Ανακύκλωση μπαταριών: 6+1 πράγματα που δεν γνώριζες

Περίληψη: Η ανακύκλωση μπαταριών έχει πολλαπλά οφέλη για τον πλανήτη. Γνώρισε όλα τα δεδομένα και μάθε πως η ανακύκλωση μπορεί να σου χαρίσει δώρα!

Όταν τα ποσοστά ανακύκλωσης αυξάνονται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μειώνεται. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν ανακυκλώνεται μόνο ένα μέρος των οικιακών απορριμμάτων, αλλά πολλά ακόμα πράγματα. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη ζωή μας η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, ρούχων και λαμπτήρων, γεγονός που βοηθά στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. Ένα ακόμα καθημερινό αντικείμενο που ανακυκλώνεται είναι οι μπαταρίες και για να το κάνεις μπορείς απλά να έρθεις σε ένα κατάστημα Public, όπου θα βρεις τους ειδικούς κάδους ΑΦΗΣ. Η ανακύκλωση μπαταριών μπορεί να βοηθήσει το περιβάλλον με πάρα πολλούς τρόπους, κάνοντας καλύτερη την καθημερινότητα όλων μας. Ανακάλυψε 6+1 σημαντικούς λόγους για να ανακυκλώσεις κι εσύ τις μπαταρίες που δεν χρειάζεσαι πλέον και δες πως αυτό μπορεί να σου φέρει και δώρα 😉.

#1: Το 99% των απλών τύπων μπαταρίας ανακυκλώνονται

Πολλές φορές αναρωτιέσαι αν κάτι μπαίνει στον κάδο της ανακύκλωσης ή αν πρέπει να το ρίξεις μαζί με τα υπόλοιπα απορρίμματα. Όταν έρθει η ώρα να ανακυκλώσεις μία μπαταρία αυτό είναι κάτι που δεν θα σε απασχολήσει σχεδόν ποτέ. Ο λόγος είναι πως το 99% των απλών μπαταριών (που είναι και οι πιο συνηθισμένες) μπορούν να ανακυκλωθούν.

#2: Μόνο το 5% των μπαταριών λιθίου ανακυκλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο

Το δεύτερο στατιστικό που θέλουμε να μοιραστούμε αποτυπώνει το τεράστιο περιθώριο βελτίωσης που υπάρχει σχετικά με την ανακύκλωση μπαταριών. Οι μπαταρίες λιθίου χρησιμοποιούνται σήμερα στην συντριπτική πλειοψηφία των ηλεκτρονικών συσκευών. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με μερικές πηγές υπολογίζεται πως μόνο το 5% περίπου καταλήγει στην ανακύκλωση! Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα καθώς η απόρριψή τους μαζί με κοινά απορρίμματα μπορεί να οδηγήσει στην έκλυση βλαβερών ουσιών στην ατμόσφαιρα. Οι μπαταρίες λιθίου είναι ανακυκλώσιμες, οπότε φέρε κι αυτές στους κάδους ΑΦΗΣ την επόμενη φορά.

#3: Η ανακύκλωση ενός τόνου μπαταριών αποτρέπει την εκπομπή περίπου 20 τόνων CO2

Σκέψου λοιπόν όλες αυτές οι μπαταρίες που δεν ανακυκλώνονται, να κατέληγαν τελικά στον σωστό προορισμό. Είναι εντυπωσιακό πόσο μεγάλα είναι τα περιβαλλοντικά οφέλη από την ανακύκλωση μπαταριών καθώς αν 1 τόνος απορριφθεί κατάλληλα τότε αποτρέπεται η εκπομπή 20 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα!

#4: Ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση βαρέων μετάλλων

Η ανακύκλωση μπαταριών μπορεί να ανακτήσει μέταλλα όπως μόλυβδο, ψευδάργυρο, νικέλιο, κοβάλτιο και ασήμι. Τα μέταλλα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων μπαταριών. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η εξάρτηση της παραγωγής μπαταριών στην εξόρυξη νέων βαρέων μετάλλων, η οποία είναι επιβλαβής για το περιβάλλον αλλά και για τους ανθρώπους. Αν οι μπαταρίες αυτές καταλήξουν απλά σε κάποια χωματερή, μέταλλα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία διαρρέουν στο έδαφος ή εξαερώνονται και καταλήγουν στο νερό.

#5: Εξοικονόμηση 4.000 λίτρων πετρελαίου ανά 1 τόνο ανακυκλωμένων μπαταριών

Η ανακύκλωση ενός τόνου μπαταριών μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 4.000 λίτρα πετρελαίου, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή νέων μπαταριών. Γενικότερα, για κάθε μπαταρία που ανακυκλώνεται, το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομείται φτάνει έως και το 80% σε σχέση με τη δημιουργία μιας καινούργιας μπαταρίας.

#6: Το 20% των τοξικών ουσιών προέρχεται από μπαταρίες

Οι μπαταρίες αποτελούν μόλις το 0,2% του όγκου των οικιακών απορριμμάτων. Το ποσοστό των τοξικών ουσιών που παράγουν όμως είναι δυσανάλογα μεγάλο! Συγκεκριμένα, οι μπαταρίας που καταλήγουν στη χωματερή συνεισφέρουν το 20% των τοξικών αποβλήτων που εντοπίζονται εκεί.

#7: Με την ανακύκλωση μπαταριών στους κάδους ΑΦΗΣ κερδίζεις

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ανακύκλωση μπαταριών είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, για το καλό του πλανήτη και της υγείας μας! Τα δεδομένα που μόλις είδαμε δίνουν μία ξεκάθαρη εικόνα του προβλήματος της απόρριψης των μπαταριών στα οικιακά απορρίμματα αλλά και των θετικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η ανακύκλωση. Για να σου δώσουμε ακόμα ένα κίνητρο όμως, ετοιμάσαμε κάτι special! Η ενέργεια «Heavy Metal The Return» σε προσκαλεί να ανακυκλώσεις τις παλιές σου μπαταρίες, να βοηθήσεις το περιβάλλον και να βγεις κερδισμένος! Πώς; Μέσα από τον διαγωνισμό μας! Απλά φέρε τις μπαταρίες σου στους κάδους ΑΦΗΣ που θα βρεις στα καταστήματα Public, σκάναρε το QR code και μπες στην κλήρωση για μεγάλα δώρα! Ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες που δεν χρειάζεσαι μπορεί να κερδίσεις Xiaomi Electric Scooter 3 Lite, προσκλήσεις για το Release Athens ή ασύρματα ακουστικά Sony WH-CH520!

Και για να κάνουμε ακόμα πιο fun την ανακύκλωση μπαταριών, φτιάξαμε δύο πολύ metal playlist. Άκου την «Recycled Metal» λίστα μας πάτα play στην «Heavy Metal the Return» Spotify playlist και εμπνεύσου να επιστρέψεις τα βαρέα μέταλλα που κρύβονται στις μπαταρίες σου, σε έναν κάδο ΑΦΗΣ στα καταστήματα Public!

Βρες κάδους ΑΦΗΣ σε 54 καταστήματα Public σε όλη την Ελλάδα!

Όλα τα καταστήματα Public στην Ελλάδα διαθέτουν κάδους ΑΦΗΣ. Οπότε την επόμενη φορά που θα μας επισκεφθείς σε μία από τις 54 τοποθεσίες μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή στην υπόλοιπη Ελλάδα, μην ξεχάσεις τις παλιές μπαταρίες! Η ανακύκλωση μπαταριών μόνο θετικά έχει!