Μαγειρεύουμε με την Funky Cook τα πιο ζουμερά κεφτεδάκια κοτόπουλο!

Περίληψη: Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε φρεσκοψημένα, τραγανά κεφτεδάκια; Η Funky Cook μάς ετοιμάζει λαχταριστικά κεφτεδάκια από κοτόπουλο για να απογειώσεις το καλοκαιρινό τραπέζι!

Νοστιμότατος μεζές αλλά και γευστικότατο κυρίως πιάτο, τα κεφτεδάκια είναι σταθερή αξία στο τραπέζι μας. Ας μην κρυβόμαστε. Δύσκολα θα βρεις καλύτερο συνδυασμό για το ουζάκι σου ενώ τα παιδιά μόλις μυρίσουν το αχνιστό τους άρωμα ενθουσιάζονται! Καλά και άγια τα κλασικά τηγανητά κεφτεδάκια, όμως οι πιο light εναλλακτικές εκτός από πιο υγιεινές είναι το ίδιο πεντανόστιμες. Εμείς σας ετοιμάσαμε υγιεινά και ελαφριά κεφτεδάκια από κοτόπουλο στον φούρνο, ιδανικά για το καλοκαίρι μαζί με μια υπέροχη σάλτσα γιαούρτι-κάρυ. Τα κεφτεδάκια αυτά «πάνε» παντού! Στο μεσημεριανό τραπέζι, στο βραδινό φιλικό γεύμα, σε παιδικά πάρτι, σε σάντουιτς, σε τάπερ και φυσικά στην τσάντα παραλίας!

Μάλιστα, αν αλλάξεις τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά μπορείς να φτιάξεις κάθε φορά ένα διαφορετικό φαγητό, αφού ο κιμάς από κοτόπουλο είναι ίδιος, και ακόμη καλύτερος από τον μοσχαρίσιο. Αυτό σημαίνει πως άνετα μπορείς να πειραματιστείς με διάφορες ιδέες, ώστε να απολαμβάνεις συνεχώς νέες γευστικές εμπειρίες. Δοκίμασέ τα με φρέσκια κόκκινη σάλτσα ή ψήσε τα στο BBQ ή στο γκριλ σαν μπιφτέκια αλλά και σαν ρολό με πατάτες φούρνου.

Χρόνος Προετοιμασίας: 30’
Xρόνος Ψησίματος: 30’
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Μερίδες: για 4 άτομα

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια κοτόπουλο

600 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο
5 φέτες ψωμί του τοστ
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
¼  κ.γ. μπαχάρι
¼  κ.γ. κόλιανδρο
¼ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. φρέσκο τζίντζερ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. γάλα
1 μικρό αυγό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι

Για την πικάντικη σάλτσα γιαούρτι-κάρυ

400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γ. κάρυ
½ κ.γ. κουρκουμά
¼ κ.γ. μπούκοβο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού ή λάιμ
1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι

Εκτέλεση

Για τα κεφτεδάκια κοτόπουλο

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε μια επιφάνεια κοπής και τρίβουμε το τζίντζερ στον τρίφτη.

Στις εστίες, σε μέτρια θερμοκρασία, τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2’ το τζίντζερ, το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

funky-cook-03-01

Στο μπλέντερ θρυμματίζουμε το ψωμί κάνοντάς το ψίχουλα και το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ.

Στον κόπτη ψιλοκόβουμε το φιλέτο κοτόπουλο ώστε να γίνει κιμάς και το προσθέτουμε στο μπολ.

Τέλος, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια και ζυμώνουμε τον κιμά.

Βάζουμε τον κιμά στο ψυγείο για 10’ και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.

Σε ένα δίσκο ψησίματος ή ρηχό ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.

Με λαδωμένα χέρια πλάθουμε κεφτεδάκια και τα ψήνουμε στον φούρνο για 25’-30’.

Για την πικάντικη σάλτσα γιαούρτι-κάρυ

Στο μπλέντερ βάζουμε τα υλικά για την σάλτσα και πολτοποιούμε για 1’.

Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια κοτόπουλο με την πικάντικη σάλτσα και απολαμβάνουμε.

Tips

Αν έχουμε ηλεκτρικό μύλο μπαχαρικών ή το αντίστοιχο εξάρτημα της κουζινομηχανής χρησιμοποιούμε ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών τους οποίους αλέθουμε, τα φαγητά μας θα είναι ακόμη πιο νόστιμα.

Στην πικάντικη σάλτσα μπορούμε να προσθέσουμε 2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο μάνγκο, αφού την αναμείξουμε στο μπλέντερ, το υπόλοιπο μάνγκο το ραντίζουμε με χυμό λεμονιού, το τοποθετούμε σε ένα τάπερ, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και το χρησιμοποιούμε για smoothies.

Extra Tip!

Αν περισσέψει πικάντικη σάλτσα, την αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο και την φυλάμε στο ψυγείο, καθώς μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε σάντουιτς και σαλάτες. Επίσης η σάλτσα γιαούρτι-κάρυ ταιριάζει και σε κρεατικά που θα ψήσεις σε BBQ.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σου ανοίξει η όρεξη για έναν απολαυστικό πικάντικο μεζέ, εξοπλίσου με μπόλικο κιμά, μυρωδικά, και μπαχαρικά και αφέσου στη χαρά της δημιουργίας. Τα κεφτεδάκια μπορούν να φτιαχτούν με χίλιους μύριους τρόπους. Μη διστάσεις να δώσεις τη δική σου πινελιά, και  – γιατί όχι – να φτιάξεις τη δική σου παραλλαγή. Μείνε συντονισμένος γιατί σύντομα θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα, εύκολες, γευστικές, χορταστικές και πρωτότυπες συνταγές.

Καλή όρεξη!