Πώς το κινητό σου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα

Περίληψη: Κινητό και ύπνος δεν πάνε μαζί! Ή μήπως πάνε; Ανακάλυψε μερικές εξαιρετικά χρήσιμες λειτουργίες που θα βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σου!

Ακούγεται παράδοξο, αλλά το κινητό μπορεί να γίνει ο καλύτερός σου φίλος όταν έρθει η ώρα για ύπνο. Προφανώς και ό,τι ξέρεις μέχρι σήμερα, δηλαδή να μην χρησιμοποιείς το smartphone ενώ έχεις ξαπλώσει, συνεχίζει να ισχύει. Ταυτόχρονα όμως, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Android smartphone σου για να σε πάρει πιο εύκολα ο ύπνος αλλά και να ξυπνήσεις πιο φυσικά. Ανακάλυψε όλες τις λειτουργίες που θα κάνουν τον ύπνο σου καλύτερο και θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις την επόμενη μέρα αναζωογονημένος.

Ήχοι που σε βοηθούν να αποκοιμηθείς

kalyteros-ypnos-android-kinito-01

Με έναν μόνιμο θόρυβο να ακούγεται στο παρασκήνιο πολλοί άνθρωποι μπορούν να κοιμηθούν ευκολότερα. Αυτός ο ήχος αποκαλείται λευκός θόρυβος (white noise) και αν ψάξεις στο YouTube θα βρεις χιλιάδες βίντεο, ενώ στο Play Store υπάρχουν εκατοντάδες σχετικές εφαρμογές. Οπότε ίσως αυτό είναι η λύση που χρειάζεσαι για να σε πιάνει πιο γρήγορα ο ύπνος. Δεν χρειάζεσαι ούτε το YouTube ούτε ξεχωριστό app όμως! Μία εφαρμογή που έχεις ήδη στο κινητό σου, αυτή του ρολογιού, μπορεί να παίξει τους ήχους που θες. Άνοιξε το clock app και κάτω δεξιά στη μπάρα πλοήγησης θα δεις την ενότητα Bedtime. Εκεί μπορείς να επιλέξεις διάφορα είδη ήχων, όπως κύματα, ή μπορείς να ορίσεις να παίζει μία playlist από Spotify ή YouTube Music. Η επιλογή να ξεκινήσουν να παίζουν οι ήχοι ύπνου θα εμφανιστεί αυτόματα 30 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα ύπνου σου (αν την έχεις ορίσει). Τι είναι αυτό; Πάμε να δούμε!

Φτιάξε πρόγραμμα

kalyteros-ypnos-android-kinito-02

Στην ίδια ενότητα της εφαρμογής ρολογιού υπάρχει και η δυνατότητα να ορίσεις ένα πρόγραμμα ύπνου. Αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος που το κινητό σου μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα. Όρισε (στο περίπου) το καθημερινό πρόγραμμα ύπνου σου έτσι ώστε το κινητό σου να ενεργοποιεί αυτόματα κάποιες χρήσιμες ρυθμίσεις. Τις ώρες ύπνου μπορεί το smartphone σου να μπαίνει αυτόματα σε Do Not Disturb mode, κάτι που σημαίνει πως δεν θα σε ενοχλήσει καμία ειδοποίηση χωρίς λόγο. Μπορείς επίσης να κρατήσεις την οθόνη «σκοτεινή», έτσι ώστε να μην σε ενοχλεί η always on display όταν ξαπλώνεις και έχεις το κινητό δίπλα σου. Μπορείς ακόμα και να κάνεις την οθόνη ασπρόμαυρη έτσι ώστε να μην σε ενοχλεί τόσο το έντονο φως όσο χρησιμοποιείς το smartphone πριν ξαπλώσεις.

Άλλες χρήσιμες ρυθμίσεις

kalyteros-ypnos-android-kinito-03

Εκτός από τα χαρακτηριστικά ποιότητας ύπνου που θα βρεις στην εφαρμογή ρολογιού των περισσότερων Android smartphones, υπάρχουν μερικές ακόμα λειτουργίες συστήματος που μπορείς να αξιοποιήσεις για να απολαύσεις καλύτερο ύπνο. Η πρώτη από αυτές είναι το dark mode, το οποίο «σκοτεινιάζει» τις λευκές αποχρώσεις και τις κάνεις σκούρες ή μαύρες. Έτσι το φως από την οθόνη του κινητού γίνεται λιγότερο ενοχλητικό τις βραδινές ώρες. Πιο ξεκούραστη χρήση του κινητού παρέχει και το Night Light, το οποίο τροποποιεί την θερμοκρασία των χρωμάτων που εμφανίζονται στην οθόνη και μειώνει το μπλε φως. Το μπλε φως είναι το πιο κουραστικό για τα μάτια και απενεργοποιώντας το η χρήση του κινητού γίνεται λιγότερο επίπονη για την όρασή σου, βοηθώντας σε έτσι να αποκοιμηθείς όταν ξαπλώσεις. Τέλος, στις νεότερες εκδόσεις Android έχει προστεθεί μία νέα λειτουργία που ονομάζεται Extra Dim και η οποία μπορεί να ρίξει τη φωτεινότητα ακόμα πιο χαμηλά κι από την χαμηλότερη ρύθμιση που έχεις κανονικά διαθέσιμη. Όταν χρησιμοποιείς το κινητό το βράδυ με τα φώτα χαμηλωμένα ή κλειστά, είναι καλό να ενεργοποιήσεις το Extra Dim για να περιορίσεις κι άλλο την καταπόνηση στα μάτια. 

Ξύπνα με πιο φυσικό τρόπο

kalyteros-ypnos-android-kinito-04

Επιστρέφουμε και πάλι στην εφαρμογή του ρολογιού όμως, για να σου αποκαλύψουμε ένα έξτρα χαρακτηριστικό. Με αυτό δεν θα κοιμηθείς πιο εύκολα, αλλά θα ξυπνήσεις πιο εύκολα και θα ξεκινήσεις τη μέρα σου με καλύτερη διάθεση. Στο πρόγραμμα ύπνου που μπορείς να ρυθμίσεις στην ενότητα Bedtime, πατώντας στην ώρα αφύπνισης ανοίγει μία λίστα με επιλογές. Η πρώτη από αυτές λέγεται Sunrise Alarm και σου προτείνουμε να την ενεργοποιήσεις. Μέσω αυτής, δεν χτυπάει απλά το ξυπνητήρι την ώρα που θα ορίσεις. Μερικά λεπτά πριν την ώρα αφύπνισης, η οθόνη του κινητού ανάβει και γίνεται σταδιακά πιο φωτεινή, παρομοιάζοντας έτσι την φυσική διαδικασία αφύπνισης του οργανισμού από τον ήλιο. Το ξύπνημα παύει να είναι… καταναγκαστικό και πολλές φορές θα πιάσεις τον εαυτό σου να ξυπνά ακόμα και πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, απλά και μόνο επειδή γεμίζει σιγά σιγά με φως το δωμάτιό σου. Ο καλός ύπνος παίζει τεράστιο ρόλο στην καθημερινότητά σου και το φυσικό ξύπνημα είναι μέρος ενός καλού ύπνου. Αν βέβαια κοιμάσαι με τα παντζούρια ανοιχτά και το δωμάτιό σου γεμίζει με πραγματικό φυσικό φως από τον ήλιο, τότε μπορείς πολύ απλά να αγνοήσεις αυτή τη συμβουλή😅.

Πώς το κινητό σου ΔΕΝ σε βοηθά να κοιμηθείς

Όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά χρήσιμα αν τα χρησιμοποιείς σωστά. Φυσικά και αξίζει να τα εφαρμόσεις, αλλά χωρίς να ξεχνάς ότι το smartphone σου μπορεί να είναι και ο λόγος που δεν κοιμάσαι καλά. Για το λόγο αυτό, μην χρησιμοποιείς το κινητό σου αφού ξαπλώσεις! Το καλύτερο είναι να μην πιάσεις το κινητό για περίπου μισή με μία ώρα πριν πέσεις για ύπνο. Σε συνδυασμό με τις λειτουργίες που μόλις είδαμε, όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς καλύτερα!