Περίληψη: Έτοιμος για την επιστροφή στην καθημερινότητα; Η @vasoumama, μέσα από την εμπειρία της, σε βοηθά να προσαρμοστείς στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
2 Σεπτεμβρίου , 2022 • 5 MINS READ
2 Σεπτεμβρίου , 2022 • 5 MINS READ
Περίληψη: Έτοιμος για την επιστροφή στην καθημερινότητα; Η @vasoumama, μέσα από την εμπειρία της, σε βοηθά να προσαρμοστείς στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας για να κάνουμε restart. Η επιστροφή στο σχολείο, το πανεπιστήμιο και τη δουλειά μοιάζει με νέα αρχή, οπότε αυτή είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για ανανέωση. Και μόνο το γεγονός πως αφήνουμε πίσω μας την καλοκαιρινή διάθεση για να μπούμε ξανά στους ρυθμούς της καθημερινότητας αποτελεί σημαντική αλλαγή, αλλά μερικές φορές οι αλλαγές που φέρνει η νέα σεζόν μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερες. Σε αυτή την περίπτωση, πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε σωστά; Η Publicistas mom @vasoumama έζησε μία τέτοια μεγάλη αλλαγή, μετακομίζοντας σε νέα χώρα μαζί με την οικογένειά της, και μας περιγράφει την εμπειρία της. Έτσι θα βοηθήσει όλους όσους ετοιμάζονται για τις αλλαγές που φέρνει ο Σεπτέμβρης, είτε αυτές λέγονται back to school, είτε μετακόμιση σε μία νέα χώρα μαζί με μικρό παιδί! Ακολουθεί το άρθρο της @vasoumama.
Γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν εύκολη η αλλαγή. Κι όμως επιλέξαμε την δύσκολη διαδρομή για ένα καλύτερο αύριο. Η αλήθεια είναι ότι τα λεφτά ήταν δευτερεύων παράγοντας για να αποφασίσουμε να φύγουμε από την Ελλάδα! Προτεραιότητα είχε το παιδί μας και οι ώρες που περνούσαμε μαζί του, οι οποίες ήταν ελάχιστες λόγω των πολλών ωρών δουλειάς.
Κάθε αρχή και δύσκολη λένε! Και θα συμφωνήσω απόλυτα! Το καλό σε όλη αυτή την κατάσταση ήταν πως ο άντρας μου έπρεπε να κάνει την εκπαίδευση του σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού εγκατασταθούμε στην Αγγλία. Οπότε η δική μας προετοιμασία ξεκίνησε αρκετό καιρό πριν.
Ο αποχωρισμός της μικρής μας με τον μπαμπά της ήταν πολύ δύσκολος και συνοδευόταν από πολλά ξεσπάσματα. Ενώ βρισκόμασταν σε ένα πολύ καλό στάδιο απομάκρυνσης και κόψιμο της πιπίλας, όλο αυτό μας γύρισε πάλι στην αρχή. Υποχρέωση μου ήταν να υπενθυμίζω καθημερινά στην κόρη μου ότι ο μπαμπάς της έχει πάει για δουλειά και ότι σε λίγο καιρό θα πάμε και εμείς να τον βρούμε. Επειδή οι δυο μήνες αναμονής ήταν μεγάλο διάστημα έπρεπε να σκεφτώ κάποιους τρόπους ώστε να κυλήσουν ήρεμα οι μέρες μέχρι την αναχώρηση μας.
Για αρχή, φτιάξαμε ένα ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης και κάθε βράδυ πριν τον ύπνο σβήναμε και μια μέρα. Έπειτα ψάξαμε και βρήκαμε με ποια μέσα θα μετακινηθούμε και θα ταξιδέψουμε. Επόμενο βήμα ήταν να μάθουμε τους κανόνες ασφάλειας για το κάθε μεταφορικό μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε. Μετά φτιάξαμε μαζί τις βαλίτσες μας και διαλέξαμε τα ρούχα και τα παιχνίδια που θα πάρουμε μαζί.
Η ημέρα του ταξιδιού μας επιτέλους έφτασε.
Η χαρά και η ανυπομονησία για την αντάμωση με τον μπαμπά ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο της. Και επειδή εδώ λέμε μόνο αλήθειες, αν και τα αγγλικά είναι η επίσημη γλώσσα, σε κάποιες χώρες της Ευρώπης δεν τα μιλάνε. Έτσι, αυτομάτως, η επικοινωνία στην αρχή ήταν λίγο δύσκολη. Μετά την πρώτη βδομάδα όλα έγιναν πιο εύκολα.
Ένα πρωινό, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι μας. Εκεί συναντήσαμε ένα κοριτσάκι, την Estia, μαζί με την μαμά της. Η μαμά της μιλούσε αγγλικά αλλά η Estia γνώριζε μόνο τη μητρική της γλώσσα. Η κόρη μας, από την άλλη, μιλούσε ελληνικά και λίγα αγγλικά. Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι πως τα παιδιά έχουν τον δικό τους τρόπο επικοινωνίας. Έπαιξαν μαζί σχεδόν δύο ώρες, χωρίς να μαλώσουν και να τσακωθούν επειδή η μία δεν καταλάβαινε τι έλεγε η άλλη. Τελικά κάποιες φορές η γλώσσα του σώματος είναι πιο δυνατή από αυτή της ομιλίας! Αυτή η εικόνα με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι ποτέ μια ξένη γλώσσα δεν θα σταθεί εμπόδιο στην επικοινωνία με τα άλλα παιδιά.
Είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα και οι απορίες που γεννιούνται σε μια οικογένεια που παίρνει αυτή την απόφαση. Το βασικότερο και πιο σημαντικό ερώτημα, όμως, είναι το πώς θα αντιδράσει το παιδί και αν θα προσαρμοστεί εύκολα σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Οι γονείς θα πρέπει να σεβαστούμε τη μοναδικότητα του κάθε παιδιού. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό.
Η αλλαγή περιβάλλοντος/χώρας και η προσαρμογή για κάποια παιδιά μπορεί να είναι πιο εύκολη, ενώ για κάποια άλλα πιο δύσκολη, με πολλές εκρήξεις θυμού και οργής προς τους γονείς για αυτή τους την απόφαση. Χρέος μας είναι να διδάξουμε στα παιδιά μας, όσο καλύτερα γίνεται, την έννοια της αλλαγής σαν φυσιολογικό κομμάτι της ζωής. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα προσαρμοστούν πιο εύκολα στο καινούριο.
Στις μέρες μας, αυτή η μετάβαση μπορεί να γίνει πιο εύκολη καθώς διαθέτουμε πολλά μέσα για να γίνει αυτό εφικτό. Η εκμάθηση της ξένης γλώσσας μπορεί να γίνει με βιβλία, μαθήματα κατ' οίκον αλλά και online. Η τεχνολογία του σήμερα ίσως είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα. Χάρη στην τεχνολογία η επικοινωνία με συγγενείς και φίλους μένει ζωντανή.
Έτσι λοιπόν, βάσει της δικής μας προσωπικής εμπειρίας, θα σας δώσω κάποιες συμβουλές που εμάς μας φάνηκαν πολύ χρήσιμες. Αρχικά, συζητάμε με το παιδί και του εξηγούμε τους λόγους για τους οποίους πήραμε αυτή την απόφαση. Αφήνουμε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα και τις απορίες του, και στη συνέχεια του δίνουμε τις απαντήσεις που ζητάει. Καθησυχάζουμε το παιδί και του επιβεβαιώνουμε ότι εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα του σε ότι χρειαστεί. Το ενθαρρύνουμε για να δει μόνο θετικά αυτή την αλλαγή και να πιστέψει στον εαυτό του.
Όταν έρθει εκείνη η στιγμή, το παιδί θα πρέπει να νιώσει οικεία στο νέο περιβάλλον. Πηγαίνουμε μαζί με το παιδί μας στην τοπική αγορά και επιλέγουμε μαζί τα έπιπλα και τα είδη διακόσμησης του σπιτιού μας. Του δίνουμε την ευκαιρία να διαλέξει και να δημιουργήσει όπως εκείνο επιθυμεί το δωμάτιό του. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώσει ασφάλεια μέσα σε αυτό. Ακόμη, οργανώνουμε δραστηριότητες για να εξερευνήσουμε μαζί το νέο μέρος/πόλη που θα μείνουμε.
Τέλος, η προσαρμογή στο καινούριο σχολείο. Συζητάμε με τη νέα του δασκάλα, εκμυστηρευόμαστε τους φόβους και τις απορίες μας και ζητάμε την βοήθεια της αν την χρειαζόμαστε. Ακολουθεί η ξενάγηση στο σχολείο και η γνωριμία με τους συμμαθητές του. Και όπως ήδη σας ανέφερα, η γλώσσα να μην σας φοβίζει καθόλου. Τα παιδιά μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα πολύ πιο γρήγορα από ότι οι ενήλικες.
Α! Και κάτι τελευταίο για εμάς τους «κατοικιδιογονείς». Ενημερωνόμαστε για τις οδηγίες και τα απαραίτητα δικαιολογητικά εισαγωγής των κατοικίδιων μας αρκετό διάστημα πριν, γιατί διαφέρουν από χώρα σε χώρα!
Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο και ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε το επόμενο βήμα!