Ο Elon Musk θα εξαγοράσει το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων

Περίληψη: Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Elon Musk αγόρασε το Twitter και προκάλεσε έκρηξη… χιουμοριστικών tweets στην πλατφόρμα που εξαγοράζει!

Ο Elon Musk είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία η οποία πλησιάζει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια! Με τέτοια περιουσία, ό,τι θέλει, μπορεί και να το πάρει! Ο δισεκατομμυριούχος έχει γίνει γνωστός εδώ και χρόνια με τις εταιρείες του Tesla – ναι, αυτή με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – και SpaceX – αυτή με τους πυραύλους – και συνεχίζει να "ασχολείται" με αυτές, ειδικά με τη SpaceX με την οποία ο στόχος του είναι να στείλει ανθρώπους στον πλανήτη Άρη. Το Twitter βέβαια αποτελούσε εδώ και χρόνια την αγαπημένη του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης – όχι πως ο Elon Musk έχει πρόβλημα… δικτύωσης – στην οποία ανεβάζει tweets πολύ τακτικά, ενώ απαντά απ' ευθείας και σε όποιον… θέλει.

Παράλληλα, ο Musk είχε εκφράσει αρκετές φορές τη δυσαρέσκειά του προς το Twitter, τόσο για τα επίπεδα "ελέγχου" στο τί γράφουν οι χρήστες, όσο και για τις δυνατότητες διόρθωσης των tweets, αλλά και την ελευθερία του λόγου. Κράτησέ το αυτό, θα επανέλθουμε!

Εξαγορά του Twitter

Για κάποιον λόγο, πριν από περίπου ένα μήνα, αποφάσισε να αγοράσει το Twitter. Αρχικά προέβη σε αγορά μετοχών που του έδωσαν το 9,2% της εταιρείας, μετά την οποία προσεκλήθη να πάρει θέση στο διοικητικό συμβούλιο. Αν και αρχικά δέχθηκε, τελικά απέρριψε να πάρει θέση. Λίγες ώρες αργότερα, έκανε πρόταση για την (εχθρική) εξαγορά ολόκληρης της εταιρείας έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αρχικά αντέδρασε, κάνοντας κινήσεις για την αποτροπή της εξαγοράς, αλλά τελικά δέχθηκε την προσφορά του εκκεντρικού νοτιοαφρικανού, ίσως διαβλέποντας τη ματαιότητα της κατάστασης – αλλά και τα πολύ σημαντικά κέρδη που θα αποκομίσουν από την χρηματική προσφορά του Musk.

Αντίδραση από το Twitter

Δε μιλάμε για την εταιρεία, αλλά για τους ίδιους τους χρήστες της πλατφόρμας, οι οποίοι είδαν την κατάσταση με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αρκετοί το είδαν χιουμοριστικά, άλλοι με τρόμο, κάποιοι (ελάχιστοι) έκλεισαν τους λογαριασμούς τους, ενώ οι περισσότεροι απλά περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Πάντως δεν έλειψαν τα εμπνευσμένα tweets, ένα από τα οποία έγινε σχεδόν αμέσως viral, εμφανίζοντας μια (photoshop-αρισμένη) εικόνα υποτιθέμενου tweet του Elon Musk να δηλώνει "τώρα θα αγοράσω το Facebook και θα το… σβήσω"!

Δηλώσεις Musk

Όπως προαναφέραμε, ο Musk είχε εκφράσει πολλάκις τις ανησυχίες του για την ελευθερία του λόγου στο Twitter, με την εξαγορά της εταιρείας να έρχεται για να "κουμπώσει" πάνω σε αυτό. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την αποδοχή της πρότασής του, ο Musk είχε να πει:

[…] ο ελεύθερος λόγος είναι το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο εδράζεται μια λειτουργική δημοκρατία, και το Twitter είναι η ψηφιακή του 'πλατεία'.

Θέλω να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ, ενισχύοντας το προϊόν με νέα χαρακτηριστικά, κάνοντας τους αλγόριθμους 'ανοικτού κώδικα' για να ενισχύσω την εμπιστοσύνη, κατανικώντας τα spam bots, και ταυτοποιώντας όλους τους ανθρώπους.

Μετά από κάποιες αποχωρήσεις (διασήμων) από την πλατφόρμα του Twitter, ο Elon Musk δήλωσε:

Ελπίζω πως ακόμη και οι χειρότεροί μου επικριτές θα παραμείνουν στο Twitter, διότι αυτό είναι το νόημα του ελεύθερου λόγου.

Μάλιστα, ανάμεσα στις απαντήσεις είχαμε και… tweet από τη Γερουσιαστή (των Ρεπουμπλικάνων) Marsha Blackburn, η οποία έγραψε:

Σήμερα είναι μια ελπιδοφόρα ημέρα για την ελευθερία του λόγου. Έχω ελπίδα πως ο Elon Musk θα χαλιναγωγήσει την [ιστορική τάση] των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας για λογοκρισία χρηστών που έχουν διαφορετικές απόψεις.

Όπως και να έχει, αρκετοί επικεντρώθηκαν στο αν ο Musk θα επιτρέψει στον Donald Trump να επιστρέψει στο Twitter, με τον ίδιο τον Musk να απαντά καταφατικά, ενώ ο Trump – ο οποίος έχει δημιουργήσει το δικό του αντι-Twitter με όνομα "Truth" – με τη σειρά του δήλωσε πως θα παραμείνει στο "Truth" αλλά πως χαιρετίζει την εξαγορά του Twitter και τη βλέπει ως ελπιδοφόρα!

Τα πιο αστεία tweets που ανέβηκαν αμέσως μετά την είδηση της εξαγοράς ακολουθούν – αν και κάποια από αυτά είναι αρκούντως "αμερικάνικα" σε χιούμορ.

…αλλά και ο ίδιος δεν πάει πίσω…