Σαν σήμερα / Το 1955 γεννιέται ο δαιμόνιος Steve Jobs

Περίληψη: Σαν σήμερα, το 1955, ο Steve Jobs έρχεται στον κόσμο. Το δύσκολο ξεκίνημα μετατράπηκε σε μια θριαμβευτική καριέρα, που έλαβε απότομα τέλος το 2011.

Αν ήταν ακόμα στη ζωή, ο Steve Jobs θα γινόταν σήμερα 65 χρονών. O ιδρυτής της Apple μας κληροδότησε όχι μόνο μια παντοδύναμη εταιρεία, αλλά κυρίως έναν νέο τεχνολογικό κόσμο. O πρωτοπόρος της υπολογιστικής επανάστασης έφυγε από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου 2011, μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Με αφορμή την ημερομηνία της γέννησής του, θυμόμαστε έργα και ημέρες του ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της τεχνολογίας.

Η ιστορία του Steve Jobs ξεκινάει στις 24 Φεβρουαρίου 1955 στο San Francisco. Εκεί γεννήθηκε, εκεί μεγάλωσε και εκεί… μεγαλούργησε. Το γκαράζ του σπιτιού της οικογένειάς του στο Los Altos ήταν το «σημείο 0» της Apple, μιας εταιρίας που ξεκίνησε από το όραμα του Jobs και το ταλέντο του Steve Wozniak, του δεύτερου μεγάλου Steve στην ιστορία της Apple. Οι δυο τους ίδρυσαν την Apple το 1977 και το πρώτο αποτέλεσμα της συνεργασίας τους ήταν ο προσωπικός υπολογιστής Apple I. Η αναγνώριση όμως ήρθε με τον Apple II, τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή που γνώρισε σημαντική εμπορική επιτυχία.

Πολύ γρήγορα η δυναμική της Apple άρχισε να γίνεται εμφανής και η εταιρία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1980. Αυτό έκανε τον Jobs εκατομμυριούχο, κάτι που, σε καμία περίπτωση, δεν έσβησε τη δίψα του για επιτυχία. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1979, είχε δει από κοντά το Xerox Alto, ένα πρωτότυπο σύστημα με ποντίκι και γραφικό περιβάλλον εργασίας. Από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε τη δυνατότητα ενός τέτοιου υπολογιστή να μετατραπεί σε εμπορική επιτυχία και έτσι ξεκίνησε αμέσως την ανάπτυξη ενός παρόμοιου μηχανήματος. Το πρώτο αποτέλεσμα θα ήταν ο Apple Lisa. Η πραγματική αρχή όμως θα γινόταν με τον επαναστατικό Macintosh. Ο υπολογιστής της Apple επαναπροσδιόρισε τα δεδομένα στην κατηγορία και τα αποτελέσματα της αλλαγής που έφερε είναι εμφανή ακόμα και σήμερα, όχι μόνο στα iMac, τον φυσικό του απόγονο, αλλά και σε όλα τα PC και laptop.

Για τον Steve Jobs η καινοτομία έμοιαζε να είναι στη φύση του και η επιτυχία τον συνόδευε σε κάθε του βήμα. Ακόμα και η αποχώρησή του από την εταιρία που ίδρυσε δεν τον σταμάτησε. Τα επόμενά του βήματα έγιναν με την Pixar και λίγο αργότερα με την ίδρυση της NeXT. Η δεύτερη ήταν μια εταιρία υπολογιστών, η οποία αποτέλεσε και τον δρόμο την επιστροφής τους Jobs στην Apple. Η NeXT εξαγοράστηκε πλήρως από την Apple το 1997, ο Steve Jobs επέστρεψε στην θέση του CEO και η Apple από τότε πάει από το καλό στο καλύτερο. Το αποκορύφωμα ήρθε τον Αύγουστο του 2018 όταν και η Apple ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

Μπορεί ο Steve Jobs να μην είναι πια στη ζωή, αλλά η φιλοσοφία που εμφύσησε στην εταιρία είναι ακόμα εμφανής στα προϊόντα της. Από την επιστροφή του και μετά, η Apple έχει σταθερά ανοδική πορεία, παρουσιάζοντας συνεχώς πρωτοπόρα προϊόντα και επαναστατικές συσκευές και υπηρεσίες, που είτε δημιουργούν είτε επαναπροσδιορίζουν αγορές και δεδομένα.

Το μυαλό όλων πάει στο iPhone, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2007, αλλά η αρχή της νέας εποχής για την Apple ήταν και πάλι ο προσωπικός υπολογιστής. Το λειτουργικό της NeXT αποτέλεσε τη βάση του ολοκαίνουργιου Mac OS X, που υπάρχει στους Mac υπολογιστές ακόμα και σήμερα. Επόμενος σταθμός τα MP3 players. Το iTunes και το iPod έφεραν επανάσταση στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Μετά ήταν η σειρά του iPhone και τελευταίος στόχος ήταν η κατηγορία των tablet. Καμιά εταιρία δεν είχε καταφέρει να εδραιώσει την αγορά των υπολογιστών σε μορφή ταμπλέτας, μέχρι που ήρθε ο Steve Jobs, το 2011, και εισήγαγε τον κόσμο στο iPad. Ενδιάμεσα είχαν ακολουθήσει κι άλλες πρωτοποριακές συσκευές, όπως το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό MacBook Air, που δημιούργησε την κατηγορία των ultra-portable laptop.

Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε πολλές γραμμές ακόμα στα κατορθώματα του Steve Jobs αλλά όσα και να γράψουμε ίσως και πάλι να μην είναι αρκετά. Έτσι, θα αφήσουμε την επίσημη βιογραφία του να σου αποκαλύψει ό,τι θέλεις να ξέρεις για έναν εκ των σημαντικότερων ανθρώπων της επανάστασης της πληροφορικής!

Url Κατηγορία