Μπες στο spooky κόσμο του μοναδικού Tim Burton με τη Spotify list

Περίληψη: Από τον «Ψαλιδοχέρη» μέχρι το «Wednesday» ο Tim Burton είναι αναμφίβολα ο πιο goth σκηνοθέτης του Hollywood αλλά και ο πιο χριστουγεννιάτικος!

Tις τελευταίες μέρες, ο διαδικτυακός κόσμος κινείται γύρω από το Wednesday. Τη νέα, υπέροχη, σειρά του Netflix, η οποία ακολουθεί την κόρη της γνωστής Οικογένειας Addams, σε ένα απομονωμένο σχολείο για παιδιά με παραφυσικές δυνάμεις! Εκτός από το εξαιρετικό cast στο οποίο βρίσκει κανείς την πρώην Wednesday, Christina Ricci, την Catherine Zeta-Jones και την υπέροχη Jenna Ortega, αυτό που ενθουσίασε τους περισσότερους ήταν η συμμετοχή του Tim Burton!

Ο αγαπητός δημιουργός, βρέθηκε στον ρόλο του σκηνοθέτη για τα 4 πρώτα επεισόδια και παράλληλα έχει αναλάβει executive producer της σειράς. Το αρχικό πλάνο ήθελε τη horror-comedy σειρά να κυκλοφορεί μέσα στην εβδομάδα του Halloween, όμως τελικά καθυστέρησε λίγο. Ωστόσο, αυτή είναι μια ιδανική συγκυρία! Αν αναρωτιέσαι γιατί το αναφέρω αυτό, θα σου λύσω την απορία ευθύς αμέσως.

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ο Tim Burton είναι για έναν περίεργο τρόπο ο «μετρ» των ταινιών που συνδυάζουν την κωμωδία και τον τρόμο σε ένα χριστουγεννιάτικο περιβάλλον! Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’90, στις αρχές της οποίας, ο δημιουργός από την California ολοκλήρωσε τη λεγόμενη «Χριστουγεννιάτικη Τριλογία». Αυτή αποτελείται από το Edward Scissorhands, το Nightmare Before Christmas (από το οποίο μπορείς να βρεις εξαιρετικό merch εδώ) και το Batman Returns!

Στο πρώτο παρακολουθούμε μια από τις κλασικές πλέον συνεργασίες του με τον Johnny Depp, ο οποίος υποδύεται έναν σύγχρονο Frankenstein! Το ζωντανό δημιούργημα ενός νεκρού επιστήμονα, που έχει ψαλίδια αντί για χέρια. Μια κωμικά τραγική ιστορία, στον πρωταγωνιστή της οποίας βρίσκουμε πολλές ομοιότητες με τον εφηβικό εαυτό του Burton!

Video Duration
2:01

To μαγευτικό soundtrack της ταινίας είχε αναλάβει o μόνιμος συνεργάτης του δημοφιλούς σκηνοθέτη, ο πολυτάλαντος Danny Elfman. Μέσα στην ταινία μπορεί να ακούσει κανείς και αρκετό Tom Jones! Συγκεκριμένα τρία τραγούδια του. Τα It's Not Unusual, Delilah και With These Hands.

Δυο χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1992, βγήκε στους κινηματογράφους το Batman Returns, πιθανότατα η πιο ιδιαίτερη ταινία του εν λόγω franchise (δες μια τρομερή FUNKO POP! Φιγούρα). Τη βραδιά που το Gotham City είναι έτοιμο να γιορτάσει τον ερχομό των Χριστουγέννων με τα αποκαλυπτήρια του χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης, ο Penguin και η Catwoman απαγάγουν την «βασίλισσα της ομορφιάς» που θα έκανε τα αποκαλυπτήρια!

Μπορεί ο Burton με τον Elfman να τσακώθηκαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και του post production, όμως το τελικό αποτέλεσμα που έδωσαν, ήταν το λιγότερο καταπληκτικό.

Άρπες, κουδούνια, ξυλόφωνα, πιάνο και ένα σωρό ακόμη όργανα χρησιμοποιήθηκαν από την ορχήστρα για να δοθεί αυτό το σκοτεινό και συνάμα χριστουγεννιάτικο κλίμα της ταινίας. Έξτρα κανονάκι αποτελεί το κομμάτι Face to Face, το οποίο έγραψε ο Elfman σε συνεργασία με τους θρύλους της βρετανικής goth σκηνής, Siouxsie and the Banshees, το οποίο μάλιστα παίζει σε μια πολύ κομβική στιγμή της ταινίας.

tim-burton-xristougenna-01

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο συνθέτης ανέφερε πως πέρασε καλύτερα γράφοντας τα κομμάτια που αφορούσαν τις σκηνές του Penguin, λόγω της τραγικότητας του χαρακτήρα.

Μέσα σε δυο χρόνια ο Burton είχε κυκλοφορήσει μία επιτυχημένη ταινία και ένα super hero hit! Οι περισσότεροι δημιουργοί εκεί έξω ίσως να έκαναν ένα διάλειμμα.  Όμως, όχι! Ο Tim Burton δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα και καλά έκανε, αφού το 1993 χάρισε στον κόσμο ένα πραγματικό αριστούργημα! Φυσικά λόγος για το The Nightmare Before Christmas!

Video Duration
1:26

Αυτό το χριστουγεννιάτικο goth/halloween μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Henry Selick, έγραψε ιστορία στον κινηματογράφο. Για την πρωτοποριακή animation/stop motion τεχνική, το σενάριο και φυσικά, τα τραγούδια του!

Ο Jack και η Sally, ως κεντρικοί πρωταγωνιστές με δανεικές φωνές από τους Danny Elfman και Catherine O’ Hara αντίστοιχα, έντυσαν με μαγικό τρόπο μια ταινία που μπορεί άνετα να σε κάνει να κλαις δίπλα απ' το χριστουγεννιάτικο δέντρο! Και μπορεί η τριλογία να τελείωσε εκεί, όμως, μην ξεχνάμε ότι ο Burton είχε ήδη σκηνοθετήσει το Beetlejuice, ακόμη μια ταινία που πολύς κόσμος παρακολουθεί κατά τη διάρκεια του Halloween και των Χριστουγέννων. 

Είναι η μαγεία του Burton και γι’ αυτό θεωρούμε ιδανική στιγμή για το Wednesday την περίοδο μεταξύ Halloween και Χριστουγέννων Μάλιστα, η σειρά παρουσιάζει αρκετό μουσικό ενδιαφέρον, αφού και εδώ ο Danny Elfman έχει αναλάβει το εν λόγω κομμάτι! Μια από τις κορυφαίες στιγμές της σειράς, είναι η διασκευή με τσέλο που κάνει η πρωταγωνίστρια στο Paint it Black των τεράστιων Rolling Stones! Ωστόσο, η εκτέλεση του Don’t Worry Be Happy, του Bobby McFerrin, από τη χορωδία της «Ακαδημίας του Nevermore» - όπως λέγεται το σχολείο - δεν πάει πίσω!

Spooky μελωδίες με την Tim Burton Spotify list

Και επειδή αγαπάμε τόσο τα Χριστούγεννα όσο και τον ελαφρύ τρόμο που μας προσφέρει ο Burton, παρέα με τα καταπληκτικά soundtracks του Elfman, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σου μια Spotify playlist, με σκοπό να σε συνοδεύσει στον φετινό στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου και γιατί όχι, σε όλη τη διάρκεια των γιορτών!

Merry spooky Christmas!