Δωρεάν events: Open House, ξεναγήσεις, βιβλιοδράσεις & ΑΙ

Περίληψη: Για άλλη μια εβδομάδα οι καλύτερες δωρεάν εκδηλώσεις της εβδομάδας είναι εδώ! Διάβασε τον οδηγό μας λοιπόν και κανόνισε το πού και το πότε!

Μετά από ένα απολαυστικό σαββατοκύριακο άλλη μια εβδομάδα ξεκινά και εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε την ομολογουμένως δύσκολη Δευτέρα όσο πιο όμορφη γίνεται. Πώς; Με ανοιξιάτικους προορισμούς που θα βάλουν χρώμα στην καθημερινότητά σου. Πιστοί στο εβδομαδιαίο μας ραντεβού, συγκεντρώσαμε τις καλύτερες προτάσεις για να βολτάρεις στην πόλη με την παρέα σου ή  - γιατί όχι - και σόλο. Και το καλύτερο; Όλες είναι εντελώς δωρεάν. Οπότε τι λες; Φύγαμε να τις ανακαλύψουμε μαζί;

Εκθέσεις, περίπατοι & ξεναγήσεις!

Αφετηρία για αυτή την εβδομάδα είναι η Γκαλερί Crux. Μέσα από την έκθεση «Photography saved my life», 12 γυναίκες εικαστικοί χρησιμοποιούν το μέσο της φωτογραφίας για να αναδείξουν ζητήματα της γυναικείας ταυτότητας. Τα έργα τους τα οποία κινούνται ανάμεσα σε περιθωριοποιημένους τόπους και αθέατες αστικές κουλτούρες, εκφράζουν την ανάγκη της αλληλεγγύης, της αποδοχής και της αλληλοϋποστήριξης, αλλά και το σεβασμό απέναντι σε κάθε ανθρώπινο συναίσθημα.

dwrean-events-95-01

Από το Κολωνάκι ανεβαίνουμε προς την περιοχή των Αμπελοκήπων και το mosaico fine art studio. Η mel, κατά κόσμο, Χριστίνα Γιακουμέλου, παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο «Περί πέπλων και υδάτων». Το πολυμεσικό καλλιτεχνικό έργο της mel περιλαμβάνει φωτογραφίες, γλυπτά, εγκαταστάσεις, υβριδικές κατασκευές και καθημερινά αντικείμενα. Μάλιστα, ο ίδιος ο χώρος της γκαλερί χρησιμοποιείται ως ένα τρισδιάστατο κολάζ, σε μια συμβολική αναπαράσταση ενός λαβύρινθου με μονοπάτια γεμάτα παγίδες.

Ο Sake είναι ένας από τους εμβληματικούς Έλληνες street artists, έχοντας χαράξει τη δική του πορεία στο χώρο της «τέχνης του δρόμου». Τώρα μεταφέρει τον παλμό, την ένταση, την αισθητική και την αλήθεια του urban life style και του graffiti στην αίθουσα τέχνης της Kapopoulos Fine Arts γκαλερί. Στην έκθεση «Street Love», ο Sake παρουσιάζει έργα ζωγραφικής και γλυπτά, ή κολάζ με υλικά, όπως τσιμέντο, ρητίνες, ξύλο, spray, neon, μαρκαδόρους, ακρυλικά κ.α. σε εντυπωσιακές συνθέσεις που αναδεικνύουν ένα εντελώς προσωπικό και μοναδικό χαρακτήρα.

dwrean-events-95-03

Μια βραδιά στην όπερα. Στο Θέατρο Παλλάς η εικαστικός Μαρίνα Λεόν θα παρουσιάσει 23 έργα διαφορετικών διαστάσεων με επίκεντρο την γυναίκα και το ρόλο που παίζουν τα χρώματα, τα αρώματα και η μουσική στη ζωή της. Αφού τελείωσε τις σπουδές της στο σχέδιο μόδας στη Νέα Υόρκη, η διακεκριμένη ζωγράφος επέστρεψε στην Ελλάδα όπου διέπρεψε ως επικεφαλής σχεδιάστρια για μερικές από τις πιο γνωστές ελληνικές εταιρείες μόδας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αυτή την Τετάρτη στο φουαγιέ του θεάτρου.

Η εποχή της άνοιξης θέλει βόλτες στην πόλη. Οι δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας, μια πρωτοβουλία θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης που διοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ, συνεχίζονται και τον Απρίλιο. Το πρόγραμμα για αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει επτά ξεναγήσεις που ξεκινούν από το Μουσείο Μπενάκη την ερχόμενη Πέμπτη και ολοκληρώνονται στον Εθνικό Κήπο την Κυριακή.

dwrean-events-95-06

Εκτός από ιστορικούς περιπάτους όμως στη ατζέντα μας θα βρεις και ξεναγήσεις με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το Open House ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την προώθηση της αρχιτεκτονικής επιστρέφει, δίνοντας στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να εξερευνήσει την ομορφιά της πρωτεύουσας. Αυτό το σαββατοκύριακο (13 & 14 Απριλίου) δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο!

Τεχνητή Νοημοσύνη & εργαστήρια για παιδιά!

Το AI είναι αυτή τη στιγμή το #1 buzzword και το ενδιαφέρον γύρω από τις δυνατότητες και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Την Τρίτη, στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, έρχεται μια εκδήλωση για ένα θέμα που «αγκαλιάζει» πλέον όλο και περισσότερες πτυχές της ζωής μας. Στη σκηνή του θεάτρου συναντώνται επιστήμη και τέχνη με θέμα τον αντίκτυπο της ΤΝ στην αγορά εργασίας αλλά και την αναπαράστασή της στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία.

dwrean-events-95-06

Τρεις μέρες αργότερα στο Μουσείο Μπενάκη η ημερίδα «Homo ex MachinAI» θα μιλήσει για το ίδιο θέμα, φέρνοντας στο προσκήνιο γνωστές και άγνωστες πτυχές της μεγάλης τεχνολογικής επανάστασης που αλλάζει τον κόσμο μας. Ερευνητές και εμπειρογνώμονες από τον ακαδημαϊκό και εταιρικό χώρο θα μιλήσουν για τις εξελίξεις, το νομικό πλαίσιο και τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και τις εικαστικές τέχνες.  

Συνεχίζουμε με μια σαββατιάτικη δράση για βιβλιόφιλους όλων των ηλικιών στο πανέμορφο χώρο του Πάρκου Ελευθερίας. Το Athens Book Space διοργανώνει ένα δημιουργικό εργαστήρι βιβλιοδεσίας για μικρούς και μεγάλους. Το εργαστήριο καλεί παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, μαζί με τους γονείς τους, να εξερευνήσουν τον μαγευτικό κόσμο της βιβλιοδεσίας. Σε μιάμιση ώρα, το εργαστήριο υπόσχεται μία πρώτη επαφή με το επάγγελμα, υπό την καθοδήγηση ειδικών τεχνιτών.

dwrean-events-95-05

Κλείνουμε με μία βόλτα στο Κινηματοθέατρο «Κώστας Γαβράς» στο Περιστέρι. Οι πολιτιστικές δράσεις του Δήμου που μας κρατούν συντροφιά από τον περασμένο Νοέμβριο συνεχίζονται και την άνοιξη. Το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωινό της Κυριακής θα προβληθεί μεταγλωττισμένη η ταινία κινουμένων σχεδίων «Η μικρή πυροσβέστης», μια wholesome περιπέτεια πλούσια σε κοινωνικά μηνύματα.

Κάπου εδώ σε αφήνουμε, με πολλές επιλογές και για αυτή την εβδομάδα. Τα λέμε την επόμενη Δευτέρα με ακόμα περισσότερες προτάσεις για να απολαύσεις τις βόλτες σου. Μέχρι τότε, να περάσεις υπέροχα!