Δωρεάν events: Καλοκαίρι στην Αθήνα, μουσική & οpen air fests!

Περίληψη: Ελπίζουμε να έχεις... κρατήσει δυνάμεις μετά από το τριήμερο γιατί τα δωρεάν events που έρχονται αυτή την εβδομάδα είναι πολλά και άκρως ενδιαφέροντα!

Τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και ήδη το καλοκαίρι αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από απολαυστικό. Παραλίες, βουτιές, βόλτες, εκδρομές, Euro... Και ακόμα για τους περισσότερους δεν έχει ξεκινήσει καν η άδεια. Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού μας αποχαιρετά έχοντας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και μία ακόμη εβδομάδα με φανταστικά events από το χώρο της τέχνης. Συναυλίες, φεστιβάλ, θερινά. Η επιλογή δική σου. Πάρε την παρέα σου και φύγαμε!

Σινεμά και μουσική απ’ όλο τον κόσμο

Ξέρουμε τι σκέφτεσαι. Καλοκαίρι στην Αθήνα, πόσο καλό μπορεί στα αλήθεια να είναι; Απρόσμενα καλό θα πούμε εμείς. Το ομώνυμο φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων ξεκίνησε και μας προσκαλεί σε μια καλοκαιρινή πανδαισία εκδηλώσεων. 79 events με ελεύθερη είσοδο μας περιμένουν σε 53 σημεία σε όλη την Αθήνα, μέχρι και τις 25/7! Highlight αυτής της εβδομάδας είναι η σημερινή απογευματινή συναυλία του Μανώλη Φάμελλου στην Κυψέλη και η εμφάνιση της αιθέριας Μαρίας Παπαγεωργίου που θα ακολουθήσει δύο μέρες μετά στην Πλατεία Πλυτά.

dwrean-events-105-01

Οι σινεφίλ της στήλης δε θα έχουν παράπονο μιας και στην ατζέντα της εβδομάδας βρίσκουμε πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ξεκινάμε από την πλατεία του πρώην δημαρχείου Υμηττού εκεί και φέτος στήνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Συνεργατικού και Ανεξάρτητου Κινηματογράφου. Πρόκειται για το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα που έχει ως κεντρικό άξονα την παρουσίαση ταινιών από όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί μέσα από ένα μοντέλο ανεξάρτητο και συνεργατικό. Στο πλαίσιο του φετινού 5ου CINERGO θα προβληθούν συνολικά 58 ταινίες από 28 χώρες.

Για ελαφρώς πιο mainstream προτάσεις ταινιών κατευθυνόμαστε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Ρουφ. Στην ατζέντα μας βρίσκουμε το 14ο Athens Open Air Film Festival. Το μεγάλο σινε-ταξίδι του φετινού καλοκαιριού έχει ξεκινήσει και υπόσχεται μοναδικές κινηματογραφικές ολονυκτίες κάτω από τα άστρα, σε γνωστούς και άγνωστους προορισμούς της πρωτεύουσας. Το πρόγραμμα του Ιουνίου θα κλείσει αυτό το Σάββατο με την ταινία «Τσάι στη Σαχάρα», την εντυπωσιακή δραματική ταινία εποχής που υπογράφει ο πολυβραβευμένος Bernardo Bertolucci.

Video Duration
1:51

Ο Ιούνιος είναι η κατεξοχήν μήνας των συναυλιών και των μεγάλων μουσικών φεστιβάλ. Από την Πλατεία Νερού έως το Θέατρο του Λυκαβηττού, όλη η πόλη κινείται πλέον για τα καλά στο ρυθμό της μουσικής. Και όταν λέμε όλη το εννοούμε. Αφήνουμε – για λίγο – στην άκρη Release, Ejekt και Rockwave Nights, και πάμε στον πεζόδρομο του Τσιν Τσιν. Την Πέμπτη, η Δεσποινίς Τρίχρωμη θα δώσει το μοναδικό της live για αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα, όπου θα ερμηνεύσει μια επιλογή από τα πιο εκλεκτά κομμάτια της δισκογραφίας της.

Από τις ταξιδιάρικες μελωδίες της indie Ελληνίδας τραγουδίστριας ανεβάζουμε το τέμπο και πηγαίνουμε – νοητά – στην Αβάνα μέσω… Νιάρχος. Οι Buena Vista All Stars έρχονται, το Σάββατο 29 Ιουνίου, στο Ξέφωτο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους, «Μια νύχτα στην Αβάνα». Η υπέροχη αυτή παρέα των διάσημων Κουβανέζων μουσικών ανεβαίνει στη σκηνή του ΚΠΙΣΝ για μια βραδιά γεμάτη μαγευτικούς λατινοαμερικανικούς ρυθμούς και διαχρονικά τραγούδια που έχουν αφήσει εποχή.

dwrean-events-105-02

Τελευταίος μουσικός προορισμός για αυτή την εβδομάδα είναι το Μέγαρο Μουσικής. Κορυφαία σύνολα, μαέστροι και σολίστ είναι τα συστατικά της επιτυχίας του φεστιβάλ «Klassik am Odeonsplatz», της πρώτης υπαίθριας συναυλίας κλασικής μουσικής που πραγματοποιήθηκε το 2000. Έκτοτε, η μεγάλη διοργάνωση αποτελεί σημείο αναφοράς στην πολιτιστική παράδοση της Ευρώπης. Αν θες να πάρεις μια γεύση από το εμβληματικό κονσέρτο, κλείσε θέση για τον Κήπο του Μεγάρου και απόλαυσε μια φαντασμαγορική μουσική εμπειρία.

Συζητάμε για πολιτισμό, ιστορία & AI!

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας γεννά νέες σκέψεις, συλλογισμούς και προκλήσεις. Στην «αιχμή» αυτού του ψηφιακού δόρατος βρίσκεται η Τεχνητή Νοημοσύνη, Από τις πρώτες πειραματικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης μέχρι το ChatGPT και τα Copilot+ PCs, το περιβόητο AI αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στη ζωή μας. Ο κύκλος συζητήσεων Future Perfect: Η εποχή της αμηχανίας μας καλεί να αναλογιστούμε γύρω από τη νέα αλγοριθμική πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για φροντίδα και αλληλεγγύη σε μια εποχή έντονων συγκρούσεων.

dwrean-events-105-03

Η επιστήμη δε φέρνει όμως μόνο προκλήσεις. Φέρνει και... πλατιά χαμόγελα. Οι Science Reactors, η πιο ανατρεπτική, επιστημονική stand-up ομάδα, γιορτάζει φέτος τα δέκα της χρόνια με ένα μεγαλειώδες science rap πάρτι στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης. Το crew των Ελλήνων science rappers, με αγάπη για την επικοινωνία της επιστήμης, θα προσπαθήσει να ανατρέψει τον μύθο πως οι επιστήμονες δε διαθέτουν χιούμορ. Θα το καταφέρουν; Μένει να αποδειχθεί επί σκηνής.

Η φιλοσοφία βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής σκέψης και της δημοκρατίας. 2500 χρόνια με τα το ρηξικέλευθο πείραμα της Αρχαίας Αθήνας, ο στοχασμός πάνω στο δημοκρατικό πολίτευμα παραμένει το ίδιο αναγκαίος και σημαντικός. Στο φιλόξενο χώρο του Athens Book Space θα παρουσιαστεί την Τετάρτη το βιβλίο του Δημήτρη Βαρδουλάκη «Αγωνισμός-Στάσις Υλισμός & Δημοκρατική Σκέψη». Το βιβλίο περιλαμβάνει μια σειρά διαλέξεων του Έλληνα φιλοσόφου τα τελευταία 15 χρόνια, ως επισκέπτης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

dwrean-events-105-04

Και κλείνουμε με ένα event με άρωμα… ιστορίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στις επετείους των δύο κρατών. Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν, θα αναλύσουν και θα αξιολογήσουν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από μισό αιώνα, έχοντας το βλέμμα στο παρόν και το μέλλον. Αυτή την Τετάρτη.

Και κάπου εδώ θα σε αποχαιρετίσουμε για να καταστρώσεις σιγά σιγά τα πλάνα της εβδομάδας. Οι πιο συναρπαστικοί προορισμοί της πόλης σε προσκαλούν για να απολαύσεις δωρεάν τα καλύτερα events από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Να περάσεις υπέροχα!