Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης μπορεί να παίζει Scrabble οποτεδήποτε

Περίληψη: Κάναμε 12 διαφορετικές ερωτήσεις στον ηθοποιό και σκηνοθέτη της παράστασης «Λευκές Νύχτες» στο θέατρο Μικρό Άνεσις.

Η αγάπη. Η φιλία. Και ένα εγκώμιο που τις πλέκει με μια ήρεμη ένταση 90 λεπτά αφότου χτυπήσει και το τελευταίο κουδούνι. Οι Λευκές Νύχτες της Αγίας Πετρούπολης «πέφτουν» πάνω από το κοινό του Μικρού Θεάτρου Άνεσις. Εκεί, βρίσκονται και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης με την Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Για να ερωτευτούν, να αγαπηθούν, να μιλήσουν, να φωνάξουν, να χωρίσουν, να αλλάξουν. Μια αριθμητική πρόοδος που δεν αποκλείνει σχεδόν ποτέ. 

 

Το φως μιας Λευκής Νύχτας

Μία παράσταση για όλους εκείνους που θέλουν να ακούσουν το πάντοτε ιδιαίτερο κείμενο του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι σε μια θεατρική διασκευή του Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Μία ιστορία που θέλει να μαθευτεί, να αγγίξει, να χειροκροτηθεί. Πριν μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το ρόλο και την καθημερινότητα του σκηνοθέτη της, Κωνσταντίνου Ασπιώτη ο ίδιος μαζί με την Αλεξάνδρα Αϊδίνη ετοίμασαν για το Public Figures το παρακάτω βίντεο.

Video Duration
1:01

Για μια θέση στην παράσταση

Πριν περάσουμε στις απαντήσεις του Κωνσταντίνου ίσως είναι μια καλή στιγμή να πούμε ότι στο Public Tickets υπάρχει όλη η πληροφορία ώστε να βρεθείς στις Λευκές Νύχτες στο Μικρό Θέατρο Άνεσις και να τη χειροκροτήσει από τη θέση που σου αρέσει. Μπροστινή ή και πιο πίσω όπως επιλέγει συνηθως ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης όταν παρακολουθεί μία παράσταση.

Το ερωτηματολόγιο του Public Figures

Είσαι θεατής στην παράστασή σου, ποια θέση επιλέγεις;
Αν και προσωπικά μου αρέσει να κάθομαι στις πίσω θέσεις για να βλέπω σε γενικό πλάνο την παράσταση, ομολογώ ότι στο συγκεκριμένο θέατρο υπάρχει πολύ καλή θέαση και ακουστική, σε όποια θέση κι αν κάτσει κάποιος.

Ποια σκηνή/ ποιες σκηνές θα έλεγες ότι είναι η κορυφαία της παράστασης και γιατί; [Mην κάνεις σπόιλερ] 
Υπάρχουν αρκετές στιγμές που θα τις χαρακτήριζα κορυφαίες. Σίγουρα όλες οδηγούν στο πολύ δυνατό φινάλε του έργου. Δεν θα πω παραπάνω γιατί θα κάνω όντως σπόιλερ.

Τι κάνεις μισή ώρα πριν ξεκινήσει η παράσταση;
Συγκεντρώνομαι. Κάνω ζέσταμα και προσπαθώ να τοποθετήσω το μυαλό μου σε αυτό το απαιτητικό πράγμα που έχω να κάνω στην παράσταση. Είναι απαραίτητη η συγκέντρωση και η ηρεμία.

Τι κάνεις μισή ώρα αφού τελειώσει η παράσταση;
Προσπαθώ να ηρεμήσω στο καμαρίνι. Να κατεβάσω παλμούς και να χαλαρώσω το σώμα και το μυαλό πριν φύγω. Γι αυτό και δεν μου είναι εύκολο να συναντώ και να μιλάω με κάποιον όταν τελειώνει η παράσταση.

Συνεχίζουμε με χόμπι

Με ποιον δίσκο θα συνδύαζες το χαρακτήρα που ενσαρκώνεις;
Τον συνδυάζω αποκλειστικά με την συγκλονιστική  μουσική – το soundtrack – της παράστασης που έχει γράψει ο Στάμος Σέμσης. Αυτές οι συνθέσεις είναι από τα πράγματα που αξίζει κάποιος να βιώσει τη εμπειρία της παράστασης. Γνώμη μου.

Ποιο βιβλίο θα διάβαζε ο ήρωάς σου;
Τον Ευγένιο Ονέγκιν του Πούσκιν. Και την ποίηση του Ζουκόφσκι.

Αν ήσουν εσύ ένα album, τι album θα ήσουν και ποιό συγκεκριμένα;
Πιθανά να ήμουν το Nevermind από Nirvana. Ή το πρώτο φωτογραφικό άλμπουμ που γεμίσαμε μετά την γέννηση του Παναγιώτη, του μικρού μου αδερφού.

Ποιο επιτραπέζιο θα έπαιζες ανά πάσα ώρα και στιγμή;
Scrabble

Τελευταία υπόκλιση

Αν μπορούσατε να βγείτε για ένα ποτό εσύ και ο ήρωάς, τι θα τον ρωτούσες;
Θα τον ρωτούσα για αυτήν που αγάπησε τόσο στα παθιασμένα του όνειρα. Που αναφέρεται στο έργο σ’ αυτήν. Θα τον ρωτούσα για τη στιγμή του χωρισμού. Και τι φώτα υπήρχαν στο χώρο εκείνη τη στιγμή. Τι ακουγόταν τριγύρω.

Πες μας τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν το θέατρο αλλά εσύ αντιπαθείς
Φτώχεια. Ανεργία. Εκπτώσεισμεσκοποτοκέρδος.

Ποια ατάκα θα σκεφτόμαστε φεύγοντας από την παράσταση;
Μία ολόκληρη στιγμή απόλυτης ευτυχίας! Είναι λίγο; Έστω και για όλη τη ζωή ενός ανθρώπου;

Γιατί χειροκροτάς αυτό το έργο;
Γιατί μιλάει κατευθείαν μέσα στην ψυχή σου. Γιατί είναι εσύ.

Λίγα λόγια για την παράσταση «Λευκές Νύχτες»

Η νουβέλα, σπουδή πάνω στην συν-ύπαρξη και το συναίσθημα, του κορυφαίου Ρώσου μυθιστοριογράφου ανεβαίνει στο θέατρο Μικρό Άνεσις, στις 19 Φεβρουαρίου.

Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη πρωταγωνιστούν σε ένα έργο - εγκώμιο στη φιλία και την αγάπη, με φόντο τις ονειρικές Λευκές Νύχτες της Αγίας Πετρούπολης.

Η πλοκή

Πάνω από τα νερά του ποταμού Νέβα, σε μια προκυμαία, δύο μοναχικοί νέοι, θα ζήσουν μία ιστορία ενηλικίωσης! Άγνωστοι μεταξύ τους, συναντιούνται, γνωρίζονται και ανταλλάσσουν τα ανείπωτα ως τώρα μυστικά τους, τις αγωνίες και τα όνειρά τους.

Μια επαφή πολύτιμη, από αυτές που δεν προγραμματίζουμε - συμβαίνει σπάνια – και είναι αρκετή για να καθορίσει το υπόλοιπο της ζωής μας.

Το Πρωί που ακολουθεί τις Νύχτες, θα αναρωτηθούμε μαζί με τον συγγραφέα: «Μια ολόκληρη στιγμή απόλυτης ευτυχίας: είναι μήπως λίγο αυτό, έστω και για ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου;»

Οι συντελεστές

Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη – Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Σκηνοθεσία – Απόδοση: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Μουσική: Στάμος Σέμσης
Σκηνικά – Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου
Φωτογραφίες / Trailer – Art work: Χρήστος Συμεωνίδης