Πώς θα ξεμπερδεύεις εύκολα και σωστά με την απόψυξη του ψυγείου

Περίληψη: Η απόψυξη είναι απαραίτητη για τη φροντίδα του ψυγείου σου και τώρα ήρθε η ώρα να μάθεις πώς θα την κάνεις γρήγορα, ξεκούραστα και σωστά.

Το ψυγείο είναι μαζί με το πλυντήριο ο πυλώνας που στηρίζει κάθε σπίτι. Λειτουργεί 24/7, σε αυτό καταφεύγεις για τις γαστρονομικές σου δημιουργίες αλλά και για το καθιερωμένο after hours τσιμπολόγημα. «Έξυπνα», αθόρυβα, αποδοτικά και με προηγμένες τεχνολογίες, τα σύγχρονα ψυγεία έρχονται σχεδιασμένα για να κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη. Αυτό δε σημαίνει όμως πως δε χρειάζονται και μια στοιχειώδη φροντίδα. Η σωστή οργάνωση του ψυγείου, ο τακτικός καθαρισμός, η αντικατάσταση των φίλτρων και ο κατά διαστήματα έλεγχος από κάποιον τεχνικό, είναι must για την μακροζωία και την εύρυθμη λειτουργία της συσκευής. Εξίσου σημαντική είναι και η απόψυξη. Ώρα λοιπόν να μάθεις πώς μπορείς στο εξής να την κάνεις εύκολα και σωστά.

Πόσο απαραίτητη είναι η απόψυξη;

Πρώτα απ' όλα να δούμε γιατί χρειάζεται η απόψυξη. Εντάξει, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Δεν την λες και την πιο διασκεδαστική δουλειά στο σπίτι. Η αφαίρεση του πάγου από τη συντήρηση και την κατάψυξη όμως συστήνεται για πολλούς λόγους. Ο πάγος που αναπόφευκτα αρχίζει να μαζεύεται στα τοιχώματα του ψυγείου, εμποδίζει τη σωστή λειτουργία των αεραγωγών. Αποτέλεσμα είναι η κακή ψύξη, οι άσχημες οσμές, η αυξημένη κατανάλωση ρεύματος αλλά και επιπλέον προβλήματα που μπορούν να προκύψουν, συνήθως με μεγάλο κόστος σε χρόνο και χρήματα. Όπως καταλαβαίνεις, πρόκειται για μια διαδικασία που καλώς ή κακώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε. 

apopsyxi-psygeiou-02

Tips για να...σπάσεις τον πάγο

Πάμε τώρα να δούμε πώς θα ξεμπερδεύεις με την απόψυξη του ψυγείου σου άνετα και χωρίς απρόοπτα. Ξεκινάμε με τα βασικά. Πάρε μαζί σου μερικές πρόχειρες πετσέτες, ένα ταψάκι για να μαζέψεις το νερό που θα τρέξει και ένα σφουγγάρι για να καθαρίσεις τη συντήρηση και την κατάψυξη. Εννοείται πως πρώτα κλείνουμε το ρεύμα, βγάζουμε το ψυγείο από την πρίζα και στη συνέχεια αφαιρούμε όλα τα τρόφιμα. Μπορείς να τα βάλεις προσωρινά σε ένα μικρό φορητό ψυγειάκι, ειδικά όσα αλλοιώνονται γρήγορα. Εκτός από τα τρόφιμα αφαιρούμε επίσης συρτάρια και θήκες, τις οποίες θα πλύνουμε σχολαστικά πριν τις τοποθετήσουμε ξανά μετά το τέλος της απόψυξης.

Το επόμενο - και σημαντικότερο - βήμα θέλει αναγκαστικά υπομονή. Αφήνουμε ανοιχτό το ψυγείο και περιμένουμε έως ότου λιώσει ο πάγος που έχει μαζευτεί. Τοποθετούμε τις πετσέτες στα ράφια και το ταψάκι στο πάτωμα ώστε να απορροφήσουν τα νερά που θα λιώσουν. Αν ο πάγος που έχει συσσωρευτεί στα τοιχώματα έχει αρκετό πάχος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια ειδική ξύστρα πάγου ή κάποιο άλλο παρόμοιο εργαλείο. Προσεκτικά όμως γιατί θέλουμε να αποφύγουμε φθορές στο εσωτερικό του ψυγείου. Quick tip! Για να επιταχύνουμε τη διαδικασία απόψυξης του ψυγείου, μπορούμε να τοποθετήσουμε δύο δοχεία ζεστού νερού σε βάσεις, μέσα στο εσωτερικό. Η θερμότητα που μεταφέρουν θα βοηθήσει στο λιώσιμο του πάγου, ώστε να τελειώνεις μια ώρα αρχύτερα. 

Αφού ο πάγος ρευστοποιηθεί εντελώς, αφαιρούμε τις πετσέτες, σκουπίζουμε καλά και κάνουμε ένα γερό καθάρισμα με το σφουγγάρι. Αφού σιγουρευτούμε πως το ψυγείο έχει στεγνώσει πλήρως, τοποθετούμε τα συρτάρια, τις θήκες και τα τρόφιμα και βάζουμε σε λειτουργία τη συσκευή. Καλό είναι επίσης να κάνουμε ένα τσεκ πως η πόρτα του ψυγείου σφραγίζει καλά. Σε διαφορετική περίπτωση η υγρασία εισχωρεί στο ψυγείο και εντείνει τη δημιουργία του πάγου.

Και με τα No Frost ψυγεία τι γίνεται;

apopsyxi-psygeiou-01Τα σύγχρονα μοντέλα ψυγείων έρχονται εξοπλισμένα με την ειδική λειτουργία «No Frost», η οποία όπως λέει και το όνομά της, αποτρέπει από μόνη της το σχηματισμό πάγου, απομακρύνοντας την υγρασία και εξισορροπώντας τα επίπεδα θερμοκρασίας στο εσωτερικό του ψυγείου. Χωρίς αμφιβολία, η λειτουργία «No Frost» διευκολύνει σημαντικά τη συντήρηση του ψυγείου και διασφαλίζει την βέλτιστη λειτουργία του. Ωστόσο και τα ψυγεία αυτής της κατηγορίας ενδέχεται να χρειαστούν απόψυξη, αν και αρκετά σπανιότερα σε σύγκριση με τα συμβατικά ψυγεία παλαιότερης γενιάς. 

Για παράδειγμα, αν ο αέρας δεν κυκλοφορεί ελεύθερα λόγω της υπερφόρτωσης στα ράφια και τα συρτάρια, μπορεί να σχηματιστεί πάγος σε βάθος χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, τα ψυγεία «No Frost» έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, δεν συσσωρεύουν ενοχλητικές οσμές, προσφέρουν πιο ικανοποιητική ψύξη και όλα τα μοντέλα ψυγείων τελευταίας γενιάς φέρουν αυτή τη λειτουργία.

Τώρα λοιπόν έχεις έναν εύκολο οδηγό για την βαρετή, πλην αναγκαία διαδικασία, της απόψυξης. Αν σχηματίζεται συχνά πυκνά πάγος στο ψυγείο σου, πιθανότατα να χρειάζεται έλεγχο, επισκευή ή ακόμα και αντικατάσταση. Σε περίπτωση που έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου, στα καταστήματα Public και το Public.gr θα βρεις τη μεγαλύτερη γκάμα σε ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες με λειτουργία «No Frost» και πολλές ακόμα δυνατότητες που θα απογειώσουν την κουζίνα σου.