Μαγειρεύουμε με τη Funky Cook: Αφράτο one bowl κέικ με λεμόνι

Περίληψη: Έχεις όρεξη για κέικ; Η Funky Cook μάς μαγειρεύει πεντανόστιμο και μυρωδάτο κέικ με λεμόνι σε ένα μόνο σκεύος!

Τώρα που είσαι φοιτητής, εκτός από πεντανόστιμα αλμυρά χρειάζεσαι και τις κατάλληλες συνταγές για γλυκά. Ξέρεις, για εκείνες τις μεταμεσονύκτιες λιγούρες ή όταν χρειάζεσαι ένα boost για να τα βγάλεις πέρα με το ξενύχτι διάβασμα. Μια από τις must συνταγές για φοιτητές είναι η συνταγή για κέικ. Ένα κέικ αφράτο, λαχταριστό και καθόλου μπελαλίδικο.

Μια φέτα κέικ είναι το τέλειο «γλυκό» διάλειμμα για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Θα σου «φτιάξει» το πρωινό μαζί με ένα φλυτζάνι γάλα, τσάι ή καφέ! Θα την βάλεις στο lunch box, θα την πάρεις μαζί σου ως σνακ και φυσικά θα την μοιραστείς με την παρέα σου. Και όταν λέω εύκολη το εννοώ. Η βασική συνταγή για one bowl cake είναι μία, με την οποία κάθε φορά μπορείς να φτιάχνεις ένα διαφορετικό κέικ!

Για την εκτέλεση της συνταγής θα χρειαστείς μονάχα δυο-τρία πράγματα. Ένα μπολ, μια φόρμα ψησίματος και ένα μίξερ. Quick tip: σαν φοιτητής, φρόντισε να εξοπλίζεις την κουζίνα σου με σκεύη που θα έχουν πολλαπλές χρήσεις. Το ευρύχωρο γυάλινο μπολ καθαρίζεται εύκολα ενώ μπορείς να το χρησιμοποιείς και σε άλλες χρήσεις π.χ. να σερβίρεις μια σαλάτα. Μέσα σε αυτό το μπολ λοιπόν, θα φτιάξεις τα πιο yummy κέικ. Η φόρμα ψησίματος προτείνω να μην είναι μεγάλη αλλά μεσαίου μεγέθους. Η φόρμα Jamie Oliver JB1450 είναι ιδανική, αφού μπορείς να την χρησιμοποιείς και για να ψήνεις μοσχομυριστό ψωμί. Στο διαδίκτυο θα βρεις συνταγές για εύκολο ψωμί που θα σε ενθουσιάσουν! Για το μίξερ η επιλογή είναι δική σου. Και το μίξερ χειρός και ο αναδευτήρας θα σου δώσουν το ίδιο αποτέλεσμα, απλά το μίξερ χειρός είναι πιο ξεκούραστο.

Τι σημαίνει όμως one bowl cake και γιατί στο προτείνω ανεπιφύλακτα; Πολύ απλά γιατί μέσα σε ένα μπολ ετοιμάζεις το κέικ χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις ή να λερώσεις άλλο σκεύος. Αν δεν διαθέτεις ζυγαριά για να μετρήσεις τα υλικά σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα φλυτζάνι του τσαγιού.

Τα βασικά υλικά για ένα κέικ βανίλιας είναι τα εξής:

  • 2 φλυτζάνια ή 240 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλυτζάνι ή 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • ¾ φλυτζανιού ή 115 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
  • 1 ¼ φλυτζάνι  ή 220 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κάψουλα βανιλίνη ή 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Παρακάτω θα βρεις αναλυτικά τη διαδικασία. Με αυτή τη συνταγή μπορείς επίσης να φτιάξεις ακόμα περισσότερα φανταστικά κέικ όπως:

  • Κέικ σοκολάτας προσθέτοντας 3 κ.σ. κακάο + 3 κ.σ. γάλα
  • Κέικ καρύδας προσθέτοντας 3 κ.σ. ινδοκάρυδο + 1 κ.σ. γιαούρτι
  • Κέικ πορτοκαλιού προσθέτοντας ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
  • Κέικ με σταφίδες προσθέτοντας 3 κ.σ. σταφίδες και ½ κ.γ. κανέλα
  • Κέικ καρότου προσθέτοντας 1 φλυτζάνι καρότα τριμμένα, κανέλα, γαρίφαλο και τζίντζερ σκόνη

Χρησιμοποιώντας τη ζύμη μπορείς να φτιάξεις ακόμη και upside down μηλόπιτα. Κόβεις δύο μήλα σε φέτες, τις στρώνεις σε αντικολλητική φόρμα, πασπαλίζεις με λίγη ζάχαρη και κανέλα και περιχύνεις με τη ζύμη του κέικ. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με άλλα φρούτα όπως αχλάδια, δαμάσκηνα, βερίκοκα και ροδάκινα. Αν ακολουθείς vegan διατροφή θα αντικαταστήσεις το γιαούρτι με γιαούρτι καρύδας, τα αυγά με ¾  φλυτζάνι γάλα σόγιας και 1 κ.σ. λευκό ξύδι.

Τέλος, δοκίμασε οπωσδήποτε το αλμυρό one bowl κέικ. Αφαιρείς τη ζάχαρη και την βανίλια, αντικαθιστάς την μισή ποσότητα του λαδιού με γάλα, προσθέτεις 250 γρ. κίτρινο ημίσκληρο τυρί τριμμένο, 100 γρ. ψιλοκομμένα αλλαντικά και μία ψιλοκομμένη πιπεριά.

Να θυμάσαι ότι τα υλικά που αποθηκεύονται στο ψυγείο τα αφήνουμε 30’ να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τα κέικ τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο και τα ξεφορμάρουμε αφού κρυώσουν καλά! Για να παραμείνουν γευστικά και τρυφερά, κράτησέ τα σε μπολ με καπάκι.

cake-lemoni-funky-cook-01

Κέικ με λεμόνι και παπαρουνόσπορο

Χρόνος Προετοιμασίας: 10’
Xρόνος Ψησίματος: 45’
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Μερίδες: 6

Υλικά

  • 240 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 115 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι
  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. παπαρουνόσπορο
  • 1 κάψουλα βανιλίνη ή 1 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το λάδι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν σε ένα μείγμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα, τον παπαρουνόσπορο, ανακατεύουμε για 2’ και προσθέτουμε τον χυμό. Μεταφέρουμε το μείγμα σε αντικολλητική φόρμα ψησίματος για κέικ, την οποία έχουμε λαδώσει καλά. Ψήνουμε για 45-50’ στους 185°C σε προθερμασμένο φούρνο. Μόλις το κέικ κρυώσει ξεφορμάρουμε και απολαμβάνουμε!

Καλά ψησίματα!