπειτα να προβληθεί στο Apple Vision Pro.

Μιλώντας για τις κάμερες, το σύστημα αποτελείται και φέτος από μία wide και μία ultra-wide κάμερα. Η wide κάμερα έρχεται με ανάλυση 48MP και μπορεί να προσφέρει εικόνες είτε σε πλήρη ανάλυση είτε στα 24MP. Στη δεύτερη περίπτωση, η κάμερα τραβά εικόνες στα 12MP και με τη δύναμη του computational photography η ανάλυση αναβαθμίζεται στα 24MP. Ο δεύτερος αισθητήρας έρχεται με ανάλυση 12MP και προσφέρεται για υπερευρυγώνιες αλλά και macro λήψεις.

iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max

Στην κορυφή της φετινής γκάμας βρίσκουμε δύο μοντέλα, το iPhone 16 Pro και το iPhone 16 Pro Max. Εδώ είχαμε μία σημαντική αλλαγή στις οθόνες, με την Apple να μεγαλώνει τη διαγώνιο και στα 2 μοντέλα, τα οποία έρχονται τώρα με πάνελ 6,3ʺ και 6,9ʺ αντίστοιχα. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα iPhone που έχει δημιουργήσει ποτέ η Apple! Το εντυπωσιακό όμως είναι πως τα περιθώρια γύρω από την οθόνη είναι πιο λεπτά από ποτέ. Από πλευράς σχεδίασης, και εδώ βρίσκουμε το νέο camera button, ενώ δεν λείπει και από τη φετινή γενιά η κατασκευή από τιτάνιο. Μάλιστα, το πλήκτρο για την κάμερα υποστηρίζει ακόμα περισσότερες λειτουργίες καθώς αναγνωρίζει δύο επίπεδα πίεσης και έτσι επιτρέπει ρυθμίσεις όπως το «κλείδωμα» της εστίασης ή το διπλό πάτημα για την έναρξη καταγραφής βίντεο.

Η μεγαλύτερη αναβάθμιση όμως είναι και σε αυτά τα μοντέλα το SoC. Τα iPhone 16 Pro και iPhone 16 Pro Max εξοπλίζονται με τον A18 Pro, μία ακόμα πιο ισχυρή έκδοση του chip που βρίσκεται στα βασικά μοντέλα. Το SoC αποτελείται από 6 επεξεργαστικούς πυρήνες, 6 πυρήνες GPU, και NPU με 16 πυρήνες και ισχύ 35 TOPS. Χάρη στο νέο SoC, η νέα Pro σειρά θα προσφέρει τη μεγαλύτερη αυτονομία στην ιστορία των iPhone.

Στο σύστημα κάμερας, μία σημαντική αλλαγή που είχαμε φέτος είναι η έλευση του telephoto αισθητήρα με “tetraprism” φακό και στο μικρότερο Pro μοντέλο, κάτι που σημαίνει πως τόσο το iPhone 16 Pro όσο και το iPhone 16 Pro Max υποστηρίζουν φέτος οπτικό zoom 5×. Ο telephoto αισθητήρας των δύο μοντέλων υποστηρίζει ανάλυση 12MP. Το σύστημα ολοκληρώνεται με 2 ακόμα κάμερες, την wide κάμερα με ανάλυση 48MP και την ultra-wide κάμερα επίσης με 48MP. Η Apple είναι γνωστό πως παρέχει και το κορυφαίο βίντεο σε smartphone, και με τη νέα σειρά iPhone 16 Pro κάνει αυτή τη λειτουργία ακόμα καλύτερη προσφέροντας τη δυνατότητα καταγραφής σε ποιότητα 4K 120fps.

Apple Intelligence

Η Apple έδωσε μεγάλη έμφαση στις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια του “It’s Glowtime”, τονίζοντας πως τα νέα iPhone 16 σχεδιαστήκαν από την αρχή με γνώμονα το AI. Πολλά από τα AI features που θα δούμε στα νέα iPhone ανακοινώθηκαν ήδη από το WWDC 24, αλλά στο event της η Apple παρουσίασε μία νέα λειτουργία, το Visual Intelligence. Μέσω αυτού μπορείς να χρησιμοποιήσεις την κάμερα για να μάθεις όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες για κάτι που βλέπεις μπροστά σου. Κάτι σαν το Google Lens της Google δηλαδή. Η πιο σημαντική ανακοίνωση γύρω από το AI δεν είναι κάποιο νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης όμως. Μαζί με τα iPhone 16 η Apple ανακοίνωσε και τη λειτουργία Private Cloud Compute, η οποία εξασφαλίζει στους χρήστες πλήρη ιδιωτικότητα των δεδομένων τους ακόμα κι όταν αυτά στέλνονται στους servers της Apple κατά τη χρήση των δυνατοτήτων τεχνητής νοημοσύνης.

Apple Watch Series 10

Το Apple Watch έφτασε στη 10η γενιά και έτσι η Apple ετοίμασε κάτι πολύ ξεχωριστό. Το Apple Watch Series 10 ανακοινώθηκε στο “It’s Glowtime” και ξεχωρίζει για τον σχεδιασμό του. Το νέο smartwatch της Apple διαθέτει τη λεπτότερη κατασκευή που έχει υπάρξει ποτέ σε Apple Watch, ενώ ταυτόχρονα έχει και την μεγαλύτερη οθόνη στην ιστορία της σειράς. Η συσκευή έχει πάχος μόλις 9,7 χιλιοστά ενώ η οθόνη είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή του Apple Watch Ultra 2. Στο εσωτερικό της συσκευής βρίσκεται το S10 SiP της Apple, που διαθέτει Neural Engine 4 πυρήνων και φέρνει τη μετάφραση απευθείας στον καρπό σου. Τα Apple Watch φημίζονται και για τα χαρακτηριστικά υγείας και ευεξίας τους, με το Series 10 να επεκτείνει ακόμα περισσότερο αυτές τις δυνατότητες. Το νέο ρολόι της Apple θα μπορεί να εντοπίσει την υπνική άπνοια και να ειδοποιήσει το χρήστη για να ελέγξει την πάθηση αυτή. Στα αθλητικά χαρακτηριστικά, το Apple Watch Series 10 προσφέρει επίσης μέτρηση βάθους και θερμοκρασίας του νερού, αλλά και πρόγραμμα για την παλίρροια.

AirPods 4

Οι wearable ανακοινώσεις συνεχίστηκαν με AirPods. Συγκεκριμένα, η Apple ανακοίνωσε τα νέα AirPods 4, τα οποία έχουν βελτιωμένο σχεδιασμό για ακόμα πιο άνετη χρήση. Μία ακόμα αναβάθμιση που έρχεται σε αυτό το μοντέλο είναι πως η θήκη φόρτισης εξοπλίζεται τώρα με θύρα USB-C. Η θήκη είναι επίσης μικρότερη σε μέγεθος, αλλά η συνολική αυτονομία φτάνει της 30 ώρες. Πέρα από τα «απλά» AirPods 4, θα υπάρχει και ένα μοντέλο AirPods 4 με ANC. Η βασική διαφορά είναι πως σε αυτό το μοντέλο θα προσφέρεται ενεργή ακύρωση θορύβου, transparency mode, αλλά και ασύρματη φόρτιση για τη θήκη.

Εκτός από τα AirPods 4, είχαμε μικρές ανανεώσεις για την υπόλοιπη γκάμα. Για τα AirPods Max η Apple ανακοίνωσε πως πλέον θα υποστηρίζεται φόρτιση μέσω USB-C, ενώ οι χρήστες AirPods Pro 2 θα λάβουν σύντομα μερικά πολύ χρήσιμα χαρακτηριστικά γύρω από την προστασία της ακοής τους.

Όλα τα νέα προϊόντα Apple έρχονται στα Public!

Σκέφτεσαι πως ήρθε η ώρα για νέα iPhone ή μήπως «γλυκοκοιτάζεις» τα νέα wearables της Apple; Ό,τι από τα δύο (ή και τα δύο) και να ισχύει, σε περιμένουμε στα Public για να αποκτήσεις πρώτος το iPhone 16 που θες, το Apple Watch Series 10, ή τα νεότερα ασύρματα ακουστικά της Apple. Εκδήλωσε άμεσα το ενδιαφέρον σου για να είσαι από τους πρώτους που θα τα προπαραγγείλουν!