Slow design: 5+1 ιδέες για να διακοσμήσεις το σπίτι οικολογικά!

Περίληψη: Σκέφτεσαι να ανανεώσεις τη διακόσμηση του σπιτιού; Ανακάλυψε το slow design και δες πως θα το πετύχεις εύκολα και οικολογικά!

Είναι πραγματικότητα πως ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS. Γι’ αυτό και έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία και η πράσινη ανάπτυξη μας απασχολούν καθημερινά όλο και περισσότερο. Ο δρόμος προς έναν πιο sustainable τρόπο ζωής αρχίζει και τελειώνει στο σπίτι. Από τον έλεγχο της ενέργειας που καταναλώνεις, μέχρι την μείωση του food waste, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προστατεύσεις το περιβάλλον από την άνεση του σπιτιού σου. Μία τάση που «τρεντάρει» για τα καλά τα τελευταία χρόνια είναι το λεγόμενο slow design. Στα πρότυπα του slow food, το slow design έρχεται για να φέρει τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της διακόσμησης και του smart living.

Ιδέες & tips για οικολογική διακόσμηση

Reduce, reuse, recycle!

Τα τρία «R» της βιωσιμότητας είναι ο οδηγός σου για οικολογική διακόσμηση και ένα περισσότερο «πράσινο» lifestyle. Οι άσκοπες σπατάλες αυξάνουν το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα, γι’ αυτό κινήσου έξυπνα. Δε χρειάζεται να προχωρήσεις σε εξωφρενικές αγορές για να ανανεώσεις τη διακόσμηση του σπιτιού. Εξοπλίσου με φαντασία και αξιοποίησε όλα τα πράγματα που είναι ήδη διαθέσιμα. Αντί π.χ. να πετάξεις τα αντικείμενα που δεν ταιριάζουν στο νέο στιλ, δοκίμασε να ανακυκλώσεις ή να τα επανασχεδιάσεις ο ίδιος κάνοντας μικρές αλλαγές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το buzz που έχει αποκτήσει η τάση του DIY στις μέρες μας.

oikologikh-diakosmhsh-ft

Δώσε «πράσινο» χρώμα στο σπίτι!

Δεν εννοούμε φυσικά να αρχίσεις να βάφεις όλο το σπίτι με κυπαρισσί, σμαργαδί και λοιπές αποχρώσεις του πράσινου. Μια αλλαγή στο χρώμα των τοίχων είναι ένας ωραίος και fun τρόπος για να παίξεις με τη διακόσμηση του σπιτιού. Ωστόσο, όπως μπορείς να φανταστείς, δεν είναι όλα τα χρώματα το ίδιο. Σε πολλές περιπτώσεις τα συμβατικά χρώματα δημιουργούνται από επιβαρυντικά προς το περιβάλλον υλικά, ενώ ορισμένα από αυτά ενδέχεται να περιέχουν ουσίες που είναι επιβλαβείς για τον πλανήτη και την υγεία μας. Δώσε λοιπόν νέα όψη στο σπίτι, επιλέγοντας οικολογικές βαφές που δεν επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Στροφή ολοταχώς προς το vintage!

Το vintage δεν είναι μόνο ένα διαχρονικό στιλ εσωτερικού σχεδιασμού, αλλά και μια πολύ καλή επιλογή για ένα περισσότερο οικονομικό και eco-friendly σπίτι. Η vintage διακόσμηση δίνει έναν πραγματικά ξεχωριστό χαρακτήρα στους χώρους του σπιτιού, άσε που αφήνει και μεγάλα περιθώρια για να πειραματιστείς δημιουργικά με έπιπλα και υφάσματα. Έτσι και επιβαρύνεις λιγότερο το περιβάλλον και κρατάς χαμηλά το κόστος του νέου σου ντκεόρ. Δοκίμασε να ξαναχρωματίσεις εκείνο το παλιό τραπεζάκι που έχεις καταχωνιάσει κάπου για να μη φαίνεται και ανάδειξε το προσωπικό σου γούστο!

Τα sustainable έπιπλα δείχνουν το δρόμο!

Οι ειδικοί στο χώρο του interior design έχουν αρχίσει και γυρνούν την πλάτη τους στα έπιπλα από συμβατικά υλικά. Σε μια εποχή που η ευαισθητοποίηση γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι πιο αναγκαία από ποτέ, sustainable υλικά όπως το μπαμπού και το σχοινί κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Το καλό είναι πως δεν πρόκειται για μια niche αγορά. Ολοένα και περισσότερες εταιρείες σήμερα αφουγκράζονται την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει πλέον τεράστια γκάμα επιλογών για να διακοσμήσεις το σπίτι με έπιπλα που σέβονται το περιβάλλον.

Slow design με φυτά εσωτερικού χώρου!

Τα φυσικά υλικά, τα ανακυκλώσιμα υλικά και οι επαναχρησιμοποιούμενες ύλες είναι τα βασικά συστατικά του slow design. Ένα όμορφο φυτό εσωτερικού χώρου είναι η πιο eco-conscious επιλογή, θα λέγαμε, για τη διακόσμηση του σπιτιού. Όποιο είδος ντεκόρ και αν έχεις στο μυαλό σου, τα φυτά δημιουργούν μια μικρή όαση στο σπίτι προσφέροντας ζωντάνια, φρεσκάδα και ηρεμία. Αν η φροντίδα των φυτών σου ακούγεται χρονοβόρα υπόθεση, μπορείς άφοβα να επιλέξεις συγκεκριμένα είδη που είναι ανθεκτικά και δε χρειάζονται καθημερινό πότισμα.

oikologikh-diakosmhsh-03

Μοντέρνος και eco-friendly φωτισμός!

Οι «πράσινες» λύσεις φωτισμού είναι απαραίτητη προσθήκη σε κάθε green home. Εκτός όμως από τη μειωμένη κατανάλωση που υπόσχονται, οι «έξυπνες» λάμπες τεχνολογίας LED, μπορούν να συνδυαστούν ιδανικά με έπιπλα και λοιπές συσκευές δίνοντας ένα μοντέρνο touch στη διακόσμηση του σπιτιού. Σε σχέση με τις συμβατικές λάμπες, οι λαμπτήρες LED είναι ασύγκριτα πιο οικολογικοί και σε βοηθούν να εξοικονομήσεις χρήματα, κρατώντας χαμηλά το λογαριασμό του ρεύματος. Στα συν και οι smart δυνατότητες, μέσω των οποίων ο πλήρης έλεγχος του φωτισμού έρχεται απευθείας στην οθόνη του smartphone.

Για οικολογική διακόσμηση έλα στα Public!

Το slow design είναι το μέλλον. Αν ήρθε η ώρα για μια γενναία αλλαγή στο ντεκόρ, ο επόμενος προορισμός λέγεται Public. Πέρνα μια βόλτα από το πλησιέστερο κατάστημα Public ή το public.gr και εξοπλίσου με όλα όσα χρειάζεσαι για να απολαύσεις τα πολλαπλά οφέλη που φέρνει η βιωσιμότητα στο σύγχρονο σπίτι!