Αίας του Σοφοκλή: Kέρδισε διπλές προσκλήσεις για την Επίδαυρο

Περίληψη: Η τραγική ιστορία του Αίαντα ανεβαίνει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη. Μπες στο διαγωνισμό και κέρδισε διπλές προσκλήσεις!

Αν έχεις επισκεφθεί έστω και μια φορά την Επίδαυρο, σίγουρα θα θυμάσαι την απαράμιλλη ομορφιά, τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα, και τη θαυμάσια ακουστική ενός χώρου όπου η ιστορία ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου. Για άλλo ένα καλοκαίρι το πρόγραμμα παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνθέτουν μνημειώδη έργα της αρχαιοελληνικής δραματουργίας. Ο Αίας του Σοφοκλή ανεβαίνει στις 29&30 Ιουλίου σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη, ο οποίος κάνει το ντεμπούτο στο αρχαίο θέατρο.

Η διαχρονική τραγωδία του Σοφοκλή έρχεται στην Επίδαυρο

Η μετωπική σύγκρουση δύο αντίθετων κόσμων, η αβάσταχτη σφοδρότητα του χρόνου, η ματαιότητα του πολέμου, η αντιστροφή των ηθικών αξιών. Αυτά είναι μερικά μόλις από τα ζητήματα τα οποία πραγματεύεται ο Σοφοκλής στον Αίαντα. Η παλαιότερη από τις επτά σωζόμενες τραγωδίες του Σοφοκλή εκτυλίσσεται στον απόηχο του Τρωικού Πολέμου. Κεντρική θέση στο αριστούργημα του αρχαίου τραγωδού έχει η «ύβρις» του Aίαντα, του μυθικού βασιλιά της Σαλαμίνας. Αιτία στέκεται η απόφαση των Αχαιών να του στερήσουν με δόλο τα όπλα του Αχιλλέα. Αδυνατώντας να δεχθεί τις επιταγές της νέας ηθικής κανονικότητας, ο Αίαντας αποφασίζει να εκδικηθεί αυτή την ατίμωση. Ενώπιον θεών και ανθρώπων θα διαπιστώσει όμως ότι εκτός από τους χιλιάδες πολεμιστές, μια ολόκληρη εποχή κείτεται νεκρή μπροστά από τα τείχη της Τροίας. Αποξενωμένος και αδυνατώντας να κατανοήσει πλέον τον ίδιο του το εαυτό ο Αίαντας αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του.

«Αυτός ο πολύπλοκος ήρωας αντιπροσωπεύει έναν παλιό κόσμο που δεν μπόρεσε να μετασχηματιστεί και άρα δεν κατάφερε να επιβιώσει. Ο κόσμος του Αίαντα είναι ένα ρέον σύμπαν, μοντέλο ίσως του Ηρακλείτου, χωρίς την ανακούφιση όμως του φιλόσοφου περί συνέχειας των πραγμάτων». λέει χαρακτηριστικά ο Αργύρης Ξάφης. Μέσα από τα μάτια του ήρωα, ο Σοφοκλής παρουσιάζει στοχαστικά τη αδυσώπητη φύση του «πανδαμάτορα χρόνου», σε αντιδιαστολή με την αδυναμία του ανθρώπου να πάει κόντρα στη ροή του. Οι αξίες, τα ήθη, τα ιδανικά και η ίδια η αντίληψη για τη ζωή είναι υποκειμενικά και διαρκώς μεταβαλλόμενα.

Video Duration
0:39

Αργύρης Ξάφης: Ένας τολμηρός σκηνοθέτης με μια διαφορετική ματιά

Αντλώντας έμπνευση από την τραγικότητα του Αίαντα, ο Αργύρης Ξάφης δε διστάζει να πειραματιστεί ώστε να αναδείξει τους στοχασμούς του Σοφοκλή. Χωρίς εισόδους και εξόδους, όλοι οι ηθοποιοί βρίσκονται επί σκηνής σε ένα χιονισμένο σκηνικό, το οποίο κάνει σκόπιμα κοντράστ με την ειδυλλιακή καλοκαιρινή Επίδαυρο. Φυσικά, μιλώντας για μια διασκευή αρχαιοελληνικής τραγωδίας δε θα μπορούσε να απουσιάζει η σύνδεση με το παρόν. Ο Αργύρης Ξάφης φέρνει σκηνοθετικά και δραματουργικά τους προβληματισμούς του Αίαντα στο σήμερα, αντιπαραβάλλοντας τον κόσμο του Σοφοκλή με τη δική μας πραγματικότητα. Δημήτρης Ήμελλος, Δέσποινα Κούρτη, Τάσος Μικέλης, Γιάννης Νταλιάνης, Εύη Σαουλίδου, Στάθης Σταμουλακάτος, Χρίστος Στυλιανού και Νίκος Χατζόπουλος πρωταγωνιστούν στην παράσταση της τραγωδίας του Σοφοκλή, με τη συνοδεία δεκαμελούς χορού και μουσικών επί σκηνής.

Ο Αίας του Σοφοκλή είναι η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Αργύρη Ξάφη στην Επίδαυρο, όμως αν είσαι φίλος του θεάτρου είναι πολύ πιθανό να τον έχεις θαυμάσει ήδη σε κάποια θεατρική παράσταση. Ο Αργύρης Ξάφης έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα πάνω στο σανίδι, καθώς μετράει πάνω από 25 χρόνια ως ηθοποιός. Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, ενώ έχει βραβευτεί με το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για το ρόλο του στην ταινία «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα». Ο Αργύρης Ξάφης έχει μακρά πορεία και ως σκηνοθέτης, ενώ έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας. Παράλληλα έχει εργαστεί μαζί με μερικούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες σκηνοθέτες όπως ο Γιώργος Λάνθιμος, ο Θωμάς Μοσχόπουλος και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός. Εδώ και σχεδόν μια δεκαπενταετία διδάσκει υποκριτική στο Ωδείο Αθηνών.

aias-sofoklh-diagwnismos-01

Αίας του Σοφοκλή: Διαγωνισμός

Το καλοκαίρι στο Public σημαίνει μπάνια, θερινά, μουσική, εκδηλώσεις και φυσικά θέατρο. Από τα events της εβδομάδας μέχρι τον καλοκαιρινό κατάλογο βιβλίων, ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας. Γι’ αυτό χαρίζουμε δύο (2) διπλές προσκλήσεις για να παρακολουθήσεις τον Αίαντα του Σοφοκλή, την Παρασκευή 29/07 στο μαγευτικό θέατρο της Επιδαύρου. Το μόνο που έχεις να κάνεις να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα συμμετοχής. Πολλαπλές συμμετοχές δε θα ληφθούν υπόψη.

Καλή επιτυχία!