8 τραγούδια που έχουν θρησκευτικές αναφορές!

Περίληψη: Λίγο πριν το Πάσχα, η κατανυκτική ατμόσφαιρα έχει επηρεάσει και τις μουσικές μας επιλογές! Ας μιλήσουμε για τραγούδια με θρησκευτικό υπόβαθρο λοιπόν!

Το Πάσχα είναι εδώ και αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι θα περάσουμε όμορφες στιγμές με τους δικούς μας ανθρώπους και θα δώσουμε ως νονοί και νονές τις καλύτερες λαμπάδες και δώρα στα βαφτιστήρια μας! Σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα, το Πάσχα έχει μια αρκετά παραδοσιακή, θρησκευτική προσέγγιση. Η τηλεόραση παίζει ταινίες όπως το Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, ενώ η βραδιά της Ανάστασης δίνει ένα είδος κάθαρσης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, θεωρήσαμε ταιριαστό να συγκεντρώσουμε κάποια τραγούδια που έχουν θρησκευτικό υπόβαθρο, ακόμη και αν σε μερικές περιπτώσεις δεν τους φαίνεται. Έτσι, για να μπαίνουμε σιγά – σιγά σε ρυθμούς Πάσχα.

Leonard Cohen – Hallelujah

Δεν γινόταν να ξεκινήσουμε αυτή τη λίστα με κάποιο άλλο τραγούδι. Το Hallelujah του Leonard Cohen έχει θρησκευτικές «ρίζες», αλλά δεν είναι ένα καθαρά θρησκευτικό κομμάτι. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Harry Freedman, μέρος των στίχων αποτελεί αναφορά στον εβραϊκό τρόπο ζωής που είχε η οικογένειά του, ενώ βασίζονται στην ιστορία του Δαυίδ. Κάποια χρόνια αργότερα είχαμε και μια ανατριχιαστικά όμορφη διασκευή από τον Jeff Buckley!

Joan Osborne – One of Us

Αν δεν σου λέει τίποτα ο τίτλος του κομματιού ή το όνομα της καλλιτέχνιδας, μην ανησυχείς. Μάλλον έχεις «θάψει» το One of US κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Ωστόσο, αν ακούσεις τους στίχους του ρεφρέν: «What if God was one of us, just a stranger on the bus», σίγουρα οι αναμνήσεις θα ξυπνήσουν μέσα σου -ειδικά αν είσαι πάνω από 30 χρονών! Η Joan Osborne ανήκει στην κατηγορία των one-hit wonder καλλιτεχνών, αν και συνεχίζει μέχρι σήμερα την καριέρα της. Ωστόσο, οι περισσότεροι θα τη θυμούνται για αυτή την pop rock μπαλάντα του 1995, μέσω της οποίας αναρωτιέται τι θα σκεφτόταν ο Θεός αν έπαιρνε τη μορφή ενός αγνώστου που βρίσκεται στο ίδιο λεωφορείο με εμάς.

Lenny Kravitz – Are You Gonna Go My Way

Να και μια έκπληξη. Το rock ‘n’ roll hit του Lenny Kravitz με τίτλο Are You Gonna Go My Way, είναι γραμμένο από την οπτική του Ιησού! Όπως έχει αναφέρει και ο ίδιος στο παρελθόν (ο Kravitz, όχι ο Ιησούς), αποτέλεσε μια «έμπνευση της στιγμής» και τελικά έγινε παγκόσμια επιτυχία! Με τέτοιες κιθάρες που παίζει δεν γινόταν κι αλλιώς.

Avril Lavigne – Head Above Water

Το 2019 ήταν μια χρονιά «επιστροφής» για την Καναδή popstar. Έπειτα από μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της, η Avril Lavigne κυκλοφορεί το ομότιτλο του κομματιού, έκτο, album της. Στην εν λόγω μπαλάντα την ακούμε να ευχαριστεί τον Θεό που τη βοήθησε να κρατήσει το κεφάλι της πάνω από την επιφάνεια του «νερού» και να μην «βουλιάξει» στις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει.

Travis Scott – Stop Trying to Be God

Από το έπος που ακούει στο όνομα Astroworld (πρόλαβε κάποια από τα τελευταία βινύλια που έχουν απομείνει). Μπορεί να μην έχει βαθιές θρησκευτικές προεκτάσεις, αφού ο Αμερικανός rapper ουσιαστικά μιλάει για μια κατάσταση στη ψυχολογία που λέγεται: «το Σύνδρομο του Θεού». Συνήθως αφορά ανθρώπους με ναρκισσιστικές τάσεις. Ωστόσο, το Stop Trying to Be God καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τα κριτήρια ώστε να μπει σε αυτή τη λίστα!

Florence + The Machine – Big God

Ένα από τα αγαπημένα ονόματα του ελληνικού κοινού - το οποίο θα απολαύσουμε σύντομα στην Αθήνα (εισιτήρια βρίσκεις εδώ). Το συγκεκριμένο κομμάτι των Florence + The Machine προέρχεται από το High as Hope (2018) και δίνει ουσιαστικά μια «θεϊκή» υπόσταση σε μια μεγάλη αγάπη. Ένα τραγούδι που έχει να κάνει περισσότερο με τη μοναξιά και τις σχέσεις, όμως κρύβει πολλά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τη θρησκεία. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως συνοδεύεται από ένα καταπληκτικό video clip!

Kate Bush - Running Up That Hill

Το μεγαλύτερο hit της Kate Bush, που μας απασχόλησε και πάλι πέρσι χάρη στη «μαγική» τέταρτη σεζόν του Stranger Things, έχει θρησκευτικό υπόβαθρο. Όπως συνέβη και με την περίπτωση των Florence + the Machine, το συγκεκριμένο τραγούδι μιλάει για μια πολύ δυνατή ερωτική σχέση. Τόσο δυνατή που μετατρέπεται σε βασανιστήριο. Μέσω των στίχων, η Kate Bush αναζητά μια «συμφωνία» με τον Θεό, με σκοπό οι δυο εραστές να ανταλλάξουν σώματα και έτσι να έρθουν ο ένας στη θέση του άλλου. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβουν καλύτερα τα λάθη τους, σε ένα σκηνικό που θυμίζει λίγο την ταινία Freaky Friday!

Candi Staton - You Got The Love

Video Duration
3:39

Το ήξερες ότι η τεράστια επιτυχία You've Got the Love των Florence + the Machine (τρίτη συμμετοχή στη λίστα) είναι διασκευή; Μάλιστα, η ιστορία του τραγουδιού αξίζει από μόνη της ένα ολόκληρο κείμενο. Η Candi Staton ήταν ένα μεγάλο όνομα της Disco στα ’70s, όμως η επόμενη δεκαετία τη βρήκε να αφοσιώνεται στον Θεό και στην εκκλησία. Είχε τραγουδήσει «ακαπέλα» το τραγούδι στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για έναν υπέρβαρο άνδρα που ήθελε να χάσει κιλά. Στη συνέχεια, απλά το ξέχασε. Ήταν ένα gospel κομμάτι αφιερωμένο στην πίστη.

Κάποια χρόνια αργότερα, το 1991, ο Βρετανός μουσικός παραγωγός The Source το χρησιμοποίησε σαν sample, με τη δική του version να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, εν αγνοία της Staton. Αργότερα ενημερώθηκε πως έχει πλέον ένα μεγάλο hit στη Βρετανία, με το τραγούδι του οποίου την ύπαρξη είχε ξεχάσει! Πιθανώς να εξέλαβε την όλη κατάσταση σαν «οιωνό» από τον Θεό και έτσι επέστρεψε στη μουσική της καριέρα!