Μπαταρίες στα σκουπίδια: Μια «αθώα» πράξη με τεράστιες συνέπειες

Περίληψη: Η κακή συνήθεια της απόρριψης των μπαταριών στα σκουπίδια, έχει τεράστιο αντίκτυπο τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία όλων μας!

Σε μια εποχή που ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί την ενεργή συμμετοχή όλων μας, η ανακύκλωση μπαταριών παραμένει ένα από τα σημαντικότερα μέτωπα της μεγάλης αυτής μάχης. Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως παράγονται περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια μπαταρίες παγκοσμίως, με το συντριπτικό ποσοστό να καταλήγει στα σκουπίδια. Όπως θα έχεις σίγουρα ακούσει, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία μας και την παγκόσμια οικονομία είναι το λιγότερο καταστροφικές. Η απόρριψη των μπαταριών στις χωματερές επηρεάζει τη βιοποικιλότητα αλλά και την ποιότητα της ζωής μας με περισσότερους τρόπους απ' όσο φαντάζεσαι. Λίγο πριν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας θυμηθούμε τους λόγους για τους οποίους η θέση των μπαταριών οφείλει να είναι αποκλειστικά και μόνο στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης

Μόλυνση του νερού και του εδάφους

mpataries-sta-skoupidia-01

Αν και τις τελευταίες δεκαετίες έχουν σημειωθεί βήματα προόδου, παραμένει γεγονός πως πολλές από τις μπαταρίες που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, περιέχουν διαβρωτικά οξέα και βαρέα μέταλλα που είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον αλλά και κάθε έμβιο οργανισμό. Κάθε μπαταρία που δεν ανακυκλώνεται, απελευθερώνει σταδιακά τις τοξικές της ουσίες στο περιβάλλον, ενώ παρά τα όποια μέτρα που λαμβάνονται, συχνά αυτές καταλήγουν στο έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα. Μάλιστα, ακόμα και οι πιο μικρές μπαταρίες κάθε άλλο παρά είναι «αθώες». Ενδεικτικά μια μπαταρία ρολογιού ρυπαίνει μέχρι και ένα κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερού! Ένα μέρος αυτών των ρύπων μπορεί να φτάσει και στο ίδιο το νερό που καταναλώνουμε. Υπολογίζεται ότι από τις μπαταρίες προέρχεται συνολικά περίπου 20% των τοξικών ουσιών των απορριμμάτων, ενώ αποτελούν μεγάλη πηγή επικίνδυνων μετάλλων όπως το λίθιο, το νικέλιο και ο υδράργυρος.

Οι τοξικές ουσίες περνούν στο πιάτο μας

mpataries-sta-skoupidia-03

Οι επιβλαβείς αυτές ουσίες δεν πλήττουν μόνο τη χλωρίδα και την πανίδα αλλά σε βάθος χρόνου περνούν έμμεσα και σε εμάς τους ίδιους, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Μέσω του φαινομένου της βιοσυσσώρευσης, οι ρυπογόνες ουσίες και τα μέταλλα από τα οποία είναι φτιαγμένες οι μπαταρίες συσσωρεύονται σε ολοένα και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στους ζωντανούς οργανισμούς, μέσω του νερού και της τροφής. Οι ουσίες αυτές είναι αδύνατον να αποβληθούν ή να διασπαστούν, με αποτέλεσμα να περνούν μέσα από την τροφική αλυσίδα στο πιάτο μας. Η επιστημονική κοινότητα έχει επιβεβαιώσει πως οι τοξικές ουσίες όταν συγκεντρώνονται στους ανθρώπινους ιστούς, μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση μιας σειράς σοβαρών ασθενειών. Κατά καιρούς έχουν καταγραφεί θανατηφόρες δηλητηριάσεις σε διάφορες χώρες. Δηλητηριάσεις οι οποίες οφείλονται σε τοξικά μέταλλα, όπως το κάδμιο, το οποίο θεωρείται καρκινογόνο.

Μπαταρίες στα σκουπίδια: Ακόμα περισσότερα επικίνδυνα απόβλητα

Video Duration
0:31

Κάθε μπαταρία έχει έναν «κύκλο ζωής» ο οποίος διακόπτεται όταν αυτή πετάγεται στα σκουπίδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και την αλλοίωση των φυσικών οικοσυστημάτων. Ο συσσωρευμένος όγκος των άδειων μπαταριών έρχεται να προστεθεί στον ήδη τεράστιο όγκο των υπόλοιπων απορριμμάτων, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τη διαχείριση των αποβλήτων. Κάθε χρόνο πανέμορφοι βιότοποι σε όλο τον κόσμο χάνονται εξαιτίας των εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών που παράγονται καθημερινά. Μπορεί η ποσότητα των μπαταριών να φαντάζει εκ πρώτης όψεως αμελητέα, έρευνες όμως έχουν δείξει πως κάθε σπίτι χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 78 μπαταρίες. Όχι και τόσες λίγες τελικά για να δικαιολογεί την απόρριψή τους στα σκουπίδια.

Μεγαλύτερη σπατάλη φυσικών πόρων

mpataries-sta-skoupidia-05

Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια διακόπτουμε τον κύκλο ζωής της, χάνοντας πρώτες ύλες και σημαντικές ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται για την κατασκευή τους. Η παραγωγή τόσο των πρωτογενών όσο και των δευτερογενών μπαταριών απαιτεί τη χρήση πολύτιμων φυσικών πόρων, οι οποίοι όσο περνούν τα χρόνια τείνουν να γίνουν όλο και πιο δυσεύρετοι. Η ανακύκλωση των μπαταριών (οχημάτων, βιομηχανίας αλλά και ευρείας κατανάλωσης) είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κυκλικής οικονομίας, η σημασία της οποίας είναι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη από ποτέ.

Ανακύκλωση μπαταριών: Αναλαμβάνουμε δράση μαζί με την ΑΦΗΣ για έναν πράσινο πλανήτη!

Video Duration
0:20

Οπότε, όσο «αθώα» μοιάζει η απόρριψη των μπαταριών του σπιτιού στη σακούλα σκουπιδιών, η θέση τους βρίσκεται στον κάδο ανακύκλωσης. Ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες, ο «κύκλος ζωής» τους συνεχίζεται. Τα βασικά τους υλικά δεν καταλήγουν στο δάσος, τη θάλασσα και το πιάτο μας, αλλά στην παραγωγή νέων μπαταριών και πολλών ακόμα προϊόντων. «Σύμμαχος» σε αυτή την σπουδαία προσπάθεια είναι η ΑΦΗΣ. Με 70.000 σημεία συλλογής σε όλη την Ελλάδα, η εταιρεία πρωτοστατεί στην επαναχρησιμοποίηση και εναλλακτική διαχείριση προϊόντων όπως οι μπαταρίες. Από την τοποθέτηση των ειδικών κάδων, μέχρι τη συλλογή, διανομή και αποστολή των μπαταριών σε ειδικά εργοστάσια, η ΑΦΗΣ αναλαμβάνει την πλήρη διαδικασία ανακύκλωσης εξοικονομώντας πόρους και συμβάλλοντας στην παγκόσμια πρωτοβουλία για έναν πλανήτη πραγματικά πράσινο.

Heavy Metal - The Return: Ανακύκλωσε τις μπαταρίες σου στα Public και κέρδισε!

Υπάρχουν λογιών και λογιών «βαρέα μέταλλα». Τα καλά μέταλλα έχουν θέση στη Spotify list (θα την βρεις παρακάτω) και τα τοξικά στους ειδικούς κάδους της ΑΦΗΣ. Εμείς λέμε «ναι» στην ανακύκλωση αυτών των μετάλλων, με σύνθημα «Ανακυκλώνεις, σκανάρεις και κερδίζεις». Οι κάδοι της ΑΦΗΣ σε περιμένουν σε όλα τα καταστήματά μας για να τοποθετήσεις τις μπαταρίες που δεν χρειάζεσαι. Μάλιστα με κάθε ανακύκλωση μπαίνεις στη κλήρωση για μεγάλα δώρα. Δεν έχεις παρά να ρίξεις τις μπαταρίες σου στον κάδο και να σκανάρεις το QR code. Go green, stay heavy!