To iPhone 14 έφτασε! Μοντέλα, specs, και ό,τι άλλο θες να ξέρεις!

Περίληψη: Η Apple εξαπέλυσε τα νέα της υπερόπλα μαζικής… υπεροχής στην αγορά των flagship smartphones. Γνώρισε τα iPhone 14 και διάλεξε το δικό σου!

Η μεγάλη στιγμή για τη νέα σειρά των νέων iPhone από την αγαπημένη εταιρεία από το ηλιόλουστο Cupertino της California ήρθε την περασμένη εβδομάδα, σε ένα on-line event το οποίο καλύψαμε διεξοδικά. Εκεί είδαμε τις παρουσιάσεις της νέας σειράς Apple Watch Series 8, το λανσάρισμα του ολοκαίνουριου Apple Watch Ultra, αλλά και τα νέα AirPods Pro 2ης γενιάς, όλα με βελτιώσεις και νέα προηγμένα χαρακτηριστικά. Αλλά τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψαν, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, τα ολοκαίνουρια iPhone 14! Τώρα που έχουμε μια πλήρη εικόνα για αυτά τα κορυφαία smartphones, μπορούμε να κάνουμε μια πλήρη παρουσίαση όλων των μοντέλων, με προδιαγραφές, διαφορές από τα προηγούμενα μοντέλα, και ό,τι άλλο θα ήθελες να γνωρίζεις.

iPhone 14: τα μοντέλα

Η παρουσίαση της Apple ξεκίνησε (όσον αφορά τα iPhone) με τη βασική σειρά, το iPhone 14 και το iPhone 14 Plus. Αυτά είναι και τα δύο βασικά μοντέλα, τα οποία έρχονται να πάρουν τη θέση τους στην σειρά καλύπτοντας το πιο προσιτό άκρο. Σε γενικές γραμμές, η Apple έχει διατηρήσει τη σχεδίαση των iPhone 13, με επίπεδες άκρες και κέλυφος αλουμινίου αεροδιαστημικών προδιαγραφών αλλά και γυαλί στην πλάτη. Μάλιστα, την οθόνη πλέον καλύπτει ένα νέο προστατευτικό το οποίο η Apple ονομάζει Ceramic Shield και το οποίο είναι ακόμη πιο ανθεκτικό. Επίσης όλα τα μοντέλα είναι αδιάβροχα όπως προσδιορίζει το standard IP68, κάτι που τους επιτρέπει να αντέχουν σε βάθος 6 μέτρων για 30 λεπτά. Το μέγεθος των μοντέλων είναι 6,1 ίντσες για το iPhone 14 και 6,7 ίντσες για το iPhone 14 Plus, κάτι που έχει άμεση σχέση και με την ανάλυση της οθόνης εκάστου. Συγκεκριμένα, το πρώτο έχει ανάλυση 1170×2532 pixels, ενώ το δεύτερο 1284×2778 pixels. Η οθόνη και στα δύο μοντέλα είναι Super Retina XDR OLED και υποστηρίζει HDR10 και Dolby Vision.

Λίγο αργότερα στην παρουσίαση, όμως, η Apple μας έδειξε και τα δύο κορυφαία μοντέλα, το iPhone 14 Pro και το iPhone 14 Pro Max! Οι διαστάσεις των δύο iPhone 14 Pro είναι αντίστοιχες με αυτές των δύο βασικών, δηλαδή του iPhone 14 Pro είναι 6,1 ίντσες και του iPhone 14 Pro Max είναι 6,7 ίντσες. Στην οθόνη βρίσκουμε την ίδια προστατευτική επίστρωση Ceramic Shield, ενώ η ανάλυση είναι ελαφρώς διαφορετική, με το Pro να έχει 1179×2556 pixels και το Pro Max να ανεβαίνει στα 1290×2796 pixels. Εδώ όμως η οθόνη διαφέρει λίγο, με τις οθόνες να είναι τεχνολογίας LTPO Super Retina XDR OLED. Επίσης βρίσκουμε την ίδια προδιαγραφή IP68 για αντοχή στο νερό. Μια άλλη διαφορά είναι το Dynamic Island, το οποίο έχει σχέση με το πολυθρύλητο notch, το οποίο στα δύο μοντέλα Pro δεν είναι notch αλλά… pill. Περισσότερα γι' αυτό σε λίγο.

Πότε κυκλοφορούν και πότε μπορείς να τα προπαραγγείλεις;

Τα νέα μοντέλα της Apple είναι διαθέσιμα για προπαραγγελία από σήμερα, εκτός του Plus. Συγκεκριμένα, μπορείς να κάνεις την προπαραγγελία σου ακόμη και τώρα για τα iPhone 14, iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max, και να είσαι από τους πρώτους που θα τα πάρουν στα χέρια τους σε λίγες μέρες, στις 23 Σεπτεμβρίου!

Τα μαγευτικά χρώματα του iPhone 14

Τα μοντέλα iPhone 14 και iPhone 14 Plus έρχονται στα εξής χρώματα (σε παρένθεση η επίσημη ονομασία της Apple): μπλε (blue), μωβ (purple), μαύρο (midnight), γκρι (starlight), κόκκινο (product red). Τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max έρχονται σε μεταλλικά χρώματα, τα εξής: μαύρο (space black), ασημί (silver), χρυσαφί (gold), μωβ (deep purple).

Νέο μοντέλο με το iPhone 14 Plus

Πέρυσι, η Apple είχε κυκλοφορήσει τρία βασικά μοντέλα και ένα μικρότερο, τα iPhone 13, 13 Pro, 13 Pro Max καθώς και το iPhone 13 mini. Αυτό το τελευταίο προσανατολιζόταν σε όσους ήθελαν την ισχύ ενός iPhone αλλά σε μικρό μέγεθος. Οι πωλήσεις του mini και οι έρευνες αγοράς της Apple έδειξαν, όμως, πως το κοινό μάλλον ήθελε το ακριβώς αντίθετο: ένα κανονικό iPhone αλλά στο μέγεθος ενός Pro Max! Η Apple φαίνεται να λέει «your wish is my command» στο κοινό και κάπως έτσι προέκυψε το iPhone 14 Plus, το οποίο είναι ένα κανονικό iPhone 14 αλλά με οθόνη και μέγεθος αντίστοιχο με αυτό του Pro Max.

Οι βιονικοί επεξεργαστές των iPhone 14

Τα τελευταία χρόνια, η Apple έχει προκαλέσει αίσθηση με τους επεξεργαστές της για τα mac, χτίζοντας πάνω στην εμπειρία των επεξεργαστών της σειράς A που σχεδιάζει εδώ και πολλά χρόνια για τα iPhones. Οι επεξεργαστές των iPhone 14 είναι κι αυτοί κορυφαίων επιδόσεων και δυνατοτήτων, κατασκευασμένοι στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας λιθογραφίας. Συγκεκριμένα, τα iPhone 14 και iPhone 14 Plus έρχονται με μια βελτιωμένη έκδοση του επεξεργαστή A15 Bionic, ο οποίος μπορεί κατ' όνομα να είναι ίδιος με αυτούς που βρίσκουμε στα iPhone 13, είναι όμως βελτιωμένος στα σημεία, με χαμηλότερη κατανάλωση και ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις. Στα iPhone 14 Pro και Pro Max, όμως, βρίσκουμε την επόμενη γενιά, τον A16 Bionic, ο οποίος είναι κατασκευασμένος στην επόμενης γενιάς λιθογραφία των 4 νανομέτρων και έχει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις, αφήνοντας τον (ούτως ή άλλως αργότερο) ανταγωνισμό πολύ πίσω! Ο νέος επεξεργαστής έρχεται με δύο πυρήνες Everest στα 3,46GHz και τέσσερις πυρήνες Sawtooth στα 2,02GHz, σημαντικά βελτιωμένη GPU αλλά και απόδοση των ελεγκτών μνήμης. Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ένα άλμα 28% στη GPU, ικανή βελτίωση στη CPU κατά 17%, ενώ η ταχύτητα της RAM έχει βελτιωθεί κατά 10%.

Κάμερες για φωτογραφίες και βίντεο απαράμιλλης ποιότητας

Οι κάμερες έχουν βελτιωθεί σε όλα τα iPhone 14, αλλά ας αρχίσουμε από τα μοντέλα 14 και 14 Plus. Η κεντρική κάμερα πλέον έχει φωτεινότητα f/1.5, ενώ η Apple έχει τοποθετήσει και μεγαλύτερο αισθητήρα (πάλι στα 12 megapixels), κάτι που έχει οδηγήσει σε 49% περισσότερο φως σε σχέση με την κάμερα του iPhone 13.

Περνώντας στα iPhone 14 Pro και 14 Pro Max, βρίσκουμε τη μεγαλύτερη αναβάθμιση. Εδώ έχουμε έναν φακό με φωτεινότητα f/1.78 και αντιστοιχία 24mm, με οπτική σταθεροποίηση. Ο αισθητήρας εδώ είναι τετραπλάσιας ανάλυσης, 48 megapixels, όμως μπορεί να συνδυάζει τα pixels ανά τέσσερα, έτσι ώστε να δίνει πάλι 12 megapixels αλλά με τεράστια ευαισθησία και απίστευτη απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει την κεντρική περιοχή των 12 megapixels χωρίς σύνθεση, κάνοντας zoom χωρίς… zoom! Άλλη μια πρωτοπορία είναι το ότι το iPhone μπορεί να αποθηκεύει σε ProRAW τις εικόνες σε πλήρη ανάλυση 48 megapixel!

Φωτονικές μηχανές για τέλειες φωτογραφίες στα iPhone 14

Χτίζοντας πάνω στις βελτιώσεις στις κάμερες, τώρα υπάρχει και το Photonic Engine, το οποίο είναι σύστημα software – αποτελεί εξέλιξη του Deep Fusion – βελτίωσης των φωτογραφιών. Το Photonic Engine μπορεί να βελτιώσει δραματικά την ποιότητα των φωτογραφιών, ειδικά αυτών που λήφθηκαν σε συνθήκες μέσου ή χαμηλού φωτισμού, τόσο από την κεντρική κάμερα όσο και από την υπερ-ευρυγώνια, διατηρώντας τις λεπτομέρειες και τις υφές των φωτογραφιών, ενώ παράλληλα βελτιώνει και τη χρωματική απόδοση. Όπως είναι προφανές, το Photonic Engine είναι σύστημα τεχνητής νοημοσύνης και βασίζεται στην εξέλιξη του Neural Engine που βρίσκεται στους επεξεργαστές A15 και A16, με το τελευταίο να αποδίδει κοντά στα 17 τρισεκατομμύρια εντολές το δευτερόλεπτο!

To notch or not to notch?

Αυτό που δεν υπάρχει στα iPhone 14 Pro και Pro Max είναι το notch. Αντιθέτως, η Apple έχει κάνει άλλο σχήμα, το οποίο μοιάζει με χάπι (pill) και το οποίο ονομάζει Dynamic Island. Πρακτικά, οι προγραμματιστές της Apple έχουν μετατρέψει το pill σε τμήμα του user interface, παρέχοντας στους developers τα απαραίτητα προγραμματιστικά εργαλεία για να φτιάξουν νέα apps και να το χρησιμοποιήσουν με νέους και ευφάνταστους τρόπους! Αυτή η δυναμική νησίδα μπορεί να μεγαλώσει, να αλλάξει σχήμα, να δώσει πληροφορίες, ακόμη και να φιλοξενήσει μικρά παιχνίδια! Σαφώς το μαύρο «κόψιμο» στην οθόνη συνεχίζει και υπάρχει, η Apple όμως σκέφτηκε να βάλει μια ενεργό περιοχή του interface, μαύρου χρώματος, ακριβώς πάνω στα κοψίματα, έτσι ώστε να δίνει την ψευδαίσθηση πως δεν υπάρχει ασυνέχεια!

Ασφαλής με iPhone 14

Στα νέα iPhone 14 η Apple έχει βάλει δύο συστήματα τα οποία εκτοξεύουν την χρησιμότητά τους σε θέματα προσωπικής ασφάλειας. Το πρώτο είναι το Emergency SOS, το οποίο είναι ένα σύστημα που επιτρέπει τη σύνδεση του iPhone με δορυφόρο, ώστε να μπορεί να μεταδώσει πληροφορίες διάσωσης, αν ο χρήστης βρίσκεται… οπουδήποτε, ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει σήμα (κινητής). Το σύστημα της Apple συνεργάζεται με δορυφόρους της εταιρείας Globalstar και μπορεί να σώσει ζωές ακόμη και αν ο χρήστης βρίσκεται στη μέση της ζούγκλας ή στην κορυφή του Έβερεστ.

Το δεύτερο σύστημα είναι το Crash Detection. Τα νέα iPhones (αλλά και τα Apple Watch Series 8) διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν επιταχύνσεις μέχρι και 256G, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους αισθητήρες πίεσης, τα μικρόφωνα και τα γυροσκόπια των iPhone μπορούν να καταλάβουν αν τράκαρες! Μόλις ανιχνεύσουν κάτι τέτοιο, θα καλέσουν αυτομάτως τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (προφανώς δίνοντάς σου ένα μικρό περιθώριο για να το απενεργοποιήσεις αν είσαι καλά ή αν δεν συνέβη κάτι τέτοιο), παρέχοντάς τους τις απαραίτητες πληροφορίες χωρίς να χρειάζεται να μιλήσει ο χρήστης.

Τώρα μπορείς να κάνεις όλα αυτά δικά σου, κάνοντας την προπαραγγελία σου για το μοντέλο που σου ταιριάζει! Μπες στο Public.gr και το iPhone 14, το iPhone 14 Plus, το iPhone 14 Pro η το iPhone 14 Pro Max της επιλογής σου θα είναι δικό σου πολύ σύντομα!