Pride month: Γιορτάζουμε τη διαφορετικότητα διαβάζοντας!

Περίληψη: Η πιο πολύχρωμη γιορτή του χρόνου είναι εδώ! Και φέτος τον Ιούνιο λέμε ένα μεγάλο «ναι» στη διαφορετικότητα, με βραβευμένα βιβλία απ' όλο τον κόσμο!

O Ιούνιος είναι μήνας Pride. Κάθε χρόνο, τα Public ντύνονται στα χρώματα του ουράνιου τόξου με δράσεις και πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να τιμήσουν τον αγώνα για ίσα δικαιώματα που δίνουν κάθε μέρα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Με μεγάλη περηφάνια συμμετέχουμε, και φέτος, στη μεγάλη γιορτή της διαφορετικότητας, στέλνοντας το δικό μας μήνυμα κατά των διακρίσεων, της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. Σήμερα, η φωνή της LGTQIA+ λογοτεχνίας είναι πιο δυνατή από ποτέ με μυθιστορήματα αλλά και non-fiction βιβλία που αξίζουν μια θέση στη βιβλιοθήκη σου. Πάμε να δούμε λοιπόν τι συναρπαστικό θα διαβάσουμε το φετινό καλοκαίρι!

Books for pride: Προτάσεις σύγχρονης λογοτεχνίας!

Η queer λογοτεχνία είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου του βιβλίου. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι συγγραφείς που έχουν διακριθεί για τη γενναιότητα και τη σημαντικότητα των έργων τους, σε μια εποχή που ο αγώνας για ίσα δικαιώματα είναι πιο σημαντικός από ποτέ.

pride-month-vivlia-05

Τρανό παράδειγμα η Bernardine Evaristo. Στο «Κορίτσι, γυναίκα, άλλο», η βραβευμένη με Booker Prize Βρετανίδα συγγραφέας μιλά για το σεξισμό, το ρατσισμό, τις ηλικιακές διακρίσεις και τη μισαλλοδοξία που συνεχίζουν να βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλη την υφήλιο. Γυναίκες και θηλυκότητες που με θάρρος αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα βιβλία του Douglas Stuart. Στον «Νεαρό Μάνγκο» ένας λυρικός ομοφυλοφιλικός έρωτας γεννιέται με φόντο τους κοινωνικοοικονομικούς και θρησκευτικούς διχασμούς που μαστίζουν έως και σήμερα τη βρετανική κοινωνία.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, βρίσκουμε την Torrey Peters. Στο «Detransition, Baby» η Αμερικανίδα συγγραφέας εξερευνά με τρυφερότητα και ευαισθησία τη σημασία της ταυτότητας, της γονεϊκότητας, της αγάπης και του έρωτα μέσα από τα μάτια δύο διεμφυλικών προσώπων.

pride-month-vivlia-01

Modern classics στα χρώματα του ουράνιου τόξου!

Στο παρελθόν έχουμε μιλήσει για τα έργα της νεότερης λογοτεχνίας που αξίζουν να αποκαλούνται «κλασικά». Ο William Burroughs, ο Jack Kerouac, ο Julio Cortázar έμειναν στην ιστορία για τον ανατρεπτικό τους τρόπο γραφής και την αντισυμβατική τους θεματολογία. Θέση δίπλα στους «μοντέρνους κλασικούς» έρχονται να πάρουν τώρα και πολλοί ακόμη συγγραφείς που κατάφεραν να «σπάσουν» τα κοινωνικά ταμπού, χαράσσοντας νέους λογοτεχνικούς δρόμους.

Ξεκινάμε με τον «δικό μας» Τζέφρυ Ευγενίδη. Το «Middlesex» είναι όχι μόνο magnum opus του ελληνικής καταγωγής Αμερικανού συγγραφέα αλλά και ένα από τα σημαντικότερα fiction βιβλία των 00s. Το βραβευμένο με βραβείο Pulitzer coming-of-age μυθιστόρημα, αφηγείται τη συνταρακτική ιστορία της Καλλιόπης Στεφανίδη και των τριών γενιών της οικογένειάς της. Για να καταλάβει η Καλλιόπη τον λόγο που δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια, αναγκάζεται να αποκαλύψει ένα µεγάλο οικογενειακό µυστικό και την εκπληκτική γενετική ιστορία που µεταµορφώνει την Κάλλι σε Καλ, έναν από τους πιο τολμηρούς λογοτεχνικούς ήρωες που έχουμε γνωρίσει ποτέ.

pride-month-vivlia-04

Από την Αμερική της ποτοαπαγόρευσης πάμε στη Γαλλία των '50s. Η ιστορία του Giovanni's Room που υπογράφει ο διάσημος Αφροαμερικανός James Baldwin ξεκινά από ένα gay bar του Παρισιού για να μιλήσει και να αναδείξει τα πάντα επίκαιρα ζητήματα της αποξένωσης, της μισαλλοδοξίας, της εσωτερικευμένης ομοφοβίας και της καταπιεσμένης σεξουαλικότητας.

Από μια τέτοια λίστα δε θα μπορούσε να λείπει το όνομα της Patricia Highsmith. Εκτός από τα ψυχολογικά θρίλερ με πρωταγωνιστή τον διαβόητο Tom Ripley, η Αμερικανίδα συγγραφέας έγραψε επίσης πολλά μυθιστορήματα και διηγήματα με πρωταγωνιστή τον έρωτα. Το «Κάρολ» είναι η ερωτική ιστορία δύο γυναικών, οι οποίες μαζί θα ξεκινήσουν ένα μαγευτικό ταξίδι θάρρους, αυτογνωσίας και έντονων συναισθημάτων.

LGBTQIA+ ιστορίες αγάπης!

Περνώντας σε πιο romancey προτάσεις (καλοκαιράκι έχουμε αφού), στη λίστα βρίσκουμε το «Μια τελευταία στάση». Το ρομαντικό μυθιστόρημα της Casey McQuiston έχει αποκτήσει το δικό του ξέφρενο hype στο TikTok. Χιλιάδες BookTokkers κάνουν λόγο για ένα μαγικό μυθιστόρημα. Ο έρωτας ανάμεσα στην κυνική August και τη γοητευτική Jane θα κάνει τα αδύνατα δυνατά. Ακόμα και ένα ταξίδι στο χρόνο.

pride-month-vivlia-03

Τι θα έλεγες τώρα για ένα young adult μυθιστόρημα βγαλμένο μέσα από μια άλλη εποχή; Στο βιβλίο της Malinda Lo «Χτες βράδυ στο Τέλεγκραφ Κλαμπ», η αγάπη και το πάθος θα κληθούν να αναμετρηθούν με την ιστορία. Στο gay bar «Τέλεγκραφ Κλαμπ» του Σαν Φρανσίσκο, η 17χρονη Αμερικανοκινέζα Lily Hu θα συναντήσει τον έρωτα στα μάτια της Cathleen Miller. Οι δύο γυναίκες θα προσπαθήσουν να προστατέψουν τον έρωτά τους τη στιγμή που γύρω τους μαίνεται ο «Κόκκινος Τρόμος» και η παράνοια του μακαρθισμού.

Αν το rom-com είναι το στοιχείο σου και binge-αρεις σειρές non-stop, σίγουρα το όνομα Heartstopper θα σου λέει κάτι. Η πετυχημένη σειρά του Netflix είναι βασισμένη στην ομώνυμη σειρά graphic novels της Alice Oseman. Μια απρόσμενη περιπέτεια θα φέρει δύο εντελώς διαφορετικούς συμμαθητές κοντά. Κόντρα στα εμπόδια που θα βρεθούν στο διάβα τους, ο Nick και ο Charlie θα ανακαλύψουν μαζί την αγάπη, τις δυσκολίες αλλά και τις ομορφιές της ζωής καθώς ξεκινούν το δικό γλυκό τους ταξίδι στον κόσμο του έρωτα.

Non-fiction βιβλία για ένα πιο δίκαιο κόσμο!

Στα non-fiction βιβλία «κρύβεται» η queer πλευρά της ιστορίας. Το βιβλίο «From Prejudice to Pride: A History of LGBTQ+ Movement» είναι το απόλυτο beginner's guide για τους αγώνες του κινήματος που μέχρι τις μέρες μας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε όλο τον κόσμο. Στο βιβλίο της, η συγγραφέας Amy Lamé δίνει μια συνοπτική εικόνα για τους ακτιβιστές που αγωνίστηκαν υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων και τα γεγονότα που άνοιξαν το δρόμο προς έναν πιο δίκαιο κόσμο.

pride-month-vivlia-02

Η queer ιστορία δε κρύβει μόνο εμβληματικούς ήρωες αλλά και μοχθηρούς villains. Στο βιβλίο του «Bad Gays», ο Huw Lemmey μελετά αυτό το κομμάτι της ιστορίας υπό μια διαφορετική σκοπιά, φέρνοντας στο προσκήνιο άγνωστες πτυχές των «κακών» του παρελθόντος. Διεφθαρμένοι πολιτικοί, ακόλαστοι μπον βιβέρ, άτεγκτοι πουριτανοί και άσπονδοι ιμπεριαλιστές γίνονται αφορμή για μια νέα προσέγγιση πάνω στις κυρίαρχες παραδοχές της σεξουαλικής ταυτότητας.

Η καρδιά της LGBTQIA+ λογοτεχνίας χτυπά στα Public. Εδώ θα βρεις βραβευμένα best sellers σε μυθιστορήματα και non-fiction βιβλία από τις καλύτερες λογοτεχνικές φωνές. Για ακόμα περισσότερες προτάσεις queer λογοτεχνίας - και όχι μόνο - μείνε συντονισμένος στο Public Blog!