Δωρεάν events: Animation, φεστιβάλ, ξεναγήσεις & βόλτες στο Νιάρχος

Περίληψη: Από το ΚΠΙΣΝ μέχρι την τέχνη των κινουμένων σχεδίων, η εβδομάδα είναι φουλ με συναρπαστικά δωρεάν events για σένα και την παρέα σου!

Τι και αν το ημερολόγιο δείχνει μόλις 20 Μαΐου; Το καλοκαίρι φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει αισθητή την παρουσία του από νωρίς. Κοντομάνικα, σορτσάκια, βερμούδες, αντηλιακό και όπου φύγει φύγει! Σε παραλίες, εξοχικά και λοιπούς κοντινούς προορισμούς με φόντο το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Αν το επόμενο οργανωμένο city break με την παρέα πέφτει κάπως μακριά, εμείς είμαστε εδώ για να «ανεβάσουμε» τη διάθεσή σου βάζοντας άρωμα τέχνης και πολιτισμού στην εβδομάδα σου. Σωστά κατάλαβες, τα καλύτερα events της πόλης σε προσκαλούν για άλλη μια φορά να τα εξερευνήσεις. Όπως πάντα με ελεύθερη είσοδο, για να μην ξεχνιόμαστε έτσι; Φύγαμε να τα ανακαλύψουμε!

Από το Σοφοκλή έως τον… Μιθριδάτη!

Θρυλικός rapper, ταλαντούχος street artist και εμπνευσμένος δημιουργός, ο Μιθριδάτης δε σταματά εδώ και τρεις δεκαετίες να εξερευνά την τέχνη σε όλες τις μορφές της. Η Amok Time Arts και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζουν, την πρώτη ατομική έκθεση εικαστικών έργων του Μιθριδάτη, με τίτλο «A Dot for a Decade». Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ποικίλων διαστάσεων, υλικών, τεχνοτροπιών και πειραματισμών. Από το 1994 όταν και πρωτοξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών έως το σήμερα.  

dwrean-events-101-02

Περνώντας σε θεατρικές προτάσεις, στην ατζέντα μας θα βρεις αρχαίες τραγωδίες με ένα όμως διαφορετικό twist. Ετοιμάσου αυτή την εβδομάδα να δεις την Αντιγόνη του Σοφοκλή… αλλιώς. Στην «Αντιγόνη | The Handbrake Project» ένα αμάξι χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα για να παρουσιαστεί η ιστορία της τραγικής ηρωίδας. Ο μύθος της οικογένειας των Λαβδακιδών, ξετυλίγεται από την αρχή, ενώ τέσσερις ηθοποιοί εναλλάσσουν τους ρόλους της τραγωδίας, χορού και υποκριτών. Από Τετάρτη έως Σάββατο σε 4 διαφορετικές περιοχές της Αττικής.

Επόμενος προορισμός το αγαπημένο μας Τρένο στο Ρουφ εκεί όπου κάνει… στάση το 12ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών. Από την Κυριακή 19/5 έως και την Κυριακή 2/6, δεκάδες νέες ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, του χορού, της μουσικής και των εικαστικών θα παρουσιάσουν καινοτόμα art projects στην γραφική Αμαξοστοιχία-Θέατρο, υμνώντας την τέχνη σε όλες τις μορφές της. Εγγυόμαστε ότι στο πρόγραμμα θα βρεις τουλάχιστον μία performance που αξίζει να δεις από κοντά.

dwrean-events-101-01

Τα παιδιά έχουν τη δική τους ιδιαίτερη σχέση με την τέχνη του animation. Τώρα μικροί – αλλά και μεγάλοι – έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα «μυστικά» των κινουμένων σχεδίων μέσα από το ειδικό εργαστήρι που οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Με την καθοδήγηση της εικαστικού Μαρίας-Λουκίας Μητράκου τα παιδιά θα γνωρίσουν τις βασικές τεχνικές των κινουμένων σχεδίων. Παράλληλα, θα ενημερωθούν για τη σημασία των δασών, το περιβάλλον αλλά και τους κινδύνους που απειλούν σήμερα τον πλανήτη μας. Αυτή την Παρασκευή στο κτήριο του ΠΙΟΠ στον Ταύρο.

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στον κόσμο της τέχνης με την έκθεση «RETROspect». Η CL Art Gallery Athens φιλοξενεί τη νέα έκθεση της visual artist και εικαστικού Eλένης Πίττα. Η έκθεση, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι και τα τέλη Μαΐου, παρουσιάζει ένα μείγμα διάφορων καλλιτεχνικών επιρροών. Στο επίκεντρο βρίσκονται θέματα και κοινωνικά ζητήματα που αντικατοπτρίζουν το σήμερα όπως η προσωπικότητα, η ταυτότητα, η ατομικότητα και η σεξουαλικότητα.

dwrean-events-101-04

Δωρεάν events: Μοντέρνα τέχνη και καγιάκ στο ΚΠΙΣΝ!

Το Σάββατο που μας πέρασε ο πλανήτης γιόρτασε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων σε δρώμενα και events σε όλο τον κόσμο. Οι εκδηλώσεις στα μουσεία της πόλης συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει «κύκλο επιστημονικών συναντήσεων» με βασική θεματική τη σχέση ανάμεσα στα μουσεία και την κοινωνία. Αυτή την Πέμπτη, θα συζητηθεί η ιστορία της ελληνικής εικονογραφίας και η επιρροή της στη στάση των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον.

Ο καλοκαιρινός καιρός είναι ευκαιρία να βολτάρουμε ανακαλύπτοντας και πάλι την πόλη μας. Οι δωρεάν ξεναγήσεις του ΟΠΑΝΔΑ επιστρέφουν για άλλη μια φορά, προσφέτονας σε όλους μια δωρεάν περιήγηση στον πολιτιστικό πλούτο και στις ομορφιές της Αθήνας. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ενώ το πρωινό του Σαββάτου θα ακολουθήσουν δύο ξεναγήσεις στον Εθνικό Κήπο και την περιοχή του Κεραμεικού.

dwrean-events-101-07

Τι θα έλεγες για μια μικρή «βαρκάδα» στο Νιάρχος; Είμαστε σίγουροι πως η απάντηση είναι «ναι». Η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αναγέννηση & Πρόοδος» προσφέρει στους επισκέπτες την δυνατότητα να απολαύσουν μια ιδιαίτερη κωπηλατική ξενάγηση κάνοντας οι ίδιοι καγιάκ στο κανάλι του ΚΠΙΣΝ. Μη χάσεις την ευκαιρία να ζήσεις από κοντά μια εμπειρία που θα θυμάσαι για καιρό.

Και κλείνουμε με την καθιερωμένη πλέον βόλτα μας στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Εκεί όπου και το Μάιο σε περιμένουν φανταστικές εκδηλώσεις και events, πάντα με ελεύθερη είσοδο. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα τη «Συμπερίληψη στην Εκπαίδευση» ενώ την εβδομάδα θα κλείσει το Fired Up Ceramics Fair, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών απ’ όλη την Ελλάδα.

dwrean-events-101-03

Κάπου εδώ θα σε αποχαιρετίσουμε για να οργανώσεις με την ησυχία σου τα πλάνα της εβδομάδας. Οι επιλογές όπως βλέπεις πολλές, οπότε πάρε την παρέα σου και φρόντισε να περάσεις υπέροχα😊!

Καλή διασκέδαση!