Περίληψη: Μπορείς να γίνεις digital nomad και παράλληλα να πετύχεις τους στόχους βιωσιμότητας που έχεις βάλει; Ακολουθώντας τις κατάλληλες συμβουλές μπορείς!
11 Αυγούστου , 2022 • 3 MINS READ
11 Αυγούστου , 2022 • 3 MINS READ
Περίληψη: Μπορείς να γίνεις digital nomad και παράλληλα να πετύχεις τους στόχους βιωσιμότητας που έχεις βάλει; Ακολουθώντας τις κατάλληλες συμβουλές μπορείς!
Φαντάζεσαι να μπορούσες να βρίσκεσαι σε ένα beach bar, να απολαμβάνεις το brunch σου και παράλληλα να δουλεύεις με θέα τη θάλασσα; Αυτό το ονειρεμένο σενάριο θα γίνει η πραγματικότητά σου αν επιλέξεις (ή έχεις επιλέξει ήδη) να ζήσεις ως digital nomad! Και είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις. Αν η δουλειά σου μπορεί να γίνει απομακρυσμένα, μπορείς κι εσύ να γίνεις ψηφιακός νομάς. Ένα laptop και μία σύνδεση στο internet σε χωρίζουν από ένα μέλλον όπου όλη η Γη είναι το γραφείο σου! Λόγω της πανδημίας τα ποσοστά της απομακρυσμένης εργασίας αυξήθηκαν σημαντικά, το ίδιο και οι νέες θέσεις εργασίας που μπορούν να γίνουν remotely, οπότε ίσως είναι καιρός να ετοιμάζεις το backpack σου!
Αν το μόνο που σε κρατάει πίσω είναι οι σκέψεις σου για πράσινη καθημερινότητα και πώς αυτές μπορούν να συνδυαστούν με τη ζωή ως digital nomad, σε καταλαβαίνουμε απόλυτα. Μπορεί ένα lifestyle που είναι συνυφασμένο με τα συχνά ταξίδια να πάει χέρι-χέρι με την ανάγκη για βιωσιμότητα; Σίγουρα μπορεί, αρκεί να προσέξεις μερικά σημεία-κλειδιά στον τρόπο που επιλέξεις να ζήσεις ως ψηφιακός νομάς, όπου κι αν βρεθείς στο κόσμο. Ας δούμε μερικές συμβουλές που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πριν κλείσεις το επόμενο ταξίδι!
Η αλήθεια είναι ότι μία πτήση έχει μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από ένα αντίστοιχα μεγάλο ταξίδι με αυτοκίνητο. Πώς γίνεται να ταξιδεύεις από τη μία χώρα στην άλλη και αυτό να είναι βιώσιμο λοιπόν; Αν συγκρίνουμε μόνο το ταξίδι για να φτάσεις στον προορισμό σου τότε δεν γίνεται. Μην ξεχνάς, όμως, πως οι digital nomads μειώνουν στο ελάχιστο τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Μόλις φτάσεις στην πόλη που θες δεν θα χρειάζεται να πηγαίνεις κάθε μέρα με αυτοκίνητο στη δουλειά σου. Οπότε, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πτήσης σου αντισταθμίζεται από τις μετακινήσεις που δεν θα κάνεις όσο δουλεύεις απομακρυσμένα. Εκτός και αν οι πτήσεις σου από το ένα μέρος στο άλλο είναι πολύ συχνές. Για να το αποφύγεις αυτό, προσπάθησε να περνάς αρκετό χρόνο σε κάθε προορισμό. Μην μένεις σε ένα μέρος για ένα μήνα, για παράδειγμα, αλλά κάτσε για τουλάχιστον 3 μήνες.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και μερικά tips για επιλέξεις και την πιο green πτήση. Αρχικά, είναι προτιμότερο να επιλέγεις απευθείας πτήσεις και όχι ταξίδι με πολλές ανταποκρίσεις. Επίσης, αν κλείσεις τα εισιτήρια σου από την εφαρμογή Skyscanner, υπάρχει η επιλογή να αναζητήσεις την πιο eco-friendly πτήση. Και επειδή όπως είπαμε παραπάνω μία πτήση επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον από άλλες μεθόδους ταξιδιού, αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις σε κάποιον κοντινό προορισμό τότε σκέψου τη λύση ενναλακτικών λύσεων, όπως το τρένο. Όταν φτάσεις στον προορισμό σου, για τις κοντινές διαδρομές σου επίλεξε μέσα μαζικής μεταφοράς, αν αυτά είναι διαθέσιμα, ή ηλεκτρικά οχήματα, έτσι ώστε να κάνεις πάντα πράσινες μετακινήσεις. Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω, οι μετακινήσεις και τα ταξίδια σου ως digital nomad θα έχουν το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τα ταξίδια είναι αναμφίβολα η νούμερο ένα ανησυχία, από πλευράς βιωσιμότητας, στα σχέδια ενός digital nomad. Αλλάζοντας συνήθεις, όμως, μπορείς να κάνεις πιο βιώσιμη και την καθημερινότητά σου ως ψηφιακός νομάς. Εδώ οι συμβουλές μας ίσως σου φανούν γνώριμες καθώς ήδη μπορεί να τις ακολουθείς αν θέλεις να έχεις ένα πιο πράσινο σπίτι.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να βγάλεις τα πλαστικά μίας χρήσης από την καθημερινότητά σου. Προμηθεύσου ένα επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι, κράτα πάντα δίπλα σου ένα μπουκάλι-θερμός για το νερό σου, απόφυγε τα πλαστικά καλαμάκια και βάλε τα καθημερινά σου ψώνια σε υφασμάτινες σακούλες. Μην ξεχάσεις, ακόμα, όταν τελειώσεις τη δουλειά σου να αποσυνδέσεις τις συσκευές από την πρίζα. Όσο τις αφήνεις εκεί, ακόμα και κλειστές, καταναλώνουν ενέργεια. Και εννοείται πως πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις ανακύκλωση όπου κι αν πας. Επίσης, φρόντισε να δώσεις δεύτερη ζωή σε αντικείμενα που δεν χρειάζεσαι πια, όπως ρούχα και ηλεκτρονικές συσκευές που ακόμα δουλεύουν, χαρίζοντάς τα. Αν έχεις laptop, smartphone ή άλλα gadgets που δεν δουλεύουν πια, μπορούν και αυτά να ανακυκλωθούν και πολλά από τα υλικά τους να επαναχρησιμοποιηθούν αν εξαχθούν σωστά, οπότε μην τα πετάς όπου νά 'ναι.
Όπως βλέπεις, λοιπόν, το να ζήσεις βιώσιμα ως digital nomad δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δίνοντας προσοχή στις μετακινήσεις σου και αλλάζοντας ελαφρώς τις καθημερινές σου συνήθειες μπορείς να εργαστείς από όποια μεριά του κόσμου θες, να αλλάξεις παραστάσεις και να επιτύχεις τους στόχους βιωσιμότητας που έχεις θέσει. Αν δεν είσαι ήδη, μήπως ήρθε η ώρα να γίνεις κι εσύ digital nomad;