The Orange Show Podcast #11 με Pan Pan, κόμικς & διπλό διαγωνισμό

Περίληψη: Τι κοινό έχουν τα κόμικ με τη synthpop και τον Καζαντζάκη; Ο Pan Pan έχει την απάντηση και τη μοιράζεται μαζί μας στο Xmas επεισόδιο του The Orange Show!

Τα Χριστούγεννα φέρνουν μαζί τους ταξίδια, reunions, δώρα, αγκαλιές και χαμόγελα. Φέρνουν όμως και φανταστικές ιστορίες που γίνονται Public. Το εορταστικό The Orange Show είναι γεμάτο σκίτσα, γέλια και retro-electro ήχους. Καλεσμένος της Έρρικας Ρούσσου στο 11ο επεισόδιο του podcast είναι ο γνωστός μουσικός και comic artist Pan Pan. Ο Pan Pan aka Παναγιώτης Πανταζής, aka Postnoise, ήρθε στο στούντιο του The Orange Show, σκίτσαρε, μίλησε, διάλεξε κόμικς και μας μίλησε για τη δική του «ανισόπεδη» ντίσκο.  

Παν Παν-ικός με κόμικ και βινύλια! 

Πριν δούμε τα όσα ωραία συζήτησαν Έρρικα Ρούσσου και Pan Pan, θα ξεκινήσουμε με το καθιερωμένο Orange Show διαγωνισμό. Ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς με τους διαγωνισμούς! Τρεις τυχεροί θα κερδίσουν το νέο κόμικ του Παναγιώτη «Ο Καπετάν Μιχάλης» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα (το ένα αντίτυπο θα είναι υπογεγραμμένο με σκίτσο από τον συγγραφέα).

the-orange-show-pan-pan-01

Ένας ακόμη τυχερός θα κερδίσει το 7" single «Χτύπα με σαν ρεύμα στην πίστα», το τελευταίο collab του Pan Pan με τη Μελεντίνη. FYI, να πούμε εδώ πως το βινύλιο είναι ήδη sold out. Τη διαδικασία την ξέρεις. Άφησε μια χριστουγεννιάτικη ευχή κάτω από το post μας σε Facebook και Instagram και μπες στο διαγωνισμό για να κερδίσεις ένα από τα δώρα του The Orange Show. Α, και μην ξεχάσεις φυσικά να κάνεις follow το podcast μας στο Spotify, αφήνοντας και μια αξιολόγηση.

Καπετάν Μιχάλης: Το αριστούργημα του Καζαντζάκη γίνεται κόμικ!

Πώς είναι να μεταφέρεις ένα καζαντζακικό μυθιστόρημα στις σελίδες ενός κόμικ; Πόσο εύκολο είναι να αναπαραστήσεις με σκίτσα το ιστορικό παρελθόν; Πόσο επίκαιρο παραμένει σήμερα το έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, και πόσο διαφορετικοί από εμάς ήταν στα αλήθεια οι άνθρωποι εκείνης της εποχής; Ο Παναγιώτης μίλησε για την εμπειρία της συγγραφής ενός κόμικ που βασίζεται σ' ένα από τα σπουδαιότερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και για την πρωτοποριακή σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη, η οποία, όπως μας είπε, πραγματεύεται κοινωνικά ζητήματα και ανησυχίες του ανθρώπου που αποδεικνύονται διαχρονικές.

O κομίστας Παναγιώτης Πανταζής

Η ενασχόληση του Παναγιώτη με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Αφορμή υπήρξε η αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Τα πρώτα ολοκληρωμένα μονοσέλιδα ήρθαν στο Λύκειο με αληθινές «περιπέτειες» των συμμαθητών του. Micky Mouse, Αστερίξ, Βαβέλ, και το «9» της Ελευθεροτυπίας έδωσαν το έναυσμα στον γνωστό πλέον κομίστα να αφοσιωθεί στη συγγραφή και την εικονογράφηση. Άλλωστε, όπως θα ακούσεις, ο Παναγιώτης δηλώνει πρώτα απ' όλα comic artist και έπειτα μουσικός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ελληνική κόμικ κοινότητα του σήμερα και στον πλουραλισμό που φέρνει μαζί της η νέα γενιά καλλιτεχνών αλλά και το τι συνιστά για εκείνον πηγή έμπνευσης.

the-orange-show-pan-pan-02Ο μουσικός Pan Pan

Τα κόμικς είναι μόνο η μία πλευρά του Παναγιώτη Πανταζή. Η άλλη, η πιο γνωστή, είναι αυτή του μουσικού. Με το «Φαντασμαγορία Ένα» το ενδιαφέρον της εναλλακτικής σκηνής άρχισε να στρέφεται για τα καλά πάνω του. Stereo Nova, Κόρε.Ύδρο., και Nalyssa Green «οδήγησαν» τον Pan Pan να «αγκαλιάσει» τον ελληνικό στίχο. Μάλιστα τραγούδια όπως το «Ανισόπεδη Ντίσκο» έχουν γίνει πλέον hits που τραγουδούν δυνατά Millennials αλλά και Gen Zers στα μεγάλα και μικρά alt μαγαζιά της πόλης.

Τα Top 5 του Pan Pan!

Μπορεί, ομολογουμένως, ο Pan Pan να «μην τα πηγαίνει καλά με τα top 5» τελικά τον πείσαμε όμως να μοιραστεί μαζί μας τα αγαπημένα του κόμικς, βινύλια και σειρές. Προς το παρόν θα αρκεστούμε στα ονόματα των καλλιτεχνών. Paul Pope, Adrian Tomine, Daniel Clowse, Jason και Γιώργος Γούσης. Από μουσικούς, ο Pan Pan επιλέγει MF Doom, Kendrick Lamar, Burial, Λένα Πλάτωνος και Κόρρε.Ύδρο. Όσο για τα αγαπημένα του LPs, το αφήνουμε σ' εσένα να το ανακαλύψεις. Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι σειρές και τα επιτραπέζια του λατρεύει ο Pan Pan, είπαμε όμως να μην τα spoil-άρουμε όλα εδώ. 

Όσα μας είπε ο Pan Pan, στο podcast του The Orange Show!

Αυτά και άλλα πολλά μοιράστηκαν Έρρικα Ρούσσου και Pan Pan στο τελευταίο The Orange Show της φετινής χρονιάς. Αφού πήρες μια πρώτη γεύση, σειρά έχει να βρεις το 11ο επεισόδιο του πορτοκαλί μας podcast στο Spotify. Αφού κάνεις πρώτα, όπως είπαμε, follow, μπορείς να ακούσεις - και να δεις - όλη τη συζήτηση ανάμεσα στην Έρρικα και τον πολυτάλαντο καλλιτέχνη που λέγεται Παναγιώτης Πανταζής. Ή Pan Pan. Ή Postnoise.

Καλή ακρόαση και καλές γιορτές!