CES 2023: Οι σημαντικότερες ανακοινώσεις από το Las Vegas

Περίληψη: Η CES 2023 ήταν εντυπωσιακή! 4 μέρες γεμάτες τεχνολογία και χιλιάδες παρουσιάσεις. Πάμε να δούμε τις σπουδαιότερες ανακοινώσεις από την μεγάλη έκθεση.

Στον κόσμο της τεχνολογίας η αρχή της χρονιάς σηματοδοτείται πάντα από την CES. Η μεγάλη έκθεση επέστρεψε φέτος σε πλήρεις ρυθμούς, με εκατοντάδες εκθέτες και χιλιάδες επισκέπτες να καταφθάνουν στη CES 2023. Για 4 μέρες, από τις 5 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, η καρδιά της τεχνολογίας χτυπούσε στο Las Vegas και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι ανακοινώσεις ήταν πάρα πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες! Ξεχωρίσαμε τις σημαντικότερες από αυτές και σου τις παρουσιάζουμε όλες εδώ!

Οι τηλεοράσεις που ξεχώρισαν στην CES 2023

Το όνομα CES πηγάζει από τα αρχικά Consumer Electronics Show και ένα από τα πιο δημοφιλή consumer electronics είναι οι τηλεοράσεις. Οι μεγάλοι κατασκευαστές έρχονται στο Las Vegas για να παρουσιάσουν τα μοντέλα της χρονιάς και έτσι έγινε και φέτος. Samsung και LG μας έδειξαν τι έρχεται μέσα στο 2023, αλλά η Sony χάλασε την παράδοση και δεν ανακοίνωσε τις φετινές της τηλεοράσεις (δεν έλειπε όμως από την έκθεση, όπως θα δούμε παρακάτω). Πάμε να δούμε τι ανακοίνωσαν οι δύο νοτιοκορεάτικες εταιρείες λοιπόν.

Από την πλευρά της Samsung τα περισσότερα βλέμματα τράβηξαν οι νέες OLED τηλεοράσεις της. Βασισμένες στην QD-OLED τεχνολογία, που έκανε πέρσι ντεμπούτο σε… Sony τηλεοράσεις, οι ολοκαίνουργιες Samsung S95C και S90C είναι τα δύο μοντέλα που ανακοινώθηκαν. Η κορυφαία S95C προσφέρει τεράστια φωτεινότητα 2.000 nits, ρυθμό ανανέωσης 144Hz και έρχεται σε διαστάσεις από 55 έως 77 ίντσες. Μαζί παρουσιάστηκαν και νέες Neo QLED και Micro LED τηλεοράσεις, σε 4K και 8K αναλύσεις. Και από τη μεριά της LG τα OLED μοντέλα ήταν αυτά που εντυπωσίασαν. Η πιο πρωτοποριακή τηλεόραση της LG είναι η M3, μία σειρά που χαρακτηρίζεται από την απουσία καλωδίων! Η τηλεόραση συνδέεται μόνο στο ρεύμα και όλα τα άλλα φτάνουν ασύρματα σε αυτή μέσω του Zero Connect box, επάνω στο οποίο συνδέεις τα πάντα. Αυτό επιτρέπει να βάλεις μία τάξη στο χάος των καλωδίων. Παράλληλα, παρουσιάστηκε και η σειρά LG G3 OLED evo. Η νέα σειρά φέρνει αύξηση φωτεινότητας έως και 70% και θα είναι διαθέσιμη σε μεγέθη 55″, 66″ και 77″.

CES 2023 & Computing: Η AMD κέρδισε τις εντυπώσεις 

Όλοι οι μεγάλοι του κλάδου των υπολογιστών έδωσαν το παρών στη CES 2023, τόσο οι κατασκευαστές chip όσο και οι κατασκευαστές υπολογιστών. Η εταιρεία που ξεχώρισε ήταν η AMD καθώς ανακοίνωσε νέα προϊόντα σε πολλές κατηγορίες. Πρώτη και καλύτερη ήταν η ανακοίνωση των Ryzen 7000X3D επεξεργαστών. Ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του Ryzen 7 5800X3D, η AMD ανακοίνωσε στη CES 3 νέα μοντέλα με 3D V-Cache. Οι νέοι επεξεργαστές είναι οι: Ryzen 7 7800X3D, Ryzen 9 7900X3D και Ryzen 9 7950X3D και έρχονται με συνολική μνήμη cache που φτάνει τα 144MB! Η AMD ανακοίνωσε επίσης τους laptop επεξεργαστές Ryzen 7000, με επιλογές που φτάνουν μέχρι και τους 16 πυρήνες!

Στο στρατόπεδο της Intel η προσοχή στράφηκε κατά κύριο λόγο στα laptops. Στη CES 2023 ανακοινώθηκαν οι Intel Core 13ης γενιάς για laptops. Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται ο Intel Core i9-13980HX, με 24 πυρήνες. Από την πλευρά των desktops είχαμε μόνο μία ανακοίνωση, αυτή του Core i9-13900KS. Πρόκειται για μία ειδική έκδοση του τελευταίας γενιάς i9 η οποία είναι ακόμα πιο ισχυρή και φτάνει μέχρι τα 6GHz! Έμφαση στα laptops είχαμε και από την Nvidia. Στην μεγάλη έκθεση τεχνολογίας του Las Vegas γνωρίσαμε για πρώτη φορά τις RTX 4000 κάρτες γραφικών για φορητούς υπολογιστές, με την RTX 4090 να είναι στην κορυφή.

Τα laptops που έλαμψαν στη CES 2023

Οι νέοι επεξεργαστές και κάρτες γραφικών που ανακοινώθηκαν θα πάνε κατευθείαν στα τελευταία μοντέλα laptops όλων των κατασκευαστών και στη φετινή CES είδαμε πολλά από αυτά. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα ήταν το Lenovo YogaBook 9i. Αυτό που μας κέντρισε το ενδιαφέρον είναι πως παρότι έχει κλασικό σχεδιασμό, και τα δύο κύρια μέρη του αποτελούνται από οθόνη! Αν θέλεις μπορείς να έχεις δύο οθόνες και να χρησιμοποιείς εξωτερικό πληκτρολόγιο ή μπορείς να κάνεις το ένα μέρος πληκτρολόγιο/ποντίκι και να το έχεις σαν κλασικό laptop. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν και το Asus ProArt Studiobook 16 3D OLED. Και αυτό το οφείλει κυρίως στην οθόνη του, η οποία θέλει να επαναφέρει το 3D στο προσκήνιο. Η οθόνη του είναι OLED και δεν χρειάζεται γυαλιά για να δεις τρισδιάστατο περιεχόμενο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είδαμε και την παρουσίαση των Razer Blade 16 και 18. Ο λόγος είναι το μέγεθος των οθονών. Οι 15,6 ίντσες είναι το στάνταρ στα περισσότερα μοντέλα, ενώ οι 16 έχουν αρχίσει να γίνονται πιο δημοφιλείς. Η Razer ανεβάζει κι άλλο τις διαστάσεις και φέρνει στην αγορά ένα παντοδύναμο laptop με οθόνη 18 ιντσών, η οποία μάλιστα έχει λόγο πλευρών 16:10. Τέλος, από τα laptops της CES ξεχωρίσαμε και το Acer Swift X 14. Δεν έχει κάτι το «τρελό» ή εντυπωσιακό, αλλά ξεχωρίζει γιατί καταφέρνει να παρέχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά σε ένα πολύ compact πακέτο. Οθόνη OLED με ανάλυση 2880×1800 και ανανέωση 120Hz, ολοκαίνουργιοι επεξεργαστές Intel 13th Gen H-Series, κάρτα γραφικών RTX 4050, πάρα πολλές θύρες. Και όλα αυτά σε ένα 14άρι laptop! Μακάρι ακόμα περισσότεροι κατασκευαστές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Acer!

CES 2023: Και η ηλεκτροκίνηση έδωσε το παρών

Μπορεί η Sony να μην παρουσίασε τηλεοράσεις στη φετινή CES, ήταν όμως εκεί για να μας δείξει το AFEELA Prototype. Τι είναι αυτό; Ηλεκτρικό αυτοκίνητο! Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, η Sony φαίνεται αποφασισμένη να μπει στην αγορά της ηλεκτρικής αυτοκίνησης. Πέρσι έγιναν τα πρώτα βήματα, με την Sony να ανακοινώσει στην CES 2022 το Vision-S concept και τώρα έχουμε τη συνέχεια αυτής της στρατηγικής. Το AFEELA δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Honda και δείχνει το δρόμο για όσα έρχονται καθώς οι δύο εταιρείες έχουν δημιουργήσει την Sony Honda Mobility, η οποία στοχεύει στην πώληση ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι το 2026.

Από εκεί και πέρα, BWM και VW εντυπωσίασαν επίσης. Όχι με κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο ή concept που έδειξαν στη CES 2023, αλλά με… τα χρώματα των αυτοκινήτων τους! Πώς μπορεί το χρώμα ενός αυτοκινήτου να είναι κάτι συναρπαστικό; Με το να αλλάζει στη στιγμή! Ακριβώς αυτό έδειξαν οι δύο εταιρείες στην μεγάλη έκθεση του Las Vegas. Το BMW i Vision Dee είναι πλήρως καλυμμένο με έγχρωμη e-ink οθόνη εξωτερικά, κάτι που επιτρέπει την αλλαγή του χρώματος σε ό,τι θες. Η VW παρουσίασε το ID.7, ένα ηλεκτρικό sedan το οποίο διαθέτει επίσης χρώμα που αλλάζει. Μόνο που το ID.7 δεν είναι concept αλλά πολύ κοντά στην παραγωγή. Θα είναι αυτό το μεταβαλλόμενο χρώμα διαθέσιμο στην έκδοση παραγωγής άραγε;

Η CES ήταν μόνο η αρχή, ακολουθεί η MWC

Το πρώτο μεγάλο τεχνολογικό ραντεβού της χρονιάς ολοκληρώθηκε. Δεν θα είναι το μόνο όμως. Σε λίγες εβδομάδες η Βαρκελώνη γίνεται το επίκεντρο καθώς θα φιλοξενήσει την MWC 2023. Με τη CES 2023 να μας έχει γεμίσει ενθουσιασμό για το μέλλον της τεχνολογίας, ανυπομονούμε να δούμε όλα όσα θα συμβούν στην MWC από 27 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου.