The Doors: Οι 4 θρύλοι της ροκ που άλλαξαν τον ρου της μουσικής

Περίληψη: Ριζοσπάστες, οραματιστές και πρωτοπόροι οι Doors συνεχίζουν να βρίσκονται στο πάνθεον της μουσικής 56 ολόκληρα χρόνια μετά το ομώνυμο ντεμπούτο τους!

Είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες μπάντες όλων των εποχών. Δημιούργησαν έναν ήχο καθαρά δικό τους, ο οποίος συνεχίζει να επηρεάζει νέους καλλιτέχνες ακόμα και σήμερα. Κι ας έχουν περάσει 58 χρόνια από τη μέρα που συστάθηκαν! Ο λόγος φυσικά για τους The Doors, οι οποίοι είναι και το Artist of the Month pick μας για το φετινό Μάιο.

Μπορεί εν έτει 2023 να μην βρίσκεις πολλούς νεαρούς fans της μουσικής τους, όμως, μέχρι τα τέλη των ‘00’s, η κλασική αφίσα με το πρόσωπο που εμβληματικού frontman της μπάντας, Jim Morrison, κοσμούσε τους τοίχους αμέτρητων εφηβικών δωματίων. Οι Doors είναι ένα συγκρότημα που «καθρεφτίζει» την ομορφιά της νεότητας και την ελευθερία που ένιωθαν οι καλλιτέχνες στα '60s και στα '70s. Δυο δεκαετίες οι οποίες μας έδωσαν κάποια από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της πέμπτης τέχνης.

Σε αυτά σίγουρα συγκαταλέγονται album όπως το ομώνυμο ντεμπούτο τους, το Strange Days ή το Morrison Hotel. Η αγάπη μας για τους Doors είναι ατελείωτη, προσπαθήσαμε όμως να συγκεντρώσουμε τις σκέψεις μας και να μοιραστούμε μαζί σου τους βασικούς λόγους για τους οποίους θα τους έχουμε για πάντα στην καρδιά μας!

Ο θρύλος που ακούει στο όνομα Jim Morrison

Πρόκειται για έναν από τους πιο επιδραστικούς frontmen όλων των εποχών και σίγουρα το πρώτο crush αμέτρητων ανθρώπων εκεί έξω! Ο Jim Morrison τα είχε όλα. Μια «αθάνατη» φωνή, σκηνική παρουσία, που κάποιες φορές οδήγησε μέχρι και στη σύλληψή του, την εμφάνιση ενός τεράστιου rock star, ποιητικούς στίχους και δεκάδες αστικούς μύθους να τον ακολουθούν. Δυστυχώς, στις 3 Ιουλίου του 1971 έβαλε ακόμη μια «πινελιά» στον θρύλο του, αφού «έφυγε» από τη ζωή, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε ηλικία 27 ετών, μπαίνοντας έτσι στο «κλειστό» club των 27.

Τα αθάνατα τραγούδια που άφησαν πίσω τους

Στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει είναι η καλή μουσική και η μπάντα από την California άφησε μια ανεκτίμητη κληρονομιά πίσω της. Τεράστια hits όπως το Break Οn Through (Τo Τhe Other Side) ή το People Are Strange εισήγαγαν εκατομμύρια νέους στη rock μουσική και μάλιστα, μέσω της ψυχεδελικής «πόρτας» - είδατε τι έκανα εδώ, έτσι; Δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε πόσα παιδιά αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη μουσική θέλοντας να γίνουν οι επόμενοι Jim Morrison.

Το αξεπέραστο Light My Fire

Δεν το αναφέραμε πιο πάνω για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Έπρεπε να έχει τη δική του παράγραφο, επειδή πρόκειται για το πρώτο τραγούδι που έγραψε ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Robby Krieger! «Μέχρι τότε έγραφε όλα τα τραγούδια ο Jim, όμως, στη συνέχεια ανακαλύψαμε ότι δεν είχαμε αρκετό υλικό και μας είπε να γράψουμε κι εμείς κομμάτια, κάνοντας παράπονα ότι τον έχουμε αφήσει να κάνει μόνος του όλη τη δουλειά»δήλωσε το 2016 στο Reverb ο διάσημος κιθαρίστας, που, ίσως πράγματι έγραψε ένα από τα σπουδαιότερα «πρώτα τραγούδια» ever!

H ταινία The Doors

Ακριβώς 20 χρόνια μετά τον θάνατο του Morrison, κυκλοφόρησε ένα από τα πιο γνωστά biopics όλων των εποχών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σκηνοθέτες όπως ο Quentin Tarantino και ο Martin Scorsese είχαν σκεφτεί να γυρίσουν ταινίες αφιερωμένες στους Doors, όμως, ο Oliver Stone ήταν αυτός που τελικά εξασφάλισε τα πολυπόθητα πνευματικά δικαιώματα. Στον ρόλο του Jim Morrison βρίσκουμε τον Val Kilmer, ο οποίος έκανε καταπληκτική δουλειά και σύμφωνα με τον αστικό θρύλο, μπήκε τόσο πολύ στο «πετσί» του ρόλου, που άρχισε να συμπεριφέρεται και εκτός κάμερας όπως ο frontman των Doors.

Η ταινία ξεκινάει με ένα τροχαίο ατύχημα που είχε περιγράψει αρκετές φορές σε συνεντεύξεις, ποιήματα και τραγούδια ο Morrison. Σε αυτό είχαν εμπλακεί κάποιοι ιθαγενείς με την εικόνα να «στοιχειώνει» τον μικρό σε ηλικία Jim. Ωστόσο, οι συγγενείς του αναφέρουν ότι τα πράγματα δεν είχαν γίνει όπως τα θυμόταν ο τραγουδιστής. Η ταινία πάντως, βασίζεται αρκετά σε αυτό το συμβάν και σήμερα θεωρείται classic, αν και αυτό οφείλεται περισσότερο στον μύθο της μπάντας και όχι τόσο στο αισθητικό αποτέλεσμα.

O βιρτουόζος Ray Manzarek

Ο άνθρωπος πίσω από αυτά τα «μαγικά» πλήκτρα που απογείωναν κάθε ιδέα του Jim και της υπόλοιπης παρέας. Oι Doors δεν θα ήταν το ίδιο iconic αν δεν υπήρχε αυτός ο υπέροχος μουσικός στις τάξεις τους και αυτό αποδεικνύεται από την πορεία του έπειτα από τη διάλυση του συγκροτήματος -αφήνοντας εκτός τις περιοδείες που έκαναν με άλλους τραγουδιστές όπως ο Ian Astbury των The Cult.

Χωρίς μουσικές παρωπίδες, ο Ray Manzarek έχει συνεργαστεί ακόμα με σπουδαίους μουσικούς όπως οι Skrillex, Echo & the Bunnymen, X και πολλούς ακόμα σταρ. Απέδειξε ακόμα ότι δεν έχει κάνενα κόμπλεξ, καθώς δε δίστασε να συμμετάσχει σε ένα χιουμοριστικό κομμάτι του θρύλου της comedy music, “Weird Al” Yankovic, βασισμένο στο χαρακτηριστικό στιλ των Doors.  

Πριν από λίγες μέρες (20/5) συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τον θάνατό του. Το 2016, τα δυο εναπομείναντα μέλη των Doors, Robby Krieger και John Densmore, πραγματοποίησαν μια συναυλία προς τιμήν του, στην οποία συμμετείχαν μέλη από συγκροτήματα όπως οι Foo Fighters, οι Stone Temple Pilots και οι Janes’ Addiction. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2018 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ/live performance με τίτλο Break On Thru: A Celebration of Ray Manzarek and the Doors.

Η «αύρα» τους είναι ακόμα εκεί έξω

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα συγκρότημα που είχε αυτό που λέμε «αύρα». Kαλλιτέχνες που έχουν βρεθεί σε στούντιο όπως το Sunset Sound ή τα Elektra Sound Recorders, όπου οι Doors ηχογράφησαν το μεγαλύτερο κομμάτι της δισκογραφίας τους, αναφέρουν πως «αισθάνθηκαν» την παρουσία τους στους χώρους των στούντιο. Αν μη τι άλλο, αυτό είναι κάτι που ελάχιστα συγκροτήματα το έχουν καταφέρει στην ιστορία της μουσικής.

Url Κατηγορία