Πόσα βιβλία θα πάρεις μαζί σου στις διακοπές; Κάνε το quiz!

Περίληψη: Η ώρα για να φτιάξεις βαλίτσες πλησιάζει! Από τις διακοπές σου δεν πρέπει να λείπουν τα βιβλία και εμείς σου έχουμε το quiz για να δεις πόσα πρέπει να πάρεις μαζί.

Φτάνουμε στα μέσα του Ιούλη, η θερμοκρασία ανεβαίνει και το μυαλό όλων μας πάει αναπόφευκτα στις καλοκαιρινές διακοπές. Βουνό, θάλασσα, εξωτερικό you name it! Μπορεί να έχουμε λίγο ακόμη καιρό προτού ξεκινήσει η άδεια, ωστόσο καλό είναι να οργανωθείς από νωρίς. Φτιάχνοντας τη λίστα με τα πράγματα που θα βάλεις στη βαλίτσα σου, εννοείται πως πρέπει να αφήσεις χώρο για τα καλοκαιρινά σου βιβλία. Τώρα θα μας ρωτήσεις πόσο. Εξαρτάται από τα βιβλία που λατρεύεις να διαβάζεις. Άλλο πράγμα οι νουβέλες του Fitzgerald και άλλο τα έργα του Dostoevsky και του Joyce. Επειδή όμως τα γούστα ποικίλλουν, εμείς ετοιμάσαμε ένα summer βιβλιο-quiz, για να μην κουβαλάς τσάμπα τη μισή σου βιβλιοθήκη.

Καλοκαιρινά βιβλία: Καταρρίπτουμε 3 μύθους του summer reading

kalokairina-vivlia-quiz-06

Καλοκαιράκι, μπανάκι και διάβασμα στην ξαπλώστρα. Το διάβασμα είναι συνυφασμένο με την πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Ειδικά στις διακοπές, το βιβλίο είναι απαραίτητο θα λέγαμε όσο το smartphone ή η φωτογραφική. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες μικρές αθώες παρερμηνείες που καιρός είναι να ξεδιαλύνουμε.

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης παίζουν παντού

Τους καλοκαιρινούς μήνες τα βιβλία αυτοβελτίωσης έρχονται σε πρώτο πλάνο. Κάτι ο καιρός, κάτι η εύθυμη διάθεση των διακοπών, σίγουρα θα δεις πολλούς αναγνώστες να χαλαρώνουν με ένα τέτοιο βιβλίο στο χέρι. Θα δεις πολλούς περισσότερους να διαβάζουν μυθιστορήματα, άλλους με ποιητικές συλλογές, ενώ δε λείπουν και οι λάτρεις του non-fiction με πιο «βαριά» αναγνώσματα. Μύθος λοιπόν.

Παραλία = Μικρά βιβλία

Εδώ ξεκάθαρα η απάντηση είναι ναι. Οκ, δεν αποκλείεται να πετύχεις κάποιον γενναίο bibliophile να διαβάζει μετά μανίας Proust, ο κανόνας όμως θέλει τα βιβλία των διακοπών να είναι μικρά και άνετα για τις καθημερινές σου μετακινήσεις. Άλλωστε στο πόδι θα είσαι όλη μέρα και θα βολτάρεις. Το τελευταίο που θες είναι να κουβαλάς ένα θηριώδες δίτομο στις διακοπές σου.

Τα παιδικά βιβλία είναι μόνο… για τους μικρούς αναγνώστες

Μύθος. Πολλές από τις σπουδαιότερες λογοτεχνικές δημιουργίες όλων των εποχών ανήκουν στο είδος που σήμερα θα λέγαμε παιδικό βιβλίο. Αρκεί μόνο να θυμηθούμε φανταστικά έργα με σπουδαία μηνύματα για όλες τις ηλικίες. Την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» του Lewis Carroll, το «Χόμπιτ» του J.R.R. Tolkien και φυσικά το αριστούργημα «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Antoine de Saint-Exupéry.

Βουτιά στα καλύτερα καλοκαιρινά βιβλία

«Το Μωρό της Σοφίτας» – Λένα Μαντά

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της «Γυναικείας υπόθεση 2 - Φίλια Πυρά», η πολυαγαπημένη συγγραφέας επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα γεμάτο έντονα συναισθήματα. Στο «Μωρό της Σοφίτας», η Λένα Μαντά παρουσιάζει μια ιστορία-ανάγλυφο της μεταπολεμικής Ελλάδας αναδεικνύοντας τη ψυχική δύναμη των γυναικών, οι οποίες κατάφεραν να επιβιώσουν και να βρουν το δρόμο τους κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες.

kalokairina-vivlia-quiz-05

«Τσιτσιμπού» – Αύγουστος Κορτώ

Ακόμα ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στην Ελλάδα του 20ου αιώνα μας έρχεται από τον Αύγουστο Κορτώ. Το δεύτερο βιβλίο του Κορτώ για το 2023, αφηγείται τον «βίο και την πολιτεία» της «Τσιτσιμπούς». Γνωστή και ως «μάγισσα της πίστας», η ηρωίδα του Αύγουστου Κορτώ είναι μια διάσημη λαϊκή τραγουδίστρια, η οποία σε μεγάλη πλέον ηλικία επιλέγει να μιλήσει για τα συγκλονιστικά γεγονότα της ζωής της μέσα στην αθηναϊκή νύχτα.

«Ματωμένη Σελήνη» – Jo Nesbo

Ο Jo Nesbo δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο Νορβηγός best selling συγγραφέας θεωρείται από πολλούς ο σπουδαιότερος εκπρόσωπος της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας. Αν δηλώνεις αμετανόητος fan των αστυνομικών θρίλερ, η «Ματωμένη Σελήνη» είναι το βιβλίο για το φετινό καλοκαίρι. Το 13ο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Harry Holle, είναι ακόμα ένα απολαυστικό crime fiction, με τη χαρακτηριστική σκανδιναβική ατμόσφαιρα να είναι διάχυτη σε όλες τις σελίδες του.

«Χωρίς Ελπίδα» – Colleen Hoover

Τα βιβλία της Colleen Hoover μοσχοβολούν καλοκαίρι. Ρομαντικά, ταξιδιάρικα, γεμάτα αναμνήσεις και συναισθήματα. Η απόλυτη πρόταση escapism για τις καλοκαιρινές σου διακοπές. Το «Χωρίς Ελπίδα» είναι μια σαγηνευτική romance ιστορία όπου ο έρωτας και το πάθος εναλλάσσεται με την οργή, την απογοήτευση και τη ματαίωση. Με το «Χωρίς Ελπίδα», η συγγραφέας-φαινόμενο του #Booktok άνοιξε το δρόμο προς την κορυφή, την οποία και έμελλε να κατακτήσει με το παγκόσμιο best seller «Τελειώνει Με Εμάς».

«Αρχαιολογία αγάπη μου …έλα πάρε με από δω» – Θεόδωρος Παπακώστας

Εκτός όμως από εκλεκτά μυθιστορήματα, στη βαλίτσα καλό είναι να υπάρχει και μια non-fiction επιλογή. Μη φοβού όμως. Το «Αρχαιολογία αγάπη μου… έλα πάρε με από δω» του archaeostoryteller Θεόδωρου Παπακώστα διαβάζεται άνετα στις διακοπές σου. Ο νικητής των φετινών Public Book Awards (κατηγορία Ελληνικό Non-Fiction) κάνει ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στους αρχαίους χρόνους και τη μυθολογία, με χιούμορ, θετικά vibes και άπειρα fun facts.

kalokairina-vivlia-quiz-01

Πόσα βιβλία χωράνε στη βαλίτσα σου; (quiz)

Κοιτάς τη βιβλιοθήκη σου. Σαστίζεις. Να πάρεις ρομαντικό μυθιστόρημα; Έλα, κάθε καλοκαίρι τα ίδια. Ποίηση μήπως. Εεε too much. Ίσως non-fiction. Το σκέφτεσαι. Οπότε τι κάνεις, τα καταχωνιάζεις όλα σε βαλίτσες και τσάντες και ο θεός βοηθός. Αμ δε! Το quiz που ετοιμάσαμε έχει την απάντηση για να μην κουβαλάς ξεβολεύεις τα αγαπημένα σου βιβλία χωρίς λόγο. Απάντησε λοιπόν στις ερωτήσεις και ξεκίνα να ετοιμάζεις βαλίτσες!