Ευρωπαϊκή Ημέρα Μετακινήσεων: Τα οφέλη της ζωής χωρίς αυτοκίνητο

Περίληψη: Γιόρτασε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο και γνώρισε τα οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις αν επιλέξεις εναλλακτικές μεθόδους μετακίνησης.

Στις 22 Σεπτεμβρίου κάθε χρονιάς γιορτάζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο! Πρόκειται για μία ημέρα που έχει ιστορία 25 ετών, ξεκινώντας το 1998 από τη Γαλλία. Πλέον ο εορτασμός αποτελεί εβδομαδιαία δράση, με την τελευταία μέρα να έχει οριστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο. Έφτασε λοιπόν η στιγμή να υποδεχθούμε και για το 2023 την Ημέρα αυτή και να μοιραστούμε το μήνυμά της! Ακολουθώντας την παρότρυνση της Ημέρας και μειώνοντας τη χρήση του αυτοκινήτου μπορούμε να αποκομίσουμε όλοι πάρα πολλά οφέλη

Όφελος #1: Τεράστια εξοικονόμηση χρημάτων

Ακόμα κι αν έχεις ένα εξαιρετικά οικονομικό αυτοκίνητο, τα κόστη που σχετίζονται με την ιδιοκτησία του είναι πολύ μεγάλα. Καύσιμα, σέρβις, ασφάλιση, και ίσως τέλη κυκλοφορίας, σημαίνουν πως ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων σου απορροφάται από το αμάξι. Απλά και μόνο μειώνοντας την χρήση του αυτοκινήτου θα εξοικονομήσεις χρήματα, ενώ αν αγκαλιάσεις πλήρως τις εναλλακτικές επιλογές μετακίνησης και σταματήσεις να χρησιμοποιείς το αμάξι η εξοικονόμηση ισοδυναμεί με χιλιάδες ευρώ ετησίως!

Όφελος #2: Περισσότερος ελεύθερος χρόνος

Μία από τις εναλλακτικές στη χρήση αυτοκινήτου είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα ΜΜΜ δεν θα σε πάνε απλώς στον προορισμό σου, θα σε μεταφέρουν χωρίς εσύ να χρειάζεται να συμμετέχεις ενεργά στη διαδικασία! Αντί να οδηγείς λοιπόν, τώρα έχεις χρόνο να αφιερώσεις σε κάτι άλλο. Όσο είσαι πίσω από το τιμόνι δεν μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο, για παράδειγμα, καθώς η προσοχή σου είναι στο δρόμο. Όσο κάθεσαι στο μετρό ή στο λεωφορείο όμως, μπορείς να αξιοποιήσεις το χρόνο μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου για να διαβάσεις, να ακούσιες με προσοχή ένα audiobook ή ένα podcast, να γράψεις, να δεις επεισόδιο από μία σειρά.

Όφελος #3: Μείωση ρύπων, καθαρότερο περιβάλλον

Οι εκπομπές από τα αυτοκίνητα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κλιματικής αλλαγής. Άρα η απεξάρτηση από το αυτοκίνητο είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα και να συμβάλεις με αποφασιστικό τρόπο στην παγκόσμια προσπάθεια για αντιστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επιλέγοντας οχήματα μικροκινητικότητας ή ΜΜΜ (ή συνδυασμό των δύο) για να κινηθείς μειώνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς εκλύονται λιγότερα επιβλαβή αέρια στην ατμόσφαιρα.

Όφελος #4: Βελτίωση της υγείας

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση. Το να αφήσεις το αμάξι θα λέγαμε πως είναι μεγάλη αλλαγή, αλλά μεγάλα θα είναι και τα οφέλη για την υγεία σου! Η χρήση εναλλακτικών μεθόδων μετακίνησης σημαίνει αυτόματα και αύξηση στο ημερήσιο περπάτημα. Αν αντί για ΜΜΜ κάνεις διαδρομές με το ποδήλατο πλέον, τότε θα εξασκείσαι ακόμα περισσότερο. Και κάπως έτσι, χωρίς να πας γυμναστήριο ή να φτιάξεις ειδικό πρόγραμμα διατροφής, θα αρχίσεις να καις περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα από ό,τι παλιότερα. Προσθέτεις δηλαδή άσκηση στην καθημερινότητά σου χωρίς όμως να χρειάζεται να βρεις χρόνο για γυμναστική. Επιπλέον, η μείωση της κυκλοφορίας αμαξιών οδηγεί και σε βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε, γεγονός επίσης εξαιρετικά θετικό για την υγεία μας σε βάθος χρόνου.

Όφελος #5: Λιγότερη κίνηση!

Δεν μπορούν όλοι να εξυπηρετηθούν από τα ΜΜΜ ούτε να κινηθούν με πατίνι ή ποδήλατο. Ανάλογα με τη διαδρομή ή με την δουλειά του καθενός, το αυτοκίνητο είναι πολλές φορές η μόνη λύση. Ή μπορεί να υπάρχουν πολλοί που απλά είναι λάτρεις της οδήγησης. Σίγουρα όμως υπάρχουν πολλοί οδηγοί που θα μπορούσαν το ίδιο εύκολα να κινηθούν με εναλλακτικές μεθόδους. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι μία ευκαιρία για όλους να ανακαλύψουμε τις εναλλακτικές επιλογές μετακίνησης στην πόλη μας και ίσως δούμε ότι αξίζει να αφήσουμε το αμάξι στην άκρη. Αυτό θα ωφελήσει εξαιρετικά όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να κινηθούν με κάτι άλλο εκτός του αμαξιού, καθώς η κίνηση στους δρόμους θα μειωθεί. Ακόμα κι αν το αυτοκίνητο είναι το μόνο μέσο που σε εξυπηρετεί λοιπόν, σίγουρα αξίζει να στηρίξεις το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο.

Βάλε το micro-mobility στην καθημερινότητά σου

Θες κι εσύ να αποκομίσεις όλα τα οφέλη για τα οποία μιλήσαμε παραπάνω; Τότε υιοθέτησε τις ηλεκτρικές μετακινήσεις και την μικροκινητικότητα! Αφήνοντας το αμάξι παρκαρισμένο και αρχίζοντας να κινείσαι με ηλεκτρικό ποδήλατο θα μειώσεις δραματικά το κόστος μετακίνησης και θα προσθέσεις άσκηση στην καθημερινότητά σου, χωρίς όμως να «ζορίζεσαι» στα δύσκολα καθώς υπάρχει ηλεκτρική υποβοήθηση. Μεγάλη ευελιξία σου χαρίζει και ένα ηλεκτρικό πατίνι, το οποίο είναι ελαφρύ, έχει ικανοποιητική αυτονομία για τις καθημερινές διαδρομές σου και είναι ακόμα πιο οικονομικό. Και τα δύο μπορείς να τα συνδυάσεις με μετακινήσεις σε ΜΜΜ για να φτάσεις ακόμα πιο μακριά, ενώ ένα ακόμα πλεονέκτημα που δεν αναφέραμε μέχρι στιγμής είναι πως γλιτώνεις και από την ανάγκη για εύρεση θέσης parking κάθε μέρα!

Με όλα αυτά τα οφέλη, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο είναι η καλύτερη ευκαιρία να αφήσουμε το αμάξι στην άκρη και να υιοθετήσουμε μία καθημερινότητα όπου κυριαρχούν οι εναλλακτικές μετακινήσεις!