4 Απριλίου , 2024 • 3 MINS READ
Μαγειρεύουμε με τη Funky Cook: Πασχαλινό αρνάκι γεμιστό με αγκινάρες
Περίληψη: Το Πάσχα θέλει σούβλισμα, η Funky Cook όμως μας μαγειρεύει πεντανόστιμο αρνάκι στο φούρνο, γεμιστό με φανταστικές αγκινάρες!
Το Πάσχα είναι από τις αγαπημένες μας γιορτές στην Ελλάδα. Αγαπάμε να το γιορτάζουμε παραδοσιακά και να το γλεντάμε παρέα με οικογένεια και φίλους! Και φυσικά πασχαλινό τραπέζι δίχως αρνάκι, βαμμένα αυγά, κοκορέτσι και κοντοσούβλι δεν νοείται.
Κάποιοι προτιμούν το αρνί ολόκληρο και ψημένο στη σούβλα, ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τα bbq, που μας δίνουν τη δυνατότητα να χαρούμε το ψήσιμο ακόμη και στο μπαλκόνι μας. Άλλοι πάλι προτιμούν την επιλογή του φούρνου, είτε γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα ψησταριάς, είτε επειδή είναι κατά του food waste.
Φέτος το Πάσχα επιλέγουμε να σου κάνουμε το τραπέζι με μια υπέροχη όσο και ανοιξιάτικη συνταγή. Αρνάκι ρολό γεμιστό με αγκινάρες και κάπαρη! Αυτό το αρνάκι θα το λατρέψουν ακόμη και οι πιο διστακτικοί! Σε αυτή την πασχαλινή συνταγή για αρνί δεν υπάρχουν δυσκολίες. Ένας σύγχρονος φούρνος, όπως ο Bosch HBG7764B1, με λειτουργία PerfectRoast Plus που ελέγχει το φαγητό με ακρίβεια, αλλά και τεχνητή νοημοσύνη που σε ενημερώνει ακριβώς πότε το φαγητό είναι έτοιμο, εξασφαλίζει το ιδανικό ψήσιμο. Ο φούρνος της Bosch διαθέτει και λειτουργία τραγανής κρούστας, η οποία αφαιρεί την υγρασία απευθείας από το εσωτερικό του φούρνου κατά το ψήσιμο. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα τραγανό και λαχταριστό ψητό, όπως ακριβώς το θέλεις. Τέλος, ο φούρνος εξοπλίζεται με σύστημα αυτοκαθαρισμού με πυρόλυση και σου λύνει τα χέρια, αφού δεν χρειάζεται πλέον να τον καθαρίσεις μόλις ολοκληρώσεις το μαγείρεμα.
Και αφού φροντίσουμε το αρνάκι μας να γίνει «μέλι», μετά είναι ώρα να ασχοληθούμε με την πεντανόστιμη γέμιση. Οι αγκινάρες μπορει να μην είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό αλλά, δεν «υπάρχει» το πόσο ταιριάζουν όλες αυτές οι γεύσεις μαζί! Αν όμως επιμένεις σου δίνουμε και άλλες 3 ιδέες για την γέμιση, με τα ίδια συστατικά αλλά χωρίς αγκινάρα:
- Μπορείς να αντικαταστήσεις τις αγκινάρες με ρύζι
- Δοκίμασε τον συνδυασμό σπανάκι ή τα σέσκουλα μαζί με ξινομυζήθρα
- Μήπως σου πάει καλύτερα η φέτα με πελτέ και λιαστές ντομάτες;
Για το τέλος σου αφήνουμε ένα «μυστικό». Αν κάνεις για πρώτη φορά αρνάκι ρολό και θες να πετύχεις το τέλειο σχήμα, δοκίμασε να το βάλεις σε φόρμα ψησίματος κέικ.
Χρόνος Προετοιμασίας: 40’
Xρόνος Μαγειρέματος: 2 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Μερίδες: Για 6 άτομα
Υλικά
Για το ρολό αρνί
- 2.500 γρ. αρνίσιο μπούτι, ξεκοκαλισμένο
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 1 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για τη γέμιση
- 2 ολόκληρες ψητές πιπεριές
- 200 γρ. αγκινάρες
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. θυμάρι
- 4 κ.σ. κάπαρη
- Χυμό από ένα λεμόνι
- ½ κ.γ. ξύσμα λεμόνι
- 50 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
- 40ml ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Επιπλέον χρειαζόμαστε
- Λαδόκολλες για το ψήσιμο
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Σε μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τις αγκινάρες για 2-3’, προσθέτουμε τα σκόρδα και το κρεμμύδι συνεχίζοντας για 1’ ακόμη να σοτάρουμε. Προσθέτουμε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να καλυφθούν οι αγκινάρες, βάζουμε τον χυμό του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν - περίπου 20’ - και να πιουν τα υγρά τους. Όσο είναι ζεστές τις πατάμε με πιρούνι να σπάσουν. Προσθέτουμε τον άνηθο, το θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού, την γραβιέρα και την κάπαρη, την οποία έχουμε ψιλοκόψει στο multi. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Στον πολυκόφτη πολτοποιούμε τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το θυμάρι και το δενδρολίβανο. Αλατοπιπερώνουμε καλά το αρνί από όλες τις πλευρές και αλείφουμε το εσωτερικό του με τη σάλτσα μουστάρδας. Ανοίγουμε 2-3 λαδόκολλες, που θα χωρέσουν μέσα το αρνί και το ακουμπάμε. Γεμίζουμε τις πιπεριές με γέμιση, τις τοποθετούμε στη μέση, τυλίγουμε το αρνί σε ρολό ανασηκώνοντας τη λαδόκολλα και αν θέλουμε το δένουμε με σπάγκο.
Τοποθετούμε το ρολό σε ένα ταψί ή γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα και 30 λεπτά, στη λειτουργία του αερόθερμου. Κατόπιν, ανοίγουμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για ακόμη 30’, μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρουμε το αρνί με πατάτες φούρνου ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Extra tip
Σε περίπτωση που δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις αγκινάρες, μπορείς να γεμίσεις το αρνάκι μόνο με γραβιέρα.
Καλά πασχαλινά μαγειρέματα!