Περίληψη: Ο Γιώργης Λαμπαθάκης μοιράζεται 8+1 hacks για να κάνεις την κουζίνα σου πιο ευρύχωρη… χωρίς να γκρεμίσεις τοίχους!
19 Οκτωβρίου , 2023 • 4 MINS READ
19 Οκτωβρίου , 2023 • 4 MINS READ
Περίληψη: Ο Γιώργης Λαμπαθάκης μοιράζεται 8+1 hacks για να κάνεις την κουζίνα σου πιο ευρύχωρη… χωρίς να γκρεμίσεις τοίχους!
Είναι γνωστό ότι στα μέρη μας, η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού, το σημείο που συναντιούνται οι οικογένειες, τα ζευγάρια, οι συγκάτοικοι…με άγριες διαθέσεις, ή αλλιώς με μεγάλη πείνα. Το σημαντικό αυτό δωμάτιο μπορεί να χωρέσει πολλά, ακόμη και να έχει λίγα τετραγωνικά. Υπάρχει τρόπος, αρκεί να υπάρχει οργάνωση και να μάθεις μυστικά και hacks που θα σου φανούν πολύτιμα.
Τα σωστά τα hacks, τα κουζινίσια, μοιράζεται παρακάτω μαζί μας ο αρχιτέκτονας Γιώργης Λαμπαθάκης!
Ο πρώτος ιερός κανόνας της κουζίνας είναι ότι πρέπει οι τρεις, βασικές εστίες της, το κρύο, το ζεστό και το υγρό, να σχηματίζουν τρίγωνο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι στον αρχικό σχεδιασμό της, το κρύο, δηλαδή το ψυγείο, βρίσκεται απέναντι από το ζεστό, δηλαδή την συσκευή της κουζίνας και ο νεροχύτης, δηλαδή το υγρό, είναι τοποθετημένος απέναντί τους, σχηματίζοντας ένα εικονικό τρίγωνο, που εξυπηρετεί πολύ τη διαδικασία του μαγειρέματος.
Οι εστίες της κουζίνας είναι εκείνες που αναλαμβάνουν την περισσότερη δουλειά. Συνήθως τις χρησιμοποιούμε καθημερινά και είναι σημαντικό να έχουν δεξιά και αριστερά τους ελεύθερο πάγκο για να μπορούμε να κάνουμε τις κοπές, να ακουμπάμε τα σκεύη όταν τα κατεβάζουμε από το «μάτι», χωρίς να κινδυνεύουμε ότι θα καούμε ή θα γεμίσουμε τον κόσμο με κρεμμύδια, τομάτες, πατάτες και άλλες πρώτες ύλες που πολλοί αγάπησαν, αλλά το πάτωμά μας όχι.
Και όπως ο τέντζερης ταιριάζει με το καπάκι, έτσι και οι εστίες ταιριάζουν με τον εντοιχισμένο απορροφητήρα, ο οποίος πρέπει να τοποθετηθεί σωστά πάνω από τις εστίες και να έχει μέγεθος ανάλογα με το δικό τους. Στον απορροφητήρα, θα επιλέξεις εκείνον που έχει μεγαλύτερη ισχύ απορροφητικότητας και να ελέγξεις τα επίπεδα θορύβου. Κανείς δεν αντέχει να ακούει την παραφωνία του μαγειρεύοντας.
Δίνουμε μεγάλη προσοχή στον φυσικό φωτισμό και προσέχουμε να μην μπλοκάρουμε τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα του δωματίου με μεγάλες επιφάνειες μπροστά τους. Είναι σημαντικό να είναι φωτεινή και ευχάριστη η κουζίνα μας.
Το ίδιο σημαντικό είναι και το τεχνητό φως. Εκτός από μια διάχυτη εστία φωτός, καλό θα ήταν να φροντίσουμε κάθε σημείο που βρίσκεται επιφάνεια εργασίας, έτσι ώστε να μπορείς άνετα και εύκολα να κάνεις τις μαγειρικές προετοιμασίες. Επιπλέον, προσθέτουμε κρεμαστά φωτιστικά και κρυφούς φωτισμούς, όπου κρίνουμε απαραίτητο.
Μεγάλη βοήθεια για την κουζίνα μας είναι τα τρέιλερ. Αν δεν υπάρχει άνεση χώρου, ένα τρόλεϊ κουζίνας θα σου προσφέρει έξτρα επιφάνεια εργασίας, στο σημείο που την χρειάζεσαι. Στα ράφια και τα συρτάρια του τρόλεϊ μπορείς να αποθηκεύεις μαχαίρια, μικρές συσκευές ή ακόμη και αποξηραμένα βότανα.
Αυτό το hack αφορά εκείνους που αγαπούν τον καφέ, έχουν διαθέσιμο χώρο και επιτρέπουν στον εαυτό τους μικρές πολυτέλειες. Μιλάμε για την εντοιχισμένη καφετιέρα εσπρέσο, ένα μικρό όνειρο που μπορεί να τοποθετηθεί σε εκείνο το σημείο της κουζίνας που είναι αφιερωμένο στο πρωινό, ίσως δίπλα στον φούρνο ή δίπλα στο ψυγείο, δηλαδή στα δύο σημεία που έχουμε υψηλά ντουλάπια. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα για εντοιχισμό, μπορείς να δημιουργήσεις ένα coffee corner τοποθετώντας στον πάγκο τα εργαλεία του καφέ και μια αυτόνομη εσπρεσιέρα. Εναλλακτικά, ένα αυτόνομο έπιπλο, δίπλα στην κουζίνα, μπορεί να αναλάβει την φιλοξενία όλων των μικρών συσκευών, είτε αφορούν την παρασκευή καφέ, είτε την μαγειρική, όπως τα μίξερ, το air fryer, τα μπλέντερ και ό,τι άλλο χρησιμοποιείς καθημερινά.
Αν η κουζίνα σου έχει πλεόνασμα χώρου και το μπάνιο υστερεί σε τετραγωνικά, δε θα ήταν άσχημη ιδέα να τοποθετήσεις το πλυντήριο σου στον πάγκο της κουζίνας, με πόρτα μπροστά για να είναι πιο διακριτικό. Με μια συρόμενη επιφάνεια κάτω από αυτό, θα μπορείς να ακουμπάς τη λεκάνη των ρούχων και η διαδικασία να γίνεται εύκολη υπόθεση.
Ακολουθώντας τα απλά και εύκολα hacks είναι βέβαιο ότι η κουζίνα σου θα έχει καλή οργάνωση και θα φαίνεται τακτοποιημένη, ακόμη και όταν δεν έχεις τον χρόνο να πολυασχοληθείς μαζί της.
Και θα τελειώσω τα κουζινίσια μου με ένα ακόμη μυστικό: Τα πολλά κλειστά ντουλάπια οδηγούν στο απόλυτο χάος. Τοποθέτησε αρκετά ανοιχτά ράφια και βιτρίνες που αποκαλύπτουν τα πάντα και έτσι θα τα έχεις όλα μπροστά σου, όλα έτοιμα να γίνουν του χεριού σου.
Κλείνω με ένα bonus, DIY hack που θα εκτιμήσεις. Έχεις κουζίνα με παλιά ντουλάπια -παρ’ όλα αυτά ξύλινα- από αυτά με τα ανάγλυφα σχέδια που βαραίνουν την ατμόσφαιρα και τη διάθεσή σου κάθε φορά που τα ανοίγεις; Μέχρι να τα αλλάξεις -πράγμα που θέλει αποφασιστικότητα και budget-, βάψ’ τα! Διάλεξε ένα χρώμα ματ σε πιο σκούρο τόνο από τον τοίχο σου, άλλαξε τα παλιά, κουρασμένα πόμολα με νέα, σε γκρι για πιο μοντέρνο αποτέλεσμα ή ανοξείδωτο ατσάλι, και αν έχεις και μεράκι, αντικατάστησε τις βιτρίνες ή το γυαλί – αν έχουν – με ρατάν. Είναι πολύ πιο εύκολο και απλό από ό,τι νομίζεις.