Πράσινη ανακαίνιση σπιτιού: 6 τρόποι για να το πετύχεις

Περίληψη: Η ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να γίνει με πράσινο τρόπο! Ανακάλυψε 6 τρόπους για να προσθέσεις τη βιωσιμότητα στο σχεδιασμό του χώρου σου.

Όταν πάρεις την απόφαση να ανακαινίσεις το σπίτι σίγουρα πρέπει να σκεφτείς πολλά πράγματα. Θες να δημιουργήσεις έναν χώρο που να σε εκφράζει, να είναι λειτουργικός και όμορφος. Σήμερα όμως πρέπει να σκεφτείς και έναν ακόμα παράγοντα: τη βιωσιμότητα! Εντάσσοντας τη βιωσιμότητα στο σχεδιασμό του σπιτιού σου βγαίνουν όλοι κερδισμένοι! Εσύ εξοικονομείς χρήματα σε βάθος χρόνου, η καθημερινότητά σου στο σπίτι είναι πιο υγιεινή, ενώ ταυτόχρονα έχεις θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, μειώνοντας το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Δεν είμαστε εδώ για να προσθέσουμε ένα ακόμα «μπελά» στο κεφάλι σου τώρα που ξεκινάς να ανακαινίζεις το σπίτι λοιπόν! Παρακάτω θα σε βοηθήσουμε να κάνεις τις green επιλογές για να δημιουργήσεις το πράσινο σπίτι των ονείρων σου!

Η μόνωση θα σου φέρει τεράστια οικονομία

Πρώτη θέση στη λίστα εργασιών για την ανακαίνιση του σπιτιού σου θα πρέπει να είναι η εγκατάσταση μόνωσης. Η επένδυση που θα κάνεις θα αποσβεστεί πολύ γρήγορα! Αν έχεις καλή μόνωση στο σπίτι τότε μπορείς να το ζεστάνεις πιο εύκολα το χειμώνα και να το δροσίσεις πιο γρήγορα το καλοκαίρι. Οι απώλειες μειώνονται και το σπίτι διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία για περισσότερο, οπότε το κλιματιστικό ή οι συσκευές θέρμανσης είναι σε λειτουργία για λιγότερη ώρα. Αυτό θα σου αποφέρει σημαντική μείωση στα έξοδα θέρμανσης/ψύξης. Επιπλέον, θα κάνει το σπίτι σου πιο βιώσιμο από τη στιγμή που θα μειώσει την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από μη ανανεώσιμες πηγές. Πέρα από την εγκατάσταση μόνωσης στους τοίχους ή την οροφή, ιδανικά πρέπει να αλλάξεις και τα κουφώματα. Επιλέγοντας κουφώματα αλουμινίου με διπλά ή τριπλά τζάμια πετυχαίνεις ακόμα καλύτερη θερμομόνωση του χώρου, αλλά και εξαιρετική ηχομόνωση, περιορίζοντας την ηχορύπανση από το περιβάλλον.

Χρησιμοποίησε χρώματα φιλικά προς το περιβάλλον

Είτε κάνεις ολική είτε μερική ανακαίνιση, η απόχρωση που θα επιλέξεις για τους τοίχους είναι μία σημαντική απόφαση. Και είναι σημαντική όχι μόνο για το στιλ που θα δώσει σε έναν χώρο, αλλά και γιατί μπορεί να γίνει βιώσιμα. Σήμερα θα βρεις πολλά οικολογικά χρώματα στην αγορά και μπορείς να τα συνδυάσεις για να δώσεις στα δωμάτια του σπιτιού τον «αέρα» που θες. Τα οικολογικά χρώματα προσφέρουν εξίσου καλή καλυπτικότητα. Δεν περιέχουν όμως βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες, ενώ έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα πτητικών οργανικών ενώσεων. Αυτό τα κάνει ασφαλέστερα για όσους μένουν στο σπίτι. Ταυτόχρονα όμως τα κάνει και πιο βιώσιμα καθώς τα οικολογικά χρώματα επιφέρουν ελάχιστη επιβάρυνση στον περιβάλλον σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Εξοπλίσου με ενεργειακά αποδοτικές συσκευές

Η ανακαίνιση σημαίνει συνήθως και απόκτηση νέων ηλεκτρικών συσκευών. Σε σχέση με τα παλιότερα μοντέλα, οι νέες συσκευές λειτουργούν καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια, ειδικότερα αν επιλέξεις μοντέλα με ενεργειακή κλάση Α. Δώσε βάση στην ενεργειακή ετικέτα λοιπόν όταν θα κάνεις έρευνα αγοράς για νέες ηλεκτρικές συσκευές. Έτσι το σπίτι σου θα λειτουργεί πιο βιώσιμα, εξοικονομώντας ρεύμα και νερό, μειώνοντας ταυτόχρονα τα πάγια έξοδά σου. Αν αυτές οι συσκευές είναι και smart τότε μπορείς να επιτύχεις ακόμα μεγαλύτερη οικονομία καθώς το smart home είναι ένα ακόμα πιο green home!

Αξιοποίησε την ενέργεια του ήλιου

Μία από τις δραστηριότητες που καταναλώνει την μεγαλύτερη ενέργεια σε ένα σπίτι είναι η θέρμανση νερού. Από τον βραστήρα και το πλυντήριο πιάτων μέχρι τον θερμοσίφωνα, το να ζεστάνεις το νερό στο σπίτι απαιτεί μεγάλες ποσότητας ενέργειας. Αν αυτή δεν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, τότε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σπιτιού μεγαλώνει και μαζί αυξάνεται και ο λογαριασμός ενέργειας. Τώρα που ανακαινίζεις το σπίτι λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να το εξοπλίσεις με ηλιακό θερμοσίφωνα και από εδώ και πέρα θα εκμεταλλεύεσαι την άπειρη δωρεάν ενέργεια του ήλιου για να ζεστάνεις νερό. Κι αν είσαι δικαιούχος του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα» τότε το κόστος απόκτησής του μειώνεται σημαντικά.

Δώρισε όσα πράγματα δεν χρειάζεσαι πλέον

Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης πολλά αντικείμενα θα βγουν «για πέταμα». Στην πραγματικότητα όμως τα περισσότερα από αυτά είναι ακόμα σε καλή κατάσταση και μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον. Για όλα αυτά τα αντικείμενα, από ρούχα μέχρι έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, η πιο βιώσιμη επιλογή είναι να τα δωρίσεις. Δωρίζοντας ό,τι δεν χρειάζεσαι πια βοηθάς στην επαναχρησιμοποίησή τους και στην μείωση της κατανάλωσης. Έτσι υπάρχει μικρότερη ανάγκη για κατασκευή νέων προϊόντων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση μελλοντικών εκπομπών από την παραγωγή αγαθών και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Και ο φωτισμός μπορεί να γίνει πιο οικολογικός

Μπορεί οι λαμπτήρες να μην είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων σου τώρα που ανακαινίζεις το σπίτι, αλλά δεν πρέπει να τους ξεχάσεις. Η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να αποφέρει ένας λαμπτήρας LED σε σχέση με έναν λαμπτήρα πυρακτώσεων αντίστοιχης φωτεινότητας είναι θεαματική. Και από τη στιγμή που οι νέοι λαμπτήρες χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια, πέρα από εξοικονόμηση στο λογαριασμό σου μειώνεις και το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα, από τη στιγμή που καταναλώνεις λιγότερο ρεύμα (το οποίο στη χώρα μας δεν παράγεται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές). Και σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή έξυπνων λαμπτήρων LED θα σε βοηθήσει να πετύχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και να κάνεις το σπίτι σου ακόμα πιο πράσινο καθώς σου προσφέρουν καλύτερο έλεγχο της λειτουργίας τους.

Είμαστε δίπλα σου για μία πράσινη ανακαίνιση σπιτιού!

Η δημιουργία ενός green home ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις επιταγές της Love Earth φιλοσοφίας μας. Οπότε είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να ανακαινίσεις το σπίτι σου βιώσιμα με κάθε τρόπο που μπορούμε!