CES 2024: Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις από το Las Vegas

Περίληψη: Η CES 2024 ολοκληρώθηκε και οι ανακοινώσεις ήταν πάρα πολλές. Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις σημαντικότερες!

Για ακόμα μία φορά η πρώτη μεγάλη έκθεση τεχνολογίας του χρόνου ήταν η CES. Το Las Vegas ήταν και το 2024 το σημείο συνάντησης για όλους τους μεγάλους κατασκευαστές από τον κόσμο της τεχνολογίας και των οικιακών συσκευών. Το «μενού» είχε, όπως ίσως μπορείς να φανταστείς, μπόλικη τεχνητή νοημοσύνη, με το AI να ενσωματώνεται σε ό,τι μπορείς να φανταστείς, και εκατοντάδες καινούργιες συσκευές σε κάθε κατηγορία συσκευής.

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται παντού

CES-2024-Part-1-01

Το μεγαλύτερο trend του 2023 ήταν χωρίς αμφιβολία η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό φαίνεται πως θα συνεχιστεί και το 2024, με το AI να κυριαρχεί στην CES 2024. Στο La Vegas είδαμε την LG να παρουσιάζει το όραμά της για ένα “Zero Labor Home”, όπου η τεχνητή νοημοσύνη των συσκευών σε συνεργασία με ένα ρομποτικό βοηθό με τον οποίο θα μπορείς να συνομιλείς απευθείας, θα αυτοματοποιήσουν τα πάντα μέσα στο σπίτι. Η Samsung δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά από τη CES και ένας από τους τομείς στους οποίους έδωσε έμφαση είναι οι συσκευές για το σπίτι. Και προφανώς οι πιο καινοτόμες συσκευές που έφερε στο booth της ήταν όλες διασυνδεμένες και ενσωμάτωναν AI δυνατότητες. Η τεχνητή νοημοσύνη, όμως, πήρε και τους δρόμους καθώς η Volkswagen ανακοίνωσε στη CES πως το ChatGPT θα ενσωματωθεί ως φωνητικός βοηθός στα αυτοκίνητά της.

Η πρώτη διαφανής OLED τηλεόραση στον κόσμο από την LG!

CES-2024-Part-1-02

Η LG εντυπωσίασε τους επισκέπτες της έκθεσης και με την πρώτη ασύρματη, διάφανη OLED τηλεόραση στον κόσμο! Η LG Signature OLED T έχει διαγώνιο 77 ιντσών και χάρη στο επαναστατικό πάνελ της δημιουργεί νέες εμπειρίες για τους χρήστες. Η Signature OLED T μπορεί, για παράδειγμα, να τοποθετηθεί στη μέση ενός δωματίου για να γίνει διαχωριστικό ή να εγκατασταθεί στο παράθυρο χωρίς να εμποδίζει τη θέα προς τα έξω όταν είναι σβηστή. Και εννοείται πως και εδώ έχουμε AI λειτουργίες, χάρη στον ολοκαίνουργιο επεξεργαστή α11 AI, ο οποίος προσφέρει 4 φορές μεγαλύτερες επιδόσεις τεχνητής νοημοσύνης, 70% βελτίωση στις επιδόσεις γραφικών και 30% υψηλότερη ταχύτερη ταχύτητα επεξεργασίας σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Μάλιστα, Η LG Signature OLED T είναι μία κανονική τηλεόραση που θα μπορείς να αποκτήσεις σύντομα και όχι απλά ένα εντυπωσιακό concept! Τη δική της διαφανή τηλεόραση έδειξε και η Samsung στο Las Vegas, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία Micro LED, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με concept και όχι με τελικό προϊόν.

CES 2024 – laptops: Η Asus τράβηξε τα βλέμματα με το ZenBook Duo

CES-2024-Part-1-03

Τα laptops δεν έλειψαν από τη CES 2024, με πολλούς κατασκευαστές να παρουσιάζουν τα νεότερα μοντέλα τους στην μεγάλη έκθεση. Η Lenovo ήταν, για ακόμα μία χρονιά, εξαιρετικά δραστήρια, ανακοινώνοντας πάρα πολλές συσκευές. Το πρόγραμμα είχε πολλά νέα ThinkPad, ThinkBook, Yoga, IdeaPad, Legion και LOQ μοντέλα. Την παράσταση κατάφερε όμως να κλέψει η Asus, παρουσιάζοντας το ZenBook Duo, ένα laptop με δύο οθόνες! Παρόμοια συσκευή είχαμε δει και στη CES 2023, το Lenovo Lenovo YogaBook 9i, αλλά το μοντέλο της Asus μοιάζει αρκετά πιο ενδιαφέρον. Η υλοποίηση φαίνεται πως είναι πιο πλήρης, προσφέροντας φυσικό πληκτρολόγιο που συνδέεται μαγνητικά όταν το χρειάζεσαι, αλλά και ενσωματωμένο stand, όταν θες να βλέπεις και τις δύο οθόνες ταυτόχρονα σε όρθια θέση. Και η Dell έδωσε το παρών στη CES φέρνοντας μαζί της την ανανεωμένη σειρά των XPS laptops της. Η κορυφαία σειρά φορητών υπολογιστών της Dell έρχεται σε μεγέθη 13, 14 και 16 ιντσών. Και τα τρία μοντέλα ακολουθούν την σχεδιαστική φιλοσοφία του Dell XPS 13 Plus που είδαμε πριν από δύο χρόνια, τοποθετώντας μία σειρά από πλήκτρα αφής στην κορυφή του πληκτρολογίου. Στο εσωτερικό τους βρίσκονται για ακόμα μία φορά οι επεξεργαστές της Intel, και συγκεκριμένα οι νέας γενιάς Intel Core Ultra.

Ένα βήμα πιο κοντά στο Wi-Fi 7

CES-2024-Part-1-04

Κατά τη διάρκεια της CES 2024 είχαμε και την παρουσίαση πολλών νέων συσκευών με υποστήριξη Wi-Fi 7. Το νέο πρότυπο ασύρματης δικτύωσης οριστικοποιήθηκε επίσημα και οι συσκευές που θα υποστηρίζουν τα νέα χαρακτηριστικά που εισάγει θα έρχονται με το σήμα “Wi-Fi Certified”. Το Wi-Fi 7 φέρνει σημαντικές αναβαθμίσεις, όπως 2 φορές αποδοτικότερη μετάδοση και μεγαλύτερη αξιοπιστία. Η αναβάθμιση που θα προσέξεις περισσότερο όμως είναι ο έως και 20% μεγαλύτερος ρυθμός μετάδοσης δεδομένων. Στη CES, λοιπόν, είχαμε την ανακοίνωση πολλών συσκευών που θα υποστηρίζουν Wi-Fi 7. Μεταξύ αυτών ήταν το νέο Razer Blade 16, τα Dell XPS 13 και 16 (αλλά όχι το 14), και το Legion 7i της Lenovo. Ταυτόχρονα είχαμε και την παρουσίαση πολλών router και mesh λύσεων με Wi-Fi 7, από εταιρείες όπως η TP-Link και η Asus.

Η Sony παρουσίασε τον αντίπαλο του Apple Vision Pro

CES-2024-Part-1-05

Σε πολύ λίγο καιρό το επαναστατικό Apple Vision Pro αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα. Το Mixed Reality headset της Apple έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον γύρω από augmented reality και virtual reality και στη CES είχαμε την ανακοίνωση ενός άμεσου ανταγωνιστή της συσκευής της Apple. Αυτός είναι μία νέα κάσκα επαυξημένης πραγματικότητας από τη Sony, σε συνεργασία με τη Siemens. Βασισμένο στην ολοκαίνουργια πλατφόρμα Snapdragon XR2+ Gen 2 της Qualcomm, το νέο headset δεν είναι σχεδιασμένο για gaming (για αυτό υπάρχει το PS VR2) αλλά για παραγωγικότητα. Η κάσκα ενσωματώνει υψηλής ποιότητας 4K OLED οθόνες και λειτουργία video see-through, ενώ θα συνοδεύεται και από ένα ζεύγος χειριστηρίων βελτιστοποιημένο για διαισθητική αλληλεπίδραση με τρισδιάστατα αντικείμενα που προβάλλονται ψηφιακά στον πραγματικό κόσμο. Η Sony ανέφερε ότι το νέο σύστημα (το οποίο δεν έχει ακόμα επίσημη ονομασία) θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά, χωρίς να ανακοινώσει προς το παρόν το πιθανό κόστος του.

Μείνε συντονισμένος για ακόμα περισσότερες ειδήσεις από τη CES 2024

Η φετινή έκθεση του Las Vegas ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες των τελευταίων ετών. Οπότε μείνε συντονισμένος στο Public blog γιατί έρχεται και part 2, όπου θα δούμε τι ανακοινώθηκε από AMD, Intel, Nvidia και όχι μόνο!