Ανατρεπτικά αστυνομικά για να βάλεις σασπένς στο καλοκαίρι σου

Περίληψη: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα είναι η καλύτερη συντροφιά για τις βουτιές σου στην παραλία. Μάθε ποια βιβλία δεν πρέπει να χάσεις αυτό το καλοκαίρι!

Διάβασμα και παραλία είναι δύο έννοιες σχεδόν ταυτόσημες. Λίγο το δροσερό αεράκι, λίγο η ξέγνοιαστη διάθεση του καλοκαιριού, με ένα βιβλίο μπορείς να απολαύσεις μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, πατώντας για λίγο pause στους ξέφρενους καλοκαιρινούς ρυθμούς. Ακόμα περισσότερο όταν έχεις μαζί σου ένα best seller αστυνομικό μυθιστόρημα. Μιας και τυχαίνει να είμαστε και εμείς λάτρεις του crime fiction, ξεχωρίσαμε μοναδικά αστυνομικά μυθιστορήματα για να πάρεις μαζί σου στις διακοπές. Πάμε να τα ανακαλύψουμε!

Αστυνομικά μυθιστορήματα που θα σε συναρπάσουν

Πρώτη μας πρόταση «Ο άνδρας που πέθανε δύο φορές» του Richard Osman. Μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη «Λέσχη φόνων της Πέμπτης» οι τέσσερις εβδομηντάρηδες ήρωες της ομώνυμης σειράς θα κληθούν να λύσουν ένα αινιγματικό μυστήριο γύρω από μια ληστεία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων λιρών. Για να ρίξουν φως στο μυστήριο, η Elisabeth, η Joyce, ο Ron και ο Ibrahim θα βρεθούν αντιμέτωποι για άλλη μια φορά με τον υπόκοσμο αλλά και με έναν αδίστακτο δολοφόνο. Το νέο μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα είναι γεμάτο από πανέξυπνους διαλόγους, άπλετο χιούμορ και ουκ ολίγες ανατροπές, ενώ η ετερόκλητη παρέα των τεσσάρων συνταξιούχων ηρώων δίνει στον «Άνδρα που πέθανε δύο φορές» ξεχωριστό χαρακτήρα.

Συνεχίζουμε με το «Verity» το νέο βιβλίο της Colleen Hoover. Εδώ, η Αμερικανίδα συγγραφέας αφήνει στην άκρη το είδος του ρομαντικού μυθιστορήματος με το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστή («It Ends With Us», «Ugly Love» ) για χάρη του crime fiction. Κεντρική ηρωίδα του «Verity» είναι η Lowen μια άγνωστη συγγραφέας που παλεύει να επιβιώσει. Ο σύζυγος της αναγνωρισμένης λογοτέχνιδας Verity Crawford θα προσλάβει τη Lowen για να ολοκληρώσει τη σειρά βιβλίων της γυναίκας του, η οποία αδυνατεί να γράψει. Σύντομα, η Lowen θα ανακαλύψει ένα συνταρακτικό μυστικό που μπορεί να κλονίσει συθέμελα τον κόσμο του διάσημου ζευγαριού. Το νέο μυθιστόρημα της Colleen Hoover, φέρνει μαζί στοιχεία από το αστυνομικό μυθιστόρημα, τις ιστορίες μυστηρίου και τη γοτθική λογοτεχνία, συνθέτοντας μια καθηλωτική ιστορία γεμάτη σασπένς.astinomika-mithistorimata-gia-paralia-01

Από το Manhattan της Νέας Υόρκης μεταφερόμαστε στο Τόκιο, με το «Three Assassins», το νέο μυθιστόρημα του Kotaro Isaka. Ο συγγραφέας του Bullet Train συνεχίζει ακάθεκτος γράφοντας ένα ακόμη συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα με φόντο τον ιαπωνικό υπόκοσμο. Κεντρικός ήρωας στο «Three Assassins» είναι ο Suzuki, ένας καθηγητής μαθηματικών, ο οποίος βλέπει τη γυναίκα του να δολοφονείται από μια σπείρα κακοποιών. Τυφλωμένος από μίσος ο Suzuki θα γίνει ο ίδιος μέλος της σπείρας, ώστε να βρεθεί κοντά στους δολοφόνους της γυναίκας του και να πάρει την πολυπόθητη εκδίκηση. Παγιδευμένος σε ένα θανάσιμο παιχνίδι γάτας και ποντικιού, ο Suzuki θα δώσει μεγάλη μάχη για να προστατέψει τη ζωή του και ακόμα περισσότερο την αθωότητά του.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες φωνές στο χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος είναι ο David Yoon. Στο ντεμπούτο του Version Zero, ο Αμερικανοκορεάτης συγγραφέας καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Κεντρικός ήρωας είναι ο Max, ένας προγραμματιστής που δουλεύει σε μια κολοσσιαία εταιρεία social media. Όταν ανακαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από την εταιρεία, ο Max θα αναθεωρήσει όλα όσα πίστευε γύρω από το ρόλο και την επίδραση της τεχνολογίας στις ζωές των ανθρώπων. Μαζί με δύο φίλους του δημιουργεί τη Version Zero, μια μυστική ομάδα με έναν μόνο στόχο. Να «ρίξει» δια παντός το διαδίκτυο. Πατώντας πάνω στις βάσεις των κλασικών δυστοπικών μυθιστορημάτων και της αστυνομικής λογοτεχνίας, το best seller συναρπάζει και προβληματίζει το ίδιο επιτυχημένα.

Best seller βιβλία για το φετινό καλοκαίρι

Μιας και μιλάμε για αστυνομικά μυθιστορήματα δε γίνεται να μην αναφερθούμε στη φημισμένη σχολή της Σκανδιναβίας. Αν διαβάζεις έστω και αποσπασματικά crime fiction, το όνομα της Camilla Läckberg το γνωρίζεις. Αρκεί να πούμε πως τα βιβλία της Σουηδής συγγραφέως έχουν πουλήσει δεκάδες εκατομμύρια αντίτυπα σε περισσότερες από 30 χώρες. Στο «Silver Tears» η επονομαζόμενη «rock star του σκανδιναβικού νουάρ» συνεχίζει με αμείωτη ένταση την ιστορία της Faye που είδαμε για πρώτη φορά στο «Χρυσό Κλουβί». Τώρα η πρωταγωνίστρια βρίσκεται με την κόρη της στην Ιταλία έχοντας αποδράσει από τον βίαιο γάμο της. Η ζωή της Faye ανατρέπεται ριζικά, όταν ο εγκληματίας πρώην σύζυγός της δραπετεύει από τη φυλακή. Η Faye θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον ίδιο αλλά και τα ανεπούλωτα ψυχικά τραύματα του παρελθόντος. Η best-selling συγγραφέας μάς χαρίζει άλλο ένα ανατριχιαστικό, τολμηρό, γεμάτο σασπένς μυθιστόρημα, όπου κυριαρχούν όλες οι σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ψυχής.

Άλλη μια εξαιρετική πρόταση αστυνομικής λογοτεχνίας για αυτό το καλοκαίρι είναι οι «Οχτώ Ντετέκτιβ» του Alex Pavesi. Πρόκειται για ένα αγνό αστυνομικό θρίλερ, όπου οι «κανόνες» του crime fiction γίνονται το όχημα για την εξέλιξη της ευφάνταστης πλοκής. Ο Grant McAllister είναι ένας μεσήλικας συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας ο οποίος αφιέρωσε το συγγραφικό του έργο καταγράφοντας τους κανόνες και τα μοτίβα του λογοτεχνικού είδους, σε επτά ιστορίες. Όταν η επιμελήτρια Julia Hart αρχίσει να μελετά το έργο του συγγραφέα, θα φτάσει γρήγορα στο συμπέρασμα πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Ένας φόνος είναι πραγματικός και ο μόνος οδηγός για τη λύση του εγκλήματος είναι οι ιστορίες του μυστηριώδους συγγραφέα.

astinomika-mithistorimata-gia-paralia-02

Ένας συγγραφέας με τον οποίο αξίζει να ασχοληθείς τις φετινές διακοπές είναι και ο Donato Carrissi. Τα τελευταία χρόνια ο συγγραφέας του «Κοριτσιού στην ομίχλη» σημειώνει τη μια εκδοτική επιτυχία μετά την άλλη, καθώς σχεδόν όλα τα έργα του έχουν γίνει best seller εντός και εκτός Ιταλίας. «Το σπίτι των φωνών» είναι ένα σκληρό ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο εκτός από σασπένς χαρακτηρίζεται από μια έντονα αποπνικτική ατμόσφαιρα. Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Pietro Gerber ένας ψυχολόγος ειδικός στην ύπνωση παιδιών. Συχνά, οι αρχές απευθύνονται στον Pietro για την επίλυση των δύσκολων υποθέσεων, λόγω της ικανότητας του να ανασύρει αναμνήσεις από το παρελθόν των ασθενών. Μια μέρα ο Pietro θα λάβει ένα διαφορετικό τηλεφώνημα. Από μια ενήλικη γυναίκα στην Αυστραλία η οποία ταλαιπωρείται από την ανάμνηση μιας ανθρωποκτονίας. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει μια δαιδαλώδης περιήγηση στο ανθρώπινο υποσυνείδητο με τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίωσης να στενεύουν συνεχώς.

Για το τέλος, αφήσαμε το «Ίνκουμπους» το καινούριο βιβλίο του Βαγγέλη Γιαννίση. Η πλοκή εκτυλίσσεται με αφετηρία μια σοκαριστική καταγγελία. Η νεαρή φοιτήτρια Λινέα Μολίνς καταγγέλει στην αστυνομία τον βιασμό της από έναν άγνωστο μασκοφόρο μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Στο έκτο βιβλίο της σειράς Άντερς Οικονομίδη, ο Έλληνας συγγραφέας θίγει με χαρακτηριστική διακριτικότητα και σεβασμό το θέμα του βιασμού, στήνοντας μια ανατριχιαστική ιστορία που διαδραματίζεται στους σκοτεινούς δρόμους του Έρεμπρο.

Αυτό το καλοκαίρι, μαζί με τα απαραίτητα αξεσουάρ βάλε στην τσάντα θαλάσσης ένα καλό βιβλίο και απογείωσε τις διακοπές σου. Για να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερες επιλογές σε κορυφαία βιβλία της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας μείνε συντονισμένος στο Public Blog.