IFA 2023: Δημιουργώντας ένα βιώσιμο μέλλον με ρομπότ και AI

Περίληψη: Μέσα στο Σαββατοκύριακο συνεχίσαμε τις περιπλανήσεις μας στη ΙFA 2023. Ένα από τα trends που κυριαρχούσε παντού στην έκθεση ήταν αυτό της βιωσιμότητας.

IFA ήταν και πέρασε, IFA ήταν και πάει. Η μεγαλύτερη έκθεση προϊόντων τεχνολογίας και οικιακών συσκευών στον κόσμο είναι παρελθόν σε ό,τι αφορά το 2023 και η αλήθεια είναι πως μία βόλτα στο Messe Berlin μεταξύ 1-5 Σεπτεμβρίου αρκούσε προκειμένου να πάρει κάποιος μία πλήρη εικόνα της πορείας που έχει χαράξει ο κόσμος της τεχνολογίας. Τι μας έμεινε λοιπόν και τι ξεχωρίσαμε από τη φετινή IFA; Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις σημειώσεις μας…

Όλοι μαζί για ένα βιώσιμο μέλλον

Οι περισσότερες εταιρείες κινήθηκαν στον ίδιο άξονα όσον αφορά στις ανακοινώσεις, τις προτεραιότητες και τις τεχνολογίες τους: βιωσιμότητα, «πράσινες» λύσεις, αποδοτικότητα, σεβασμός στο περιβάλλον.

Είδαμε για παράδειγμα την LG να κλέβει την παράσταση με το Smart Cottage της, ένα έτοιμο διώροφο σπίτι, κατασκευασμένο από υλικά χαμηλής περιεκτικότητας άνθρακα από την POSCO, το οποίο μπορεί να εγκατασταθεί πρακτικά παντού. Το συγκεκριμένο πρότυπο ήταν εκτός των άλλων και ένας εξαιρετικός τρόπος για την LG ώστε να επιδείξει τις έξυπνες τεχνολογίες θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού που έχει αναπτύξει, όπως και την τελευταία γενιά οικοσυσκευών της.

Στο ίδιο τέμπο κινήθηκε και η Samsung η οποία ενίσχυσε το οικοσύστημά της με επιπλέον δυνατότητες σύνδεσης και ελέγχου ηλεκτρικών συσκευών σπιτιού. Η κορεάτικη εταιρεία άλλωστε συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια με διάφορους κατασκευαστές ανά την υφήλιο με σκοπό να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών. Ειδική μνεία αξίζει να γίνει και στο Samsung Food που υπόσχεται να αλλάξει την εμπειρία του μαγειρέματος.

Παρόμοιο σκεπτικό ακολούθησε και η Miele. Η γερμανική εταιρεία, παίζοντας εντός έδρας, έδωσε βάση στην ενεργειακή αποδοτικότητα, την ανθεκτικότητα και τη δυνατότητα επισκευής των συσκευών της. Τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων που παρουσίασε είναι από τα πλέον οικονομικά -ως προς τη λειτουργία τους- στις κατηγορίες τους, ενώ το νέο σύστημα ψησίματος AI, Smart Food ID, έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει τα φαγητά που βρίσκονται στον φούρνο, αυτοματοποιώντας πλήρως το ψήσιμό τους.

Η AI στο προσκήνιο

Η Haier, όπως και πολλοί άλλοι κατασκευαστές, έδωσε βάση στην AI, με την οποία πλέον εξοπλίζονται οι πιο πρόσφατες συσκευές των brands της (Haier, Candy, Hoover). Όπως μας εξήγησαν οι άνθρωποί της, το Internet of Things μπορεί να δημιουργήσει τις διασυνδεδεμένες και πολύπλοκες εμπειρίες χρήσης που απαιτούνται προκειμένου να καλυφθούν τα «θέλω» των καταναλωτών. Η Haier εξ άλλου έχει δείξει εδώ και χρόνια πόσο πολύ πιστεύει στο κόνσεπτ του smart home, έχοντας δημιουργήσει τη Haier Smart Home, τμήμα της οποίας είναι και η Haier Europe. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν εξ ολοκλήρου την ενέργεια ενός ολόκληρου σπιτιού, καθώς επίσης και η μείωση των εκπομπών άνθρακα, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας της «Zero distance to consumer».

Στην AI και τις smart τεχνολογίες επένδυσε και η Hisense, στοχεύοντας όμως στη δημιουργία καινοτόμων εμπειριών ψυχαγωγίας. Στις τηλεοράσεις λοιπόν, η Hisense είχε ουκ ολίγα να πει και να δείξει. Ξεκινάμε με τις ULED X με τη νέα οπτική τεχνολογία Hi-Light, το chipset Hi-View Engine X και την οθόνη Obsidian. Συνεχίζουμε με την τεχνολογία laser η οποία όχι απλά δεν είναι πια κάτι το sci-fi αλλά μας περίμενε στην IFA! Οι Laser TV της Hisense υποστηρίζουν ανάλυση 8K και καλύπτουν το 110% του χρωματικού φάσματος BT.2020 για μία εμπειρία σχεδόν εφάμιλλη με τους κινηματογράφους IMAX! Σημαντικές προσθήκες είχαμε και στο VIDAA, το λειτουργικό σύστημα των τηλεοράσεων της εταιρείας (με 32 εκατ. χρήστες ανά τον κόσμο ήδη) το οποίο πλέον προσφέρει πλήρη ενσωμάτωση όλων των δημοφιλών εφαρμογών ψυχαγωγίας (Prime Video, Netflix, Disney+, YouTube κ.λπ.) αλλά και επικοινωνία με άλλες συσκευές του οικοσυστήματος ConnectLife.

Παρόμοια ήταν και η προσέγγιση της TCL η οποία παρουσίασε τις καινοτομίες της στις κατηγορίες των οθονών, των smartphones, των tablets, των οικιακών συσκευών, των κλιματιστικών αλλά και των φωτοβολταϊκών. Τα φώτα έπεσαν στη Mini LED των 115 ιντσών, τη μεγαλύτερη του είδους της, που σε συνδυασμό με τις καινοτομίες της εταιρείας από το Χονγκ Κονγκ στον χώρο του πολυκάναλου ήχου, προσέφεραν ένα μοναδικό οπτικοακουστικό υπερθέαμα. Πολύ ενδιαφέρον είχε και το FreshIN+ 2.0, το αμφίδρομο σύστημα εξαερισμού το οποίο υπόσχεται υγιεινότερες συνθήκες διαβίωσης. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάτι ακόμα για να κλείσει η… τριάδα της TCL, τότε αναμφίβολα θα επιλέγαμε το ψυγείο C521CD το οποίο με την εξαιρετικά λεπτή καμπίνα του (640 χιλ. προφίλ με απώλειες στα πλάγια μόλις 0,4 εκατ.) εκμεταλλεύεται πλήρως τον χώρο στην κουζίνα.

Βιώσιμο μέλλον για πλανήτη και ανθρώπους

Οι συμμετέχουσες στην IFA εταιρείες δεν έμειναν όμως μόνο στα του περιβάλλοντος αλλά έδωσαν έμφαση και στον άνθρωπο. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε την πιο «υπεύθυνη» πρόταση, αυτή θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη το Fairphone 5, την πιο πρόσφατη λύση της ομώνυμης εταιρείας. Πρόκειται για ένα συναρμολογούμενο smartphone, το 70% των βασικών του υλικών/εξαρτημάτων προέρχεται από ανακυκλωμένες ή υπεύθυνα εξορυγμένες (fair-mined) πηγές. Επιπρόσθετα, εξασφαλίζεται πως οι 2000 και πλέον άνθρωποι που εμπλέκονται στην κατασκευή του αμείβονται δίκαια για την εργασία τους.

Όσο για τον χρήστη; Παίρνει στα χέρια του μία συσκευή που μπορεί να επισκευάσει ή και να αναβαθμίσει μέσω της ίδιας της Fairphone ή άλλων προμηθευτών και εγγυημένη υποστήριξη οκτώ (!) ετών και ορίζοντα το 2033. Τα δε τεχνικά χαρακτηριστικά του Fairphone 5 δεν είναι άσχημα: επεξεργαστής Qualcomm CQM6490, οθόνη 6,46 ιντσών OLED 90 Hz, 8 GB RAM, 256 GB αποθηκευτικού χώρου, μπαταρία 4200 mAh και τριπλή κάμερα (50 MP + 50 MP + ToF) με κύριο αισθητήρα Sony IMX800 και κάμερα selfie hole-punch ανάλυσης επίσης 50 MP. 

Κλείνουμε τα του βιώσιμου μέλλοντος επιστρέφοντας στις οικιακές συσκευές για μία σύντομη ματιά στα πεπραγμένα της AEG. Τα πλυντήρια EcoLine έθελξαν, διαθέτοντας καλύτερη ενεργειακή αξιολόγηση από την καλύτερη συσκευή (βαθμολογίας Α) της αγοράς και πρόγραμμα UltraWash που καθαρίζει άψογα στους 30ο εξοικονομώντας 30% ενέργεια. Μία από τα ίδια και για τα στεγνωτήρια της εταιρείας που χάρη στις καινοτόμες τεχνολογίες τους, χρειάζονται 68% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέλα. Οι φούρνοι EcoLine εξοικονομούν 20% ενέργεια μαγειρεύοντας στον ατμό, όντας εξοπλισμένοι με τεχνολογία καθαρισμού για 95% οικονομία (!) ενώ τέλος, η ασύρματη σκούπα AEG 7000 είναι κατασκευασμένη από 70% ανακυκλωμένο πλαστικό με το Auto Mode της να γλιτώνει 47% ενέργεια.

Πράσινες μετακινήσεις

Με τόσο… πράσινο στη φετινή IFA, τα ηλεκτρικά πατίνια δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν την τιμητική τους. Μία παρουσία που ξεχωρίσαμε από την εν λόγω κατηγορία ήταν εκείνη της Yadea, η οποία έφερε μαζί της στο Βερολίνο τα ElitePrime και KS6 Pro, δύο e-scooters υψηλής απόδοσης που συνδυάζουν τις κορυφαίες επιδόσεις με το premium στυλ και τον στιβαρό σχεδιασμό. Η ηλεκτροκίνηση και η μικροκινητικότητα άλλωστε κερδίζουν διαρκώς έδαφος με τις πωλήσεις των e-bikes να έχουν διπλασιαστεί, όπως μάθαμε, στις ΗΠΑ μέσα σε μόλις έναν χρόνο! Τα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα εξελίσσονται στη No 1 προτίμηση ολοένα και περισσότερων καταναλωτών και όπως όλα δείχνουν, δεν θα αργήσει η ώρα που θα υποσκελίσουν τις παραδοσιακές μηχανές, ακόμα και τα αυτοκίνητα για τις εντός πόλης μετακινήσεις.

Πολλά και ενδιαφέροντα τα trends από τη φετινή IFA λοιπόν. Τι κρατάς απ’ όλα αυτά και ποια πιστεύεις ότι θα αλλάξουν άμεσα τη ζωή και την καθημερινότητά σου;