Καλοκαιρινά δώρα: 10 επιλογές για αυτούς που αγαπούν το βιβλίο

Περίληψη: Δεν υπάρχει καλύτερο καλοκαιρινό δώρο από ένα συναρπαστικό βιβλίο. Ανακάλυψε ξεχωριστές προτάσεις από όλα τα είδη για να χαρίσεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου συστήνεται για να δωρίσεις ένα καλό βιβλίο. Πόσω μάλλον το καλοκαίρι, την εποχή που οι περισσότεροι «κατεβάζουν» ταχύτητες, ξεφεύγοντας από τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας. Τους καλοκαιρινούς μήνες το διάβασμα παίζει παντού. Στις παραλίες, στα πάρκα, στα καφέ, στα μέσα μεταφοράς ή ακόμα και στο δρόμο. Ρίξε μια ματιά γύρω σου και θα δεις ουκ ολίγους αγκαλιά με ένα βιβλίο. Αν θέλεις να μοιραστείς την αγάπη για το διάβασμα με τους αγαπημένους σου, η ομάδα του Public ξεχώρισε 10 φανταστικά βιβλία που αγαπήθηκαν από τους αναγνώστες. Πάμε να τα ανακαλύψουμε!

Βραβευμένα ελληνικά και ξένα μυθιστορήματα

Ξεκινάμε από τον κόσμο της ελληνικής λογοτεχνίας. Ένα από τα βιβλία που έκαναν αίσθηση την περσινή χρονιά είναι «Ο Τζίμης στην Κυψέλη» του Χρήστου Χωμενίδη. Κεντρικός ήρωας είναι ο Τζίμης, ένας εξηντάρης θεατρικός επιχειρηματίας ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα από την πολυπόθητη επαγγελματική καταξίωση και την υπαρξιακή δικαίωση. Μια μοιραία συνάντηση θα τον φέρει αντιμέτωπο όμως με τα νέα «ήθη και έθιμα» της ψηφιακής εποχής. Social media, fake news, δολοφονία χαρακτήρων. Στο μυθιστόρημα, ο Χρήστος Χωμενίδης σχολιάζει με το χαρακτηριστικό του ύφος τις ιλιγγιώδεις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος για τις παλαιότερες γενιές, με τον Τζίμη να στέκεται αβοήθητος μπροστά στις επιταγές της νέας ψηφιοποιημένης πραγματικότητας.

Ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες συγγραφείς των τελευταίων ετών είναι ο Κώστας Κρομμύδας. Πολυγραφότατος και με ποικίλη θεματολογία, ο Κώστας Κρομμύδας θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους εκφραστές στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού μυθιστορήματος. Τα βιβλία του συγγραφέα έχουν πουλήσει δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ το αριστουργηματικό «Ακάκιε» απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Μυθιστορήματος στα Public Book Awards 2022. Ισχυρή υποψηφιότητα για μυθιστόρημα της χρονιάς θέτει ο «Δούρειος ίππος», το νέο βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα το οποίο είναι ήδη best seller! Στο «Δούρειο ίππο», ο Κώστας Κρομμύδας περιπλέκει τα παιχνίδια εξουσίας με τον έρωτα, την εμπιστοσύνη και την προδοσία, έχοντας ως φόντο το Αιγαίο και την ελληνοτουρκική διαμάχη.

Συνεχίζουμε τις προτάσεις μας από το χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας, με τη «Σφραγίδα» της Λένας Μαντά. Η αγαπημένη συγγραφέας κερδίζει και πάλι τις εντυπώσεις, προσφέροντας αυτή τη φορά ένα καθηλωτικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50. Στη «Σφραγίδα», η Λένα Μαντά δε διστάζει να αγγίξει «σκληρά» θέματα όπως η πατριαρχία, η έμφυλη βία και η κακοποίηση, απεικονίζοντας πολλές από τις άσχημες πτυχές της μεταπολεμικής Ελλάδας. Η αγωνία, ο θυμός, η λύπη και η ελπίδα είναι μόλις μερικά από τα συναισθήματα που αναδύονται από τις σελίδες του βιβλίου, ενός δυνατού μυθιστορήματος έξω από τα συνηθισμένα.

kalokairina-vivlia-01

Αλλάζοντας ύφος, η επόμενη μας πρόταση είναι για τους φίλους του ρομαντικού μυθιστορήματος. Χωρίς αμφιβολία η έμπνευση και η συγγραφή μιας πρωτότυπης ρομαντικής ιστορίας είναι δύσκολη υπόθεση. Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε διαβάσει το ίδιο χιλιοπαιγμένο story. Στο μυθιστόρημα «Τελειώνει με εμάς», η Colleen Hoover αποφεύγει μαεστρικά τις κοινοτυπίες του είδους. Διεθνές best seller, και υποψήφιο για το βραβείο Καλύτερου Μεταφρασμένου Μυθιστορήματος στα Public Books Awards, το «Τελειώνει με εμάς» είναι μια συγκινητική ωδή στον έρωτα όπως αυτός είναι πραγματικά. - απαλλαγμένος από υπερβολές και φτιασίδια.

Κλείνουμε τις προτάσεις από την ελληνική και ξένη πεζογραφία με ένα πρωτότυπο και γεμάτο χιούμορ μυθιστόρημα, ιδανικό για καλοκαίρι. Τι θα συνέβαινε αν τύχαινε να περάσεις τον μήνα του μέλιτος, όχι με το έτερον ήμισυ, αλλά με τον… άσπονδο εχθρό σου; Με αφετηρία αυτή την αδιανόητη υπόθεση, το δίδυμο Christina-Lauren έγραψε το «The Unhoneymooners», γνωρίζοντας γρήγορα τεράστια επιτυχία. Στο σουρεαλιστικό και συνάμα ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα, τα παράξενα παιχνίδια της μοίρας φέρνουν κοντά δύο εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους οι οποίοι παριστάνοντας το ζευγάρι θα ανακαλύψουν πως πίσω από τα όποια «μίση» κρύβονται και πολλά άλλα συναισθήματα.

Καλοκαιρινά βιβλία για όλα τα γούστα

Εκτός από έργα λογοτεχνίας, στη reading list της ομάδας του Public θα βρεις επίσης ενδιαφέροντες τίτλους και από άλλες κατηγορίες. Ένας από αυτούς είναι «Η Δύναμη της Γεωγραφίας» του Tim Marshall. Στη συνέχεια του παγκόσμιου best seller «Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας», ο διακεκριμένος Βρετανός δημοσιογράφος, αναλύει διεξοδικά τον συσχετισμό δυνάμεων στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα καθώς και τη βαθιά σχέση που συνδέει τη γεωγραφία και τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στο παρόν και το μέλλον.

Έμπνευση από την πρόσφατη παγκόσμια υγειονομική κρίση αντλεί και ο Bill Gates. Στο βιβλίο με τίτλο «How to Prevent the Next Pandemic», ο Bill Gates με αφορμή την Covid-19 τονίζει την ανάγκη διακρατικής συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης παρουσιάζει αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να αποτραπεί μια νέα πανδημία αλλά και να αντιμετωπιστούν ασθένειες που συνεχίζουν να ταλανίζουν εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Ο Στέφανος Ξενάκης δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Βιβλία όπως «Το Δώρο» και το «Το Δώρο 2» έχουν αγαπηθεί από χιλιάδες αναγνώστες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόσφατα, ο δημοφιλής συγγραφέας βιβλίων προσωπικής ανάπτυξης κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Ναι». Μέσα από 20 διαλόγους, ο Στέφανος Ξενάκης μιλά για την τεράστια δύναμη που κρύβεται πίσω από αυτή τη μικρή λέξη, η οποία μπορεί να γίνει το σύνθημα για να αλλάξουμε τη ζωή μας προς το καλύτερο.

kalokairina-vivlia-02

Στη reading list μας θα βρεις επίσης βιβλία για να δωρίσεις σε παιδιά και εφήβους. Το φαντασμαγορικό έπος «The Witcher» του Andrzej Sapkowski, κυκλοφορεί σε graphic novel και είναι must για όλους τους fans του δημοφιλούς franchise. Η λεπτομερής εικονογράφηση αποδίδει πλήρως την απόκοσμη ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στον κόσμο του «Γητευτή». Τέλος, μιας και το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών το δώρο σου θα πρέπει θα συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση. Με το βιβλίο «Τα ζώα είναι πολύ κουλ άτομα», οι μικροί μας φίλοι μπορούν να μάθουν ενδιαφέροντα και αστεία πράγματα για τα ζώα, ζωγραφίζοντας και παίζοντας. Ό,τι πρέπει για τις οικογενειακές εξορμήσεις στην παραλία.

Για να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερα ξεχωριστά βιβλία ρίξε μια ματιά στη νέα μας summer list. Αν θες να δεις ποιο βιβλίο ταιριάζει με τις διακοπές των ονείρων σου κάνε το quiz που ετοιμάσαμε ειδικά για βιβλιόφιλους. Α, και όπως πάντα stay tuned στο Public Blog.

Καλές διακοπές!