MWC 2023: Αποχαιρετώντας τη Βαρκελώνη

Περίληψη: Η MWC 2023 φτάνει στο τέλος της και την αποχαιρετάμε ρίχνοντας μια ματιά στο νέο flagship της Vivo, σε ένα concept OnePlus και στα AR γυαλιά της TCL.

Mobile World Congress ήταν και πέρασε! Για άλλη μια χρονιά το event δεν μας απογοήτευσε προσφέροντάς μας μία… sci-fi εμπειρία. AI, metaverse, ρομπότ, AR/VR, rollable οθόνες και κάθε λογής gadget μας έκαναν να ανυπομονούμε για όσα πρόκειται να δούμε στο άμεσο μέλλον. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που περάσαμε στην καταλανική πρωτεύουσα είδαμε ουκ ολίγες καινοτομίες -κάποιες από τις οποίες σου μεταφέραμε μέσα από το Public Blog- που είμαστε σίγουροι πως θα μας απασχολήσουν αργά ή γρήγορα. Την τελευταία μας ημέρα στη Fira Gran Via πάντως, επιλέξαμε να εστιάσουμε σε… mobile καταστάσεις και όπως θα δεις, είχαμε τους λόγους μας.

Vivo X90 Pro: Για επίδοξους φωτογράφους

Αν έπρεπε να δώσουμε κάπου το βραβείο του καλύτερου camera phone του MWC 2023, τότε αυτό το «κάπου» θα ήταν το Vivo X90 Pro, το οποίο έρχεται στα Public στις 7 Μαρτίου και θα μπορείς να το δεις ζωντανά σε επιλεγμένα καταστήματά μας. Η συσκευή ήταν ό,τι καλύτερο είδαμε στην έκθεση από πλευράς επιδόσεων στους τομείς της φωτογραφίας και του βίντεο και όχι άδικα. Η συνεργασία της Vivo με τη Zeiss έπιασε τόπο καθώς το X90 Pro έρχεται εφοδιασμένο με αισθητήρα IMX989 με διάφραγμα f/1.75 και το τσιπ V2 με πλήθος λειτουργιών AI, ένας συνδυασμός που του χαρίζει επιδόσεις επιπέδου DSLR, μέρα και νύχτα. Το Vivo X90 Pro χρησιμοποιεί το προφίλ χρώματος ZEISS Natural Color 2.0 για ρεαλιστικές λήψεις με γήινους τόνους, ενώ διαθέτει και σύστημα OIS.

Κατά τα άλλα, to Vivo X90 Pro ενσωματώνει MediaTek 9200, 3D κυρτή οθόνη 6,78 ιντσών με λειτουργία προστασίας ματιών και μπαταρία 4.870 mAh με ταχεία ενσύρματη φόρτιση 120 W που μπορεί να το γεμίσει σε ποσοστό 100% μέσα σε μόλις 29 λεπτά.

Φωτιζόμενο σύστημα ψύξης από την OnePlus

Η OnePlus είναι μία εταιρεία που έχει συζητηθεί ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια χάρη στα προϊόντα και τις λύσεις της. Ε, οι Κινέζοι τα κατάφεραν και στο MWC 2023 παρουσιάζοντας μία διαφορετική εκδοχή της ναυαρχίδας τους, OnePlus 11. Η συγκεκριμένη, βλέπεις, αν και είχε τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με τη συσκευή που κυκλοφορεί, στο πίσω μέρος της διέθετε ένα γυάλινο πάνελ το οποίο φωτιζόταν. Και εδώ είναι το φοβερό της υπόθεσης: ο φωτισμός δεν ήταν απλά gimmick αλλά το σύστημα ψύξης του smartphone!

Η OnePlus το έχει ονομάσει Active CryoFlux και πρόκειται για μία λύση που χρησιμοποιεί ψυκτικό υγρό μπλε χρώματος το οποίο διαχέεται σε αγωγούς εντός της συσκευής η οποία είναι εξοπλισμένη και με μία μικρή αντλία. Το αποτέλεσμα όλου αυτού του συστήματος είναι θερμοκρασίες χαμηλότερες έως και κατά 2,1 βαθμούς που με τη σειρά τους εξασφαλίζουν βελτιωμένο ρυθμό εικόνας έως και κατά τέσσερα FPS. Ενδιαφέρον; Σαφώς! Πιθανόν να το δούμε σε smartphone που θα διατεθεί εμπορικά; Άγνωστο.

H TCL μας… έβαλε τα γυαλιά!

Η τελευταία στάση μας την τελευταία μέρα του MWC 2023 αφορούσε προϊόν mobile μεν, αλλά όχι smartphone. Την προσοχή μας, βλέπεις, τράβηξαν τα γυαλιά RayNeo X2 της TCL. Πρόκειται για ένα ζευγάρι γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας (AR σαν να λέμε) τα οποία εκ πρώτης όψεως μοιάζουν σαν συμβατικά γυαλιά. Ο σχεδιασμός τους δηλαδή δεν προδίδει τις οθόνες Micro-LED με αντίθεση 100.000:1 και μέγιστη φωτεινότητα 1.000 nits ή την πλατφόρμα Qualcomm Snapdragon XR2 που ενσωματώνουν.

Χρησιμοποιούν σύστημα έξυπνης πλοήγησης μέσω GPS, αναγνωρίζοντας νεύματα και παρουσιάζοντας πληροφορίες για κτήρια που βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του χρήστη. Διαθέτουν AI που μεταφράζει κείμενα σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και συζητήσεις με άλλα πρόσωπα μέσω υποτίτλων! Έρχονται με συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth ώστε να ενημερώνουν τον χρήστη για εισερχόμενες κλήσεις, ενώ είναι εξοπλισμένα και με κάμερα που μάλιστα έχει και λειτουργία hands-free.

Το καλύτερο; Τα RayNeo X2 δεν είναι concept αλλά κανονικό προϊόν που θα διατεθεί, σύμφωνα με τα όσα μάθαμε, σε developers μέσα στο τρέχον τρίμηνο. Η κυκλοφορία τους για το καταναλωτικό κοινό θα γίνει αργότερα μέσα στη χρονιά.

Αυτά…

Αυτό λοιπόν ήταν το Mobile World Congress 2023. Ελπίζουμε να το ευχαριστήθηκες μέσα από τα κείμενα, τα βίντεο και τις φωτογραφίες μας, όσο κι εμείς που βρεθήκαμε εκεί. Ραντεβού του χρόνου!