Σχολικά βοηθήματα VS ηλεκτρονικές πηγές: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Περίληψη: Ψάχνεις το βέλτιστο εργαλείο για την καθημερινή σου μελέτη; Δες τις διαφορές ανάμεσα σε σχολικά βοηθήματα και ηλεκτρονικές πηγές και κάνε την καλύτερη επιλογή!

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την επιστροφή στις τάξεις, με τους γονείς, τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς να καταστρώνουν τα πλάνα τους για τη νέα σχολική χρονιά. Όπως έχουμε δει, το σχολικό βοήθημα συνιστά ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την οργάνωση της καθημερινής μελέτης και την καλύτερη αφομοίωση της διδακτέας ύλης. Πέρα από τα σχολικά βοηθήματα όμως, με ένα search στο διαδίκτυο θα βρεις δεκάδες ηλεκτρονικές πηγές που αναλύουν την ύλη του σχολικού βιβλίου και απαντούν στα ερωτήματα των μαθητών. Τελικά σήμερα ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση;

Πώς η τεχνολογία αλλάζει την εκπαίδευση

Προτού ασχοληθούμε τα «pros & cons» της κάθε πλευράς, να σημειώσουμε πως τα «εγχειρίδια» που βρίσκουμε πλέον σε διάφορες ηλεκτρονικές πηγές, έρχονται να προστεθούν σε μια μεγάλη σειρά αλλαγών που έχουν σημειωθεί στην εκπαίδευση από τις νέες τεχνολογίες. Σήμερα, το διαδίκτυο και οι υπολογιστές επηρεάζουν όλο και περισσότερες πτυχές της καθημερινότητάς μας και η σχολική αίθουσα δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

sxolika-voithimata-ilektronikes-phges-04

Μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, οι διδακτικές μέθοδοι εξελίσσονται, η πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης είναι μεγαλύτερη από πότε, ενώ τα τελευταία χρόνια το «πείραμα» της υβριδικής εκπαίδευσης έχει στεφθεί με μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς μια πολύτιμη εναλλακτική. Σε συνδυασμό με τους γνώριμους τρόπους διδασκαλίας, η τεχνολογία μπορεί πράγματι να αναβαθμίσει την εκπαιδευτική εμπειρία για όλους τους μαθητές, όπου και αν αυτοί βρίσκονται.

Σχολικά βοηθήματα: Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα

Παρά τις μεγάλες αλλαγές που έχουν προκαλέσει οι νέες τεχνολογίες, πολλές από τις «παραδοσιακές» μεθόδους εκμάθησης εξακολουθούν να αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Τα σχολικά βοηθήματα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία εκπαιδευτικών μέσων. Πρόσφατα στο προσκήνιο έχουν έρθει και οι ηλεκτρονικές πηγές, οι οποίες προσθέτουν ακόμα ένα «όπλο» στη φαρέτρα των μαθητών. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπάρχουν φυσικά και στις δύο κατηγορίες, οπότε το καλύτερο θα ήταν να τα δούμε πιο αναλυτικά.

Πλεονεκτήματα σχολικών βοηθημάτων

Πλεονέκτημα #1: Καλύτερη εμπέδωση του μαθήματος

Τα σχολικά βοηθήματα είναι αποδεδειγμένα ο καλύτερος «οδηγός» των μαθητών για την αφομοίωση της διδακτέας ύλης με τρόπο απτό, κατανοητό και ελκυστικό. Στα σχολικά βοηθήματα βρίσκουμε εκτενέστερη παρουσίαση της θεωρίας, περισσότερα παραδείγματα, γραφήματα και εικόνες, κάνοντας έτσι πιο απλή και ενδιαφέρουσα την καθημερινή μελέτη στο σπίτι.

Πλεονέκτημα #2: Μεγάλη γκάμα ασκήσεων & τεστ

Τα καλά σχολικά βοηθήματα δε λογίζονται ως «λυσάρια». Γι' αυτό πέρα από τις απαντήσεις στις ασκήσεις του βιβλίου διαθέτουν μεγάλη ποικιλία ασκήσεων και επαναληπτικών τεστ ώστε να καλλιεργούν την αναλυτική και κριτική σκέψη των μαθητών και να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους.

sxolika-voithimata-ilektronikes-phges-02

Πλεονέκτημα #3: Απευθύνονται σε όλους τους μαθητές

Κάποτε υπήρχε η άποψη πως τα σχολικά βοηθήματα, απευθύνονται μόνο στους «καλούς» μαθητές, που θέλουν να αγγίξουν το «άριστο». Όπως φαντάζεσαι, κάτι τέτοιο σήμερα δεν ισχύει. Αντίθετα τα βοηθήματα είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις όλων των μαθητών, από τα πρωτάκια του Δημοτικού έως τις απαιτητικές τάξεις του Λυκείου.

Πλεονέκτημα #4: Αξιοπιστία

Τα σχολικά βοηθήματα επιμελούνται αναγνωρισμένοι εκπαιδευτικοί, παιδαγωγοί και ακαδημαϊκοί, με την επιστημονική καθοδήγηση εκδοτικών οίκων που έχουν μακρά εμπειρία στο κομμάτι βιβλίων εκμάθησης. Έτσι, μπορείς να είσαι βέβαιος πως τα βοηθήματα αυτά ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις του σχολικού προγράμματος σπουδών, αλλά και στις μαθησιακές ανάγκες των παιδιών κάθε τάξης.

Μειονεκτήματα σχολικών βοηθημάτων

Μειονέκτημα #1: Κόστος

Αν σκοπεύεις να προμηθευτείς βοηθήματα για παραπάνω από 2-3 μαθήματα, τότε το συνολικό κόστος της σχολικής λίστας ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά. Μακροπρόθεσμα όμως, η «επένδυση» σε ποιοτικά βοηθήματα είναι αυτή που μπορεί να κάνει τη διαφορά, καλύπτοντας κενά και προετοιμάζοντας σωστά τους μαθητές για τις εξετάσεις.

Πλεονεκτήματα ηλεκτρονικών πηγών

Πλεονέκτημα #1: Είναι (συνήθως) δωρεάν

Ένα πλεονέκτημα των ηλεκτρονικών πηγών είναι πως τις περισσότερες φορές προσφέρονται από τους χρήστες δωρεάν σε μορφή σημειώσεων. Έτσι δεν επιβαρύνεται το συνολικό budget των σχολικών, ενώ η αντικατάστασή τους παραμένει πάντα εύκολη σε περίπτωση που χαθούν.

sxolika-voithimata-ilektronikes-phges-01

Πλεονέκτημα #2: Δεν επιβαρύνουν την τσάντα και την βιβλιοθήκη

Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ψηφιακά αρχεία, οπότε αξιοποιώντας τις ηλεκτρονικές πηγές γλυτώνεις το κουβάλημα πολλών ογκωδέστατων βιβλίων και βοηθημάτων που διατίθενται σε έντυπη μορφή.

Μειονεκτήματα ηλεκτρονικών πηγών

Μειονέκτημα #1: Ελλιπής κάλυψη της ύλης

Τις περισσότερες φορές, οι σημειώσεις που θα βρεις online είναι διαθέσιμες σε αποσπασματική μορφή. Έτσι είναι πιθανόν να βρεις μόνο θεωρία για ένα κεφάλαιο ή μόνο ασκήσεις για το αμέσως επόμενο. Έτσι γίνεται δύσκολη η εις βάθος κατανόηση της ύλης αλλά και ο συνδυασμός των σημειώσεων με τις αντίστοιχες ενότητες του σχολικού εγχειριδίου.

Μειονέκτημα #2:  Δεν είναι πάντα up-to-date

Οι αλλαγές που συντελούνται στη διδακτέα ύλη και στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων είναι, το λιγότερο, συχνές. Αναζητώντας υλικό σε ηλεκτρονικές πηγές δεν αποκλείεται να συναντήσεις παλαιότερα κείμενα και σημειώσεις που δεν ανταποκρίνονται πλέον στα νέα δεδομένα και τις κατευθυντήριες οδηγίες του υπουργείου.

Μειονέκτημα #3: Δεν πιστοποιείται το περιεχόμενό τους

Με εξαίρεση τις σημειώσεις που έχει ανεβάσει κάποιο φροντιστήριο ή αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό κέντρο, η πλειονότητα των σημειώσεων που θα βρεις σκόρπιες στο διαδίκτυο δε φέρουν κάποια επίσημη υπογραφή. Οπότε, δεν είναι πάντοτε σίγουρο πως το υλικό αυτό πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να βασιστείς σε αυτό για την καθημερινή σου μελέτη.

sxolika-voithimata-ilektronikes-phges-03

Μειονέκτημα #4: Μικρή ποικιλία ασκήσεων και παραδειγμάτων

Εδώ βρίσκουμε ακόμα μία μεγάλη διαφορά. Οι ασκήσεις στις ηλεκτρονικές πηγές είναι ενδεικτικές και σπάνια επαρκούν για την σωστή κατανόηση της ύλης. Συγκριτικά, με τα σχολικά βοηθήματα είναι επίσης αισθητή η απουσία απαντήσεων αλλά και κριτηρίων αξιολόγησης, και τα δύο απαραίτητα για το συστηματικό έλεγχο της προόδου.

Τελικά σχολικά βοηθήματα ή ηλεκτρονικές πηγές;

Όπως είδαμε, και οι δύο πλευρές έχουν τα δικά τους pros & cons. Το καλό είναι πως δεν είναι υποχρεωτικό να εντάξεις μόνο μία από τις δύο στο πρόγραμμά σου. Ένα υβριδικό μοντέλο μελέτης που αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία είναι ίσως το ιδανικό, για να αφομοιώσεις επαρκώς την ύλη και να ανταποκριθείς με επιτυχία στις εξετάσεις. Αν αναρωτιέσαι από που να ξεκινήσεις, σου έχουμε εδώ την απάντηση, με τα καλύτερα σχολικά βοηθήματα για τους μαθητές κάθε τάξης!

 Καλή σχολική χρονιά!