Η Qualcomm παρουσιάζει: νέοι Snapdragon 8+ Gen 1 και 7 Gen 1

Περίληψη: Η εταιρεία που σχεδιάζει τους επεξεργαστές των top smartphones μόλις παρουσίασε δύο νέα μοντέλα με 30% χαμηλότερη κατανάλωση και 10% περισσότερη ισχύ

Η Qualcomm είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής επεξεργαστών (ή SoC αν προτιμάτε) για smartphones και άλλες φορητές συσκευές, με τα μοντέλα της να βρίσκονται σε όλα σχεδόν τα μοντέλα flagship – εκτός κάποιων μοντέλων της Samsung και προφανώς των iPhones – στην αγορά. Πριν από λίγες μέρες, η Qualcomm οργάνωσε το event με όνομα "Snapdragon Night" στην Κίνα, στο οποίο ανακοίνωσε δύο νέα μοντέλα, τον κορυφαίο Snapdragon 8+ Gen 1 και τον… σχεδόν κορυφαίο Snapdragon 7 Gen 1. Όπως είναι αναμενόμενο, οι νέοι επεξεργαστές είναι ακόμη πιο γρήγοροι και ακόμη πιο οικονομικοί (από ενεργειακής άποψης). Αλλά ας τους δούμε πιο αναλυτικά!

Snapdragon 8+ Gen 1

Μέχρι τώρα, το κορυφαίο μοντέλο της Qualcomm ήταν ο Snapdragon 8 Gen 1, ο οποίος διαδέχτηκε τον προηγούμενο κορυφαίο Snapdragon 888+, ο οποίος αποτελούσε βελτίωση (στα σημεία) του προ-προηγούμενου Snapdragon 888. Έτσι και τώρα, η Qualcomm δεν προέβη σε παρουσίαση εντελώς νέου μοντέλου, αλλά ο καινούριος αποτελεί βελτίωση στα σημεία του προηγούμενου. Κάπως έτσι έχουμε πλέον τον Snapdragon 8+ Gen 1, με το "plus" να αποτελεί τη διαφοροποιό λεπτομέρεια στο όνομα. Προφανώς, όμως, η διαφορά δεν είναι απλά ένα "συν" στο όνομα. Για την ακρίβεια, υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στα δύο μοντέλα: το εργοστάσιο κατασκευής!

Η Qualcomm άλλαξε εντελώς εταιρεία, μιας και η ίδια δεν διαθέτει εργοστάσια κατασκευής επεξεργαστών, και ενώ ο Snapdragon 8 Gen 1 κατασκευάζεται (ακόμη) από την Samsung στην λιθογραφία 4LPE (4 νανομέτρων), ο νέος Snapdragon 8+ Gen 1 κατασκευάζεται (ήδη) από την TSMC στη λιθογραφία N4 (επίσης 4 νανομέτρων).

Η διαφορά στα δύο μοντέλα δεν είναι μηδαμινή, μιας και οι δύο λιθογραφίες μπορεί να είναι ίδιες κατ' όνομα, διαφέρουν αρκετά σε επιδόσεις όμως. Συγκεκριμένα, η λιθογραφία της TSMC έχει επιτρέψει την αύξηση της συχνότητας λειτουργίας των πυρήνων, της GPU, αλλά και του υποσυστήματος "τεχνητής νοημοσύνης" (tensor cores), ενώ ταυτοχρόνως έχει μειωθεί και η κατανάλωση!

Συγκεκριμένα, ο "μεγάλος" πυρήνας (Kryo Prime βασισμένος στον Cortex X2 της ARM) πλέον χρονίζεται στα 3,2GHz από τα 3,0GHz του προηγούμενου μοντέλου, οι τρεις "μεσαίοι" πυρήνες (Kryo Gold / Cortex A710) φτάνουν στα 2,8GHz έναντι των 2,5GHz, και τέλος οι τέσσερις μικροί πυρήνες (Kryo Silver / Cortex A510) ανέβηκαν στα 2GHz από τα 1,8GHz. Παράλληλα, η Qualcomm ανέφερε ένα 10% αύξηση στη συχνότητα λειτουργίας της GPU, ενώ η αποδοτικότητα του τσιπ (απόδοση ανά Watt κατανάλωσης) έχει βελτιωθεί κατά (μέχρι και) 30%, πάντα σύμφωνα με την Qualcomm.

Οι βελτιώσεις αυτές είναι εντυπωσιακές και σίγουρα δεν βλέπουμε συχνά τέτοια άλματα στην αποδοτικότητα, χωρίς να αλλάξει κάτι στην σχεδίαση ενός τσιπ. Αυτό βέβαια οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαφορά της συμπεριφοράς της λιθογραφίας της TSMC έναντι αυτής της Samsung. Με άλλα λόγια, ενώ οι δύο εταιρείες αναφέρουν τα ίδια νανόμετρα, η διαφορά στην απόδοση δείχνει πως το process της TSMC είναι πολύ πιο αποδοτικό από αυτό της Samsung.

Snapdragon 7 Gen 1

Εκτός του "μεγάλου" μοντέλου, τώρα και το αμέσως μικρότερο μοντέλο της εταιρείας περνά στη νέα "ονοματοδοσία" (δηλαδή από τριψήφιους αριθμούς περνάμε στον μονοψήφιο και το "Gen"–κάτι). Έτσι, από το προηγούμενο μοντέλο 778/780G, τώρα έχουμε τον Snapdragon 7 Gen 1, ο οποίος συνεχίζει, όπως και οι προκάτοχοί του, να προσανατολίζεται στην κατηγορία upper mid-range, με επιδόσεις αντίστοιχες των… περυσινών (ή προπέρσινων) κορυφαίων επεξεργαστών της Qualcomm. Προφανώς τα χαρακτηριστικά τους είναι ανανεωμένα και βελτιωμένα, ώστε να υποστηρίζουν όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και τα πρωτόκολλα. Τον επεξεργαστή θα τον βρίσκουμε σε "premium" smartphones τα οποία θα φέρνουν χαρακτηριστικά και λειτουργίες των high-end σε μοντέλα με πιο προσιτές τιμές.

Ο επεξεργαστής διαθέτει οκτώ πυρήνες, όπως και ο μεγάλος του αδελφός, με μια μικρή διαφορά: εδώ ο πυρήνας "prime" είναι βασισμένος στον Cortex A710 της ARM, όπως και οι τρεις "gold", ενώ οι τέσσερις μικροί "silver" είναι Cortex A510. Ο prime χρονίζεται στα 2,4GHz, οι gold στα 2,36GHz, ενώ οι silver στα 1,8GHz.

Η εταιρεία ανέφερε πως ο νέος Snapdragon 7 Gen 1 είναι 20% ταχύτερος στο 3D render από τον προκάτοχό του, τον 778G, ενώ η εταιρεία έχει βάλει και την Frame Motion Engine, μια "μηχανή" η οποία κάνει frame interpolation και μπορεί (θεωρητικά) να αυξήσει τα FPS σε παιχνίδια, εκεί που η GPU αδυνατεί να ανταπεξέλθει.

Πότε και πού θα τους δούμε;

Προφανώς οι επεξεργαστές της Qualcomm δεν κυκλοφορούν ήδη. Η εταιρεία, όμως, έχει πελάτες πρακτικά όλες τις εταιρείες που κατασκευάζουν smartphones, επομένως είναι απλά θέμα (λίγου) χρόνου μέχρι να δούμε τα πρώτα μοντέλα, μιας και είναι βέβαιο πως η Qualcomm έχει στείλει πρωτότυπα σε όλες τις εταιρείες, για να διευκολύνει τους σχεδιαστές και να επιταχύνει τη διαδικασία.

Οι πρώτες φήμες αναφέρουν το Xiaomi Civi 2 για τον Snapdragon 7 Gen 1, ενώ για τον Snapdragon 8+ Gen 1 ακούγονται τα επερχόμενα Motorola Frontier 22, OnePlus 10 Ultra, Xiaomi 12 Ultra, αλλά και το επόμενο smartphone της σειράς ROG της Asus. Αλλά και όλες οι άλλες κάτι ετοιμάζουν, με ονόματα όπως Lenovo, Oppo, Redmi, Xiaomi, ZTE, Honor να είναι ανάμεσα σε αυτούς που… δεν λένε αλλά κάτι έχουν στα σκαριά.

Προφανώς, όλα τα νέα μοντέλα θα τα δεις, όταν με το καλό κυκλοφορήσουν, στα ράφια του Public αλλά… πριν κυκλοφορήσουν, θα έχεις μάθει όλες τις πληροφορίες και λεπτομέρειες από εδώ, από το Public Blog! Μείνε συντονισμένος στη συχνότητα του Public Blog για όλα τα hot νέα (και) από τον κόσμο της τεχνολογίας των κορυφαίων smartphones!