Women's Prize for Fiction 2022: Νικήτρια η Ruth Ozeki!

Περίληψη: Η Αμερικανοκαναδή Ruth Ozeki κέρδισε το Women’s Prize for Fiction 2022 για το μυθιστόρημά της «The Book of Form and Emptiness».

Έχουμε νικήτρια στο φετινό Women’s Prize for Fiction! Το βραβείο του 2022 απονεμήθηκε στην Ruth Ozeki για το βιβλίο της «The Book of Form and Emptiness». Η Ozeki ξεχώρισε ανάμεσα σε πολύ ισχυρές υποψηφιότητες καθώς στη shortlist βρέθηκαν έργα από σπουδαία ονόματα, όπως η Elif Shafak και η Louise Erdrich. Αυτό είναι το τέταρτο μυθιστόρημα της Αμερικανοκαναδής συγγραφέως και η κριτική επιτροπή το χαρακτήρισε ως έναν «εορτασμό της δύναμης των βιβλίων και τη ανάγνωσης».

Women’s Prize for Fiction 2022 – Σύνοψη του βιβλίου

Το «The Book of Form and Emptiness» μιλά για ένα 14χρονο αγόρι που αρχίζει και ακούει φωνές μέσα στο σπίτι. Αυτό ξεκινά λίγο μετά το θάνατο του πατέρα του παιδιού από αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ξαφνικά τα πιάτα, το τυρί, το ψαλίδι και άλλα καθημερινά αντικείμενα αρχίζουν να του μιλάνε. Την ίδια στιγμή, η μητέρα του τον αντιμετωπίζει σαν να είναι ακόμα μικρό παιδί ενώ για να ανταπεξέλθει στο πένθος της αρχίζει να συλλέγει τα πάντα γύρω της. Η μόνο διέξοδος του Benny είναι η δημόσια βιβλιοθήκη. Μέσα στην ασφάλεια των βιβλίων μπορεί να βρει πραγματική ησυχία και να ηρεμήσει. Στη βιβλιοθήκη θα συναντήσει μία σειρά από εκκεντρικούς χαρακτήρες που θα του μάθουν να ακούει μόνο ό,τι έχει πραγματική αξία.

Womens-Prize-2022-Winner-01

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Παρότι η Ruth Ozeki έχει πορεία πολλών δεκαετιών έχει εκδώσει μόνο 5 βιβλία, τα 4 από αυτά μυθιστορήματα ενώ το 2016 κυκλοφόρησε και η αυτοβιογραφία της. Για το συγγραφικό της έργο έχει τιμηθεί με αρκετά βραβεία, ενώ το 2013 βρέθηκε και στη shortlist του Booker Prize με το βιβλίο της «A Tale for the Time Being». Ένας από τους λόγους που η Ozeki δεν έχει αφοσιωθεί στη συγγραφή είναι γιατί οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες επεκτείνονται και σε άλλους τομείς. Η Ruth Ozeki ασχολείται με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, μέσα από πολλά πόστα. Επιπλέον, είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου αλλά και ιέρεια Βουδισμού Ζεν.

Ο θεσμός του Women’s Prize for Fiction

Το λογοτεχνικό βραβείο Women’s Prize for Fiction ξεκίνησε το 1996 και τιμά το καλύτερο μυθιστόρημα κάθε χρονιάς το οποίο γράφτηκε από γυναίκα. Οι συμμετοχές αφορούν έργα που γράφτηκαν στα αγγλικά και κυκλοφόρησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η νικήτρια του βραβείου λαμβάνει χρηματικό έπαθλο £30.000 και την Bessie. Η Bessie είναι ένα χάλκινο αγαλματίδιο που απονέμεται κατά την ανακοίνωση της νικήτριας της εκάστοτε χρονιάς. Η επιλογή του καλύτερου βιβλίου γίνεται από πενταμελή επιτροπή και για να φτάσουμε στην τελική απονομή ανακοινώνεται πρώτα μία longlist από βιβλία που θα διεκδικήσουν το βραβείο. Η λίστα αυτή περιορίζεται έπειτα σε μία shortlist 6 βιβλίων για να φτάσουμε τελικά στη μεγάλη νικήτρια που θα προκύψει από αυτά τα 6 έργα.

Τι δήλωσαν οι πρωταγωνίστριες

Για την τελική επιλογή, η πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, Mary Ann Sieghart, δήλωσε: «Σε μια εξαιρετική χρονιά για τη μυθοπλασία που γράφτηκε από γυναίκες, και από μία απίστευτα ισχυρή shortlist, επιλέξαμε με μεγάλη μας χαρά το βιβλίο της Ruth Ozeki 'The Book of Form and Emptiness', το οποίο ξεχώρισε για τη σπινθηροβόλα γραφή, τη ζεστασιά, την ευφυΐα, το χιούμορ και την καυστικότητά του. Ένας εορτασμός της δύναμης των βιβλίων και της ανάγνωσης, αντιμετωπίζει μεγάλα ζητήματα ζωής και θανάτου και είναι μια απόλυτη απόλαυση να διαβαστεί. Η Ruth Ozeki είναι μια πραγματικά πρωτότυπη και αριστοτεχνική αφηγήτρια.»

Η μεγάλη νικήτρια δεν έκρυψε την έκπληξή της στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανακοίνωση του ονόματός της. Μετά τη νίκη της, η Ruth Ozeki είπε: «Είναι κάπως τρελό. Αισθάνομαι ότι είμαι ένα άτομο που δεν κερδίζει βραβεία – είναι υπέροχο να είσαι υποψήφια, αλλά ποτέ, μα ποτέ δεν σκέφτομαι ότι θα το ξεπεράσω αυτό [σ.σ.: το στάδιο της υποψηφιότητας], και σε αυτή την περίπτωση ειδικά το Women’s Prize for Fiction κάνει τόσο υπέροχη δουλειά στο να μας φέρει όλους κοντά και αισθάνομαι πολύ περίεργα που πραγματικά κέρδισα