Περίληψη: Η δουλειά συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς από το home office σου, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεσαι σταθερή σύνδεση στο internet. Συγκεντρώσαμε για σένα 6 χρήσιμα tips!
9 Απριλίου , 2020 • 3 MINS READ
9 Απριλίου , 2020 • 3 MINS READ
Περίληψη: Η δουλειά συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς από το home office σου, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεσαι σταθερή σύνδεση στο internet. Συγκεντρώσαμε για σένα 6 χρήσιμα tips!
Για πολλούς εργαζομένους το #menoumespiti πάει χέρι-χέρι με το δουλεύουμε σπίτι. Η δουλειά συνεχίζεται πλέον με κανονικούς ρυθμούς από το home office σου, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεσαι σταθερή σύνδεση στο internet. Τι γίνεται, όμως, όταν και η υπόλοιπη οικογένεια θέλει να συνδεθεί από τις συσκευές της ενώ εσύ πρέπει να δουλέψεις; Συγκεντρώσαμε σε έναν οδηγό 6 χρήσιμα tips, που θα σε βοηθήσουν να πάρεις το μέγιστο από τη σύνδεσή σου.
Tip #1 – Προτίμησε την ενσύρματη σύνδεση
Όσο εξελιγμένο κι αν είναι το Wi-Fi πρωτόκολλο που προσφέρει το router σου, η σύνδεση με καλώδιο είναι πάντα προτιμότερη. Μπορεί, λοιπόν, η χρήση ethernet είναι λιγότερο βολική αλλά είναι σίγουρα σταθερότερη. Αν ο υπολογιστής σου έχει θύρα δικτύου, τότε χρησιμοποίησέ την - αν όχι πάντα, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των video conference.
Tip #2 – Η επέκταση του δικτύου θα σε σώσει!
Αν δεν βολεύει να δουλεύεις κοντά στο router, αλλά παρόλα αυτά θες να έχεις ενσύρματη σύνδεση σε κάθε χώρο του σπιτιού, τότε χρειάζεσαι μια πρακτική λύση επέκτασης του οικιακού σου δικτύου. Δες τις επιλογές σου αναλυτικότερα σε αυτό τον οδηγό. Η πιο αξιόπιστη επιλογή είναι ένα σύστημα powerline, το οποίο παρέχει σταθερή σύνδεση σε κάθε δωμάτιο.
Tip #3 – Απενεργοποίηση αδρανών συσκευών... τώρα!
Δουλεύεις από το laptop και δίπλα έχεις το smartphone, γιατί να είναι ανοιχτό και το tablet εκείνη την ώρα; Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα συσκευών που ίσως δεν χρειάζεται να βρίσκονται στο δίκτυό σου όλη την ημέρα. Τις ώρες που δουλεύεις, κλείσε όσα gadget σου τρώνε το bandwidth ή αποσύνδεσέ τα από το internet. Μπορεί να μη χρησιμοποιείς τις συσκευές αυτές, εκείνες όμως συνεχίζουν να δουλεύουν στο background!
Tip #4 – Βάλε «φρένο» στα αυτόματα updates!
Όσο δουλεύεις, δεν χρειάζεται οι αναβαθμίσεις να σου «κλέβουν» το internet. Τόσο σε Windows όσο και σε Mac, το λειτουργικό μπορεί να κατεβάζει updates πολλών GB την ώρα που εσύ εργάζεσαι, κάτι που θα μειώσει την ταχύτητά σου. Προγραμμάτισε τα updates μόνο τις απογευματινές ώρες και βάλε περιορισμό στις ώρες που μπορεί να γίνεται το κατέβασμα αναβαθμίσεων, για να αποφύγεις αυτό το φαινόμενο. Μη ξεχάσεις να κάνεις το ίδιο και για την κονσόλα και το smartphone σου, τα οποία μπορεί να κατεβάζουν νέες εκδόσεις παιχνιδιών ή εφαρμογών στο παρασκήνιο.
Tip #5 – Εκμεταλλεύσου τα features του router!
Αν δεν έχεις ψάξει ποτέ τις ρυθμίσεις του router σου, καιρός να το κάνεις. Κάθε συσκευή έχει το αντίστοιχο web interface, το οποίο μπορείς να βρεις πληκτρολογώντας την IP διεύθυνση της συσκευής στον browser σου (συνήθως είναι της μορφής 192.168.X.XXX). Από εκεί μπορείς να εκμεταλλευτείς ό,τι δυνατότητες σου δίνει. Μερικά από τα χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε πολλά router είναι η δημιουργία guest δικτύου (με συγκεκριμένο όριο ταχύτητας) ή η δημιουργία σειράς προτεραιότητας συσκευών κατά των διαμοιρασμό των πακέτων.
Επιπλέον πολλά router σήμερα παρέχουν δύο διαφορετικές συχνότητες λειτουργίας, 2,4GHz και 5GHz. Το πρώτο προσφέρει μεγαλύτερη εμβέλεια και υποστηρίζεται από περισσότερες συσκευές. Το δεύτερο έχει λιγότερες παρεμβολές και μπορεί συνήθως να προσφέρει λίγο καλύτερη ταχύτητα. Οπότε στήσε το 5GHz δίκτυο και φρόντισε να το χρησιμοποιείς μόνο εσύ, αν δεν θες να δημιουργήσεις guest προφίλ ή λίστα προτεραιότητας όπως είδαμε λίγο πιο πάνω (ή αν το router σου δεν προσφέρει αυτές τις δυνατότητες).
Bonus tip – Άλλαξε router!
Ανάλογα με το router σου, υπάρχει πιθανότητα να μην έχεις καμία από τις παραπάνω δυνατότητες. Αυτό που σου δόθηκε από τον πάροχο δεν είναι πλούσιο σε features, οπότε, τώρα που το χρειάζεσαι ακόμα περισσότερο, ήρθε η ώρα να αλλάξεις το router σου με ένα πιο σύγχρονο. Επίλεξε κάποιο που να υποστηρίζει τόσο ADSL όσο και VDSL συνδέσεις, να προσφέρει Wi-Fi ac πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας και θύρες Gigabit ethernet. Πέρα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ένα νέο router βελτιώνει συνήθως και την εμβέλεια του δικτύου σου, οπότε μπορείς να δουλεύεις πιο εύκολα από περισσότερα σημεία του σπιτιού.
Όλα τα παραπάνω tips δεν μπορούν -προφανώς- να βελτιώσουν την ταχύτητα που φτάνει στο σπίτι από τον πάροχό σου, μπορούν όμως να σου εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή σύνδεση τις ώρες που δουλεύεις. Τέλος, για ακόμα πιο αποδοτική εργασία από το σπίτι, τσέκαρε πώς μπορείς να εξοπλίσεις το οικιακό σου γραφείο με νέα gadgets και μεγαλύτερη οθόνη!