6 Δεκεμβρίου , 2022 • 3 MINS READ
Μαγειρεύουμε με τη Funky Cook: Γαλοπούλα με κάστανα & σάλτσα gravy
Περίληψη: Φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχει γαλοπούλα! Είτε έχεις ξαναφτιάξει είτε όχι, με τη συνταγή της Funky Cook θα την κάνεις πιο λαχταριστή από ποτέ!
Ετοιμάσου φέτος να στρώσεις το γιορτινό τραπέζι με την πιο τρυφερή γαλοπούλα, με πλούσια γέμιση ρυζιού και την πιο ωραία σάλτσα ever, την βελούδινη gravy. Κάθε χρόνο φτιάχνω την γαλοπούλα με ένα συγκεκριμένο τρόπο και απλά αλλάζω την γέμιση. Κάθε χρόνο το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συνδαιτημόνες μου θα ευχαριστηθούν! Γιατί τα Χριστούγεννα, και γενικά οι γιορτές, είναι όμορφα τραπέζια γεμάτα από γεύσεις, γέλια και βέβαια δώρα!
Το όμορφο γιορτινό τραπέζι δεν χρειάζεται απαραίτητα «αμέτρητα» εδέσματα, αλλά λίγα και καλομαγειρεμένα. Η διαδικασία της προετοιμασίας είναι σπουδαία καθώς εκείνες τις ημέρες όλοι είμαστε στο «τρέξιμο» να προλάβουμε όλα όσα θέλουμε. Στην κουζίνα μου, αναντικατάστατος βοηθός είναι ένας πολυκόφτης, και συγκεκριμένα ο πολυκόφτης Moulinex με το σούπερ κατακόκκινο χρώμα που κάνει κάθε προετοιμασία πιο εύκολη!
Πριν όμως φτάσω στη διαδικασία της συνταγής, ας δούμε παρέα πώς θα προετοιμαστεί σωστά η γαλοπούλα για να γίνει τρυφερή και πεντανόστιμη. Ένα «μπάνιο» στην μαρινάδα είναι το μικρό μυστικό. Άφησε τη γαλοπούλα όσο περισσότερο μπορείς, από 12 έως 24 ώρες μέσα στην μαρινάδα, και βέβαια μέσα στο ψυγείο. Η μαρινάδα μπορεί να ποικίλει σε γεύσεις και αρώματα!
Για τη γέμιση τώρα. Φέτος δοκίμασε τη γέμιση με ρύζι και ψιλοκομμένα ξερά φρούτα, μανιτάρια, κάστανα και κουκουνάρι. Μην αγχώνεσαι για τα κοψίματα, είπαμε, ο καλύτερος βοηθός μας είναι ο πολυκόφτης που θα ψιλοκόψει τα πάντα, ακόμη και τα ξερά φρούτα! Όσο ετοιμάζεις τη γέμιση σε βαθύ τηγάνι, μην ξεχάσεις να προθερμάνεις τον φούρνο.
Και το ψήσιμο έχει τα μυστικά του. Αρχικά, το σκεύος που θα επιλέξεις για το ψήσιμο μπορεί να είναι με ή χωρίς καπάκι, αλλά πρέπει να είναι σχετικά βαθύ. Μια γάστρα ή ένα πυρίμαχο σκεύος είναι ιδανικά. Σχετικά με το χρόνο ψησίματος, ψήνεις 45’/κιλό για ένα ζουμερό αποτέλεσμα ή 1 ώρα/κιλό αν προτιμάς τη γαλοπούλα καλοψημένη.
Μόλις βγάλεις την γαλοπούλα, την αφήνεις να «ξεκουραστεί». Και πάλι με τον αγαπημένο πολυκόφτη της Moulinex, ετοιμάζεις την πιο ιδανική σάλτσα για την περίσταση, τη gravy. Πραγματικά, εκείνο το βράδυ θα χρειαστεί μόνο να «μοιράζεις» τη συνταγή και τα μυστικά για την γαλοπούλα, αφού όλοι θα ενθουσιαστούν. Εσύ απλά μπορείς να τους στείλεις το link από αυτό εδώ το άρθρο. Α, μην το ξεχάσω, θα χρειαστεί να διαλέξεις και ένα καλό κρασί!
Κι αφού τώρα διάβασες όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να ψήσεις μία τέλεια γαλοπούλα φέτος τα Χριστούγεννα, πάμε να δούμε βήμα βήμα πώς θα εκτελέσεις τη συνταγή.
Χρόνος Προετοιμασίας: 12 ώρες
Χρόνος Μαγειρέματος: 3 ώρες
Άτομα: 6
Υλικά
1 γαλοπούλα
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα
200ml χυμό πορτοκάλι
200 γρ. λευκό κρασί
2 κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
3 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
1 κ.γ. κόκκους πιπέρι
10 κόκκους μπαχάρι
3 κ.σ. αλάτι
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Δενδρολίβανο, φρέσκο
Θυμάρι, φρέσκο
Κρύο νερό
Για τη γέμιση
100 γρ. ρύζι καρολίνα
50 γρ. ξερά φρούτα
10 βρασμένα κάστανα
1 κ.σ. κουκουνάρι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
¼ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. μπαχάρι
2 δαφνόφυλλα
1 κλωναράκι θυμάρι
1 κ.γ. φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
30ml κονιάκ
250ml ζωμό κοτόπουλου
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για τη σάλτσα gravy
300-350ml ζωμό κοτόπουλου
10 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
1 κ.γ. κορν φλάουρ
20 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
2 κ.σ. σάλτσα Worcestershire
50ml χυμό πορτοκάλι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Εκτέλεση
Η μαρινάδα
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, ανακατεύουμε και βάζουμε μέσα τη γαλοπούλα, συμπληρώνοντας με όσο κρύο νερό χρειάζεται ώστε να καλυφθεί.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο ψυγείο για 12-24 ώρες.
- Κατόπιν βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα, στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και αλατοπιπερώνουμε.
Η γέμιση
- Στο πολυμηχάνημα ψιλοκόβουμε τα κάστανα και τα ξερά φρούτα και τα βάζουμε σε ένα μπολάκι.
- Επίσης, ψιλοκόβουμε και κάνουμε σαν κιμά τα συκωτάκια της γαλοπούλας.
- Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα συκωτάκια, το κρεμμύδι, το σκόρδο για 3’.
- Προσθέτουμε το ρύζι, τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, το κονιάκ και μαγειρεύουμε για 10’.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα ξερά φρούτα, τα κάστανα και το κουκουνάρι.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και αφαιρούμε το θυμάρι και το δαφνόφυλλο.
Το ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC.
- Σε ένα ταψί τοποθετούμε τη γαλοπούλα, ανασηκώνουμε προσεκτικά την πέτσα της και τοποθετούμε κομμάτια βουτύρου.
- Τη γεμίζουμε και δένουμε τα πόδια της γαλοπούλας με σπάγκο και αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε τη γαλοπούλα στις αντιστάσεις και στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για 3 περίπου ώρες στους 180 οC, σκεπασμένη.
Η σάλτσα gravy
- Στο πολυμηχάνημα αλέθουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια.
- Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό πορτοκαλιού και βάζουμε στο κατσαρολάκι όλα τα υλικά, σιγοβράζοντας μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη ζεστή σάλτσα gravy και τη γέμιση.
Tips:
- Αν χρησιμοποιήσεις κατεψυγμένη γαλοπούλα, την αφήνεις να αποψυχθεί μέσα στη μαρινάδα.
Happy cooking και καλές γιορτές!