Enola Holmes 2: Η ηρωίδα της Nancy Springer στο No. 1 του Netflix

Περίληψη: Ξανά στην κορυφή η αδερφή του Sherlock! Η ταινία Enola Holmes 2 κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και πήγε κατευθείαν στην πρώτη θέση των trends του Netflix.

Sherlock Holmes, ο πιο διάσημος λογοτεχνικός (και τηλεοπτικός, και κινηματογραφικός) ντεντέκτιβ του κόσμου. Εδώ και λίγα χρόνια όμως έχει… οικογενειακό ανταγωνισμό. Μιλάμε φυσικά για την Enola Holmes! Η Enola έχει να λύσει τις δικές της υποθέσεις και χτίζει το δικό της όνομα ως ιδιωτική ερευνήτρια στους δρόμους του Βικτωριανού Λονδίνου. Η ηρωίδα των μυθιστορημάτων της Nancy Springer μεταπήδησε στην οθόνη με τη βοήθεια του Netflix το 2020 και αγαπήθηκε αμέσως. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η ταινία Enola Holmes 2, η οποία εκτοξεύθηκε κατευθείαν στην πρώτη θέση των προβολών της πλατφόρμας. Άρα είναι ώρα να γνωρίσουμε καλύτερα της νεαρή ντεντέκτιβ, δεν νομίζεις;

Τα βασικά: Ποια είναι η Enola Holmes;

Η Enola Holmes είναι η μικρότερη αδερφή της οικογένειας Holmes. Είναι δηλαδή αδερφή του Sherlock και του Mycroft. Βέβαια, αν έχεις διαβάσει το μυθιστορήματα του Sir Arthur Conan Doyle σίγουρα θα αναρωτιέσαι πώς γίνεται να μην ξέρεις την Enola Holmes. Δικαιολογημένα αναρωτιέσαι καθώς η Enola δεν εμφανίζεται στις πρωτότυπες ιστορίες του Sherlock Holmes. Επειδή έχουν περάσει πολλά χρόνια από την δημοσίευσή τους, όμως, οι χαρακτήρες πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα από οποιονδήποτε. Έτσι η Nancy Springer εμπνεύστηκε τη δημιουργία της μικρής αδερφής του Sherlock και έχει κυκλοφορήσει πολλά βιβλία με πρωταγωνίστρια την Enola Holmes. Και όπως συχνά συμβαίνει με αγαπημένα λογοτεχνικά έργα, το βιβλίο οδηγεί στη δημιουργία ταινίας ή σειράς.

Enola Holmes 2: πότε βγήκε και τι υπόθεση έχει

Το Enola Holmes 2 είναι διαθέσιμο στο Netflix από τις 4 Νοεμβρίου. Η νέα ταινία έγινε αμέσως επιτυχία καθώς έφτασε στην κορυφή των προτιμήσεων σε 93 διαφορετικές χώρες. Αν δούμε το Top 10 chart της πλατφόρμας, το Enola Holmes 2 παραμένει στην κορυφή των τάσεων, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα. Μάλιστα, η κυκλοφορία της δεύτερης ταινίας έφερε ξανά στο προσκήνιο την ταινία που μας σύστησε την Enola Holmes. Στην Ελλάδα, η πρώτη ταινία Enola Holmes βρίσκεται στην 6η θέση της θεαματικότητας, ενώ στα global trends το Enola Holmes 1 είναι στην 3η θέση.

Τι γίνεται λοιπόν στο Enola Holmes 2; Μετά την επίλυση της πρώτης της υπόθεσης, η Enola Holmes αποφασίζει να ιδρύσει το δικό της γραφείο ερευνών στο Λονδίνο. Μόνο που αντιμετωπίζει μερικά προβλήματα. Το βασικό είναι πως βρίσκεται στη σκιά του ήδη επιτυχημένου αδερφού της. Επιπλέον, η ηλικία της δεν «γεμίζει το μάτι» σε πολλούς πιθανούς πελάτες. Μέχρι που φτάνει στο γραφείο της η Bessie, ένα μικρό κορίτσι που αναζητά τη χαμένη της αδερφή. Η πλοκή θα φέρει την Enola σε ένα εργοστάσιο παραγωγής σπίρτων, όπου πολλά κορίτσια που εργάζονται εκεί πεθαίνουν από τύφο. Οι δρόμοι της Enola και του Sherlock θα μπλεχτούν καθώς οι υποθέσεις που ερευνά ο καθένας φαίνεται να συνδέονται. Δεν θα σου αποκαλύψουμε περισσότερα, πρέπει να δεις την ταινία για να μάθεις ακριβώς την εξέλιξη της υπόθεσης. Μέχρι τότε όμως μπορείς να δεις το trailer του Enola Holmes 2.

Video Duration
2:12

Οι χαρακτήρες στο Enola Holmes 2 της Nancy Springer και οι ηθοποιοί

Στο ρόλο της Enola βρίσκουμε για ακόμα μία φορά την Millie Bobby Brown. Η ηθοποιός που όλοι γνωρίσαμε ως «Eleven» στο Stranger Things εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Hollywood. Έτσι το Netflix δεν χάνει την ευκαιρία να αξιοποιήσει το ταλέντο της και την καλή σχέση που έχει μαζί της. Τα υπόλοιπα μεγάλα ονόματα του αρχικού cast επέστρεψαν και αυτά για τη δεύτερη ταινία. Ο Henry Cavill υποδύεται ξανά τον Sherlock, ενώ η Helena Bonham Carter επανέρχεται στο ρόλο της μητέρας τους. Στη δεύτερη ταινία είδαμε την Enola και τον Sherlock να περνούν αρκετό χρόνο μαζί στην οθόνη, κάτι που μας έλλειψε από την πρώτη ταινία. Η χημεία των δύο ηθοποιών ήταν εξαιρετική και μαζί έφτιαξαν ένα απολαυστικό ερευνητικό δίδυμο. Άλλοι ηθοποιοί του Enola Holmes 2 που αξίζει να αναφέρουμε είναι ο Louis Partridge στο ρόλο του Tewkesbury, ο David Thewlis (γνωστός από το ρόλο του Remus Lupin στις ταινίες Harry Potter) ως Superintendent Grail και ο Adeel Akhtar ως Lestrade.

Τα βιβλία της Enola Holmes και η υπόθεση της δεύτερης ταινίας

Όλα ξεκίνησαν από το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Ενόλα Χόλμς 1: Η υπόθεση του μαρκησίου», το οποίο εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2007. Επάνω σε αυτό βασίστηκε η ταινία του 2020, η υπόθεση της οποίας ακολουθεί σε γενικές γραμμές αυτή του βιβλίου. Δεν συνέβη το ίδιο και με το βιβλίο Enola Holmes 2, με τίτλο «Η υπόθεση της αριστερόχειρης λαίδης». Το σενάριο της ταινίας είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό του βιβλίου. Οι δημιουργοί της ταινίας αποφάσισαν να αναπτύξουν την υπόθεση της δεύτερης ταινίας γύρω από ένα πραγματικό γεγονός στα τέλη του 19ου αιώνα, την απεργία των εργατριών ενός εργοστασίου σπίρτων στο Λονδίνο. Μάλιστα, η Sarrah Chapman, κεντρικός χαρακτήρας της νέας ταινίας, υπήρξε πραγματικό πρόσωπο με καταλυτικό ρόλο στην οργάνωση των εργατριών. Ένας από τους χαρακτήρες του βιβλίου Ενόλα Χόλμς 2 όμως, η Λαίδη Σέσιλι, εμφανίζεται τόσο στο βιβλίο της Nancy Springer όσο και στη νέα ταινία του Netflix. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 7 βιβλία και μία σύντομη ιστορία με τις υποθέσεις της Enola Holmes. Στα ελληνικά, τα βιβλία της Nancy Springer με πρωταγωνίστρια την Ενόλα Χόλμς κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Enola Holmes 2: Κριτικές για την ταινία

Η δεύτερη ταινία Enola Holmes έφτασε στην κορυφή των τάσεων του Netflix όπως είπαμε. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλή όμως. Για να πάρουμε μία ιδέα για τις απόψεις που επικρατούν γύρω από την ταινία κάναμε αυτό που κάνουμε συνήθως, τσεκάραμε τις κριτικές για το Enola Holmes 2. Από ό,τι φαίνεται, το Enola Holmes 2 δεν είναι μόνο δημοφιλές, είναι και μία πάρα πολύ καλή ταινία. Μάλιστα αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν οι κριτικοί και το κοινό. Στο Rotten Tomatoes η νέα ταινία του Netflix έχει αυτή τη στιγμή 93% βαθμολογία από τους κριτικούς και 79% από το κοινό. Στη σελίδα του Enola Holmes 2 στο IMDB το σκορ της ταινίας είναι 6,8/10. Άρα, αν δεν έχεις δει ακόμα το Enola Holmes 2 και ψάχνεις την επόμενη ταινία που θα stream-άρεις αυτές τις μέρες, μόλις τη βρήκες!   

Απόκτησε τα βιβλία της Enola Holmes στα Public!

Αφού η επιτυχία του Enola Holmes 2 είναι τόσο μεγάλη, δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση αν μάθουμε πως το Netflix αναπτύσσει την ταινία Enola Holmes 3! Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει τίποτα επίσημο, κάτι απολύτως λογικό μιας και η νεότερη ταινία της σειράς δεν έχει πάρα μόνο μερικές εβδομάδες που έκανε πρεμιέρα. Αν απόλαυσες την Enola Holmes στην οθόνη σου, δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι την επόμενη ταινία για να την ακολουθήσεις σε άλλες περιπέτειες. Μέχρι σήμερα, από τις εκδόσεις Ψυχογιός έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα βιβλία της σειράς Ενόλα Χόλμς στα ελληνικά, οπότε υπάρχουν αρκετές ακόμα ιστορίες για να ανακαλύψεις! Άλλωστε, όπως είπαμε, η ταινία δεν βασίζεται στο βιβλίο, οπότε δεν έκανες spoil στον εαυτό σου το δεύτερο βιβλίο της σειράς βλέποντας της ταινία!