Σου αποκαλύπτουμε 5 «κρυφά» αλλά θαυματουργά features του iPhone!

Περίληψη: Νομίζεις πως ξέρεις όλα τα μυστικά του iPhone; Δες μερικά «κρυφά» features που ανακαλύψαμε και κάνε την iPhone εμπειρία ακόμα πιο διασκεδαστική!

Κάθε χρόνο η ανακοίνωση του νέου iPhone προκαλεί αίσθηση, με τα βλέμματα του κόσμου των smartphones να συγκεντρώνονται στο εξωτικό Cupertino της Καλιφόρνια. Προηγμένες τεχνολογίες, εντυπωσιακό design και προδιαγραφές… υψηλών πτήσεων συνοδεύουν κάθε νέα συσκευή της Apple. Εκτός βέβαια από τα χαρακτηριστικά που όλοι λατρεύουμε να θαυμάζουμε, σε κάθε iPhone «κρύβονται» και πολλά άγνωστα πλην δυνατά features, τα οποία απογειώνουν την εμπειρία μιας iPhone συσκευής. Για αυτό είπαμε να μοιραστούμε μαζί σου μερικά «κόλπα», που μπορεί – λέμε τώρα – να σου έχουν ξεφύγει!

«Κρυφό» feature #1: Edit & unsend στα μηνύματά σου

Κακό αστείο, εξόφθαλμο typo ή ακόμα χειρότερα λάθος παραλήπτης. Οι λόγοι για να κάνεις unsend ένα μήνυμα είναι πολλοί και τις περισσότερες φορές όχι ευχάριστοι. Ευτυχώς η Apple έχει μεριμνήσει γι’ αυτό, και τώρα μπορείς εύκολα να κάνεις επεξεργασία και ακύρωση αποστολής σε ένα μήνυμα που έχεις στείλει και να γλυτώσεις τυχόν καζούρα. Για να κάνεις edit, ανοίγεις τη σχετική εφαρμογή και πατάς παρατεταμένα στο… «ατυχές» μήνυμα. Στο μενού που θα εμφανιστεί επιλέγεις «επεξεργασία» και κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές. Μην ξεχαστείς όμως, γιατί οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν εντός 15 λεπτών από τη στιγμή που έστειλες το αρχικό μήνυμα. Για να κάνεις unsend ακολουθείς την ίδια διαδικασία, πατώντας «ακύρωση αποστολής» στο μενού. Fyi, στη διάθεσή σου έχεις μόνο δύο λεπτά μετά την αρχική αποστολή. Να σημειώσουμε εδώ, πως αν ο παραλήπτης «τρέχει» λογισμικό iOS 15 ή προηγούμενη έκδοση, ενδέχεται να δει κανονικά τα μηνύματα που υποτίθεται πως δεν έστειλες ποτέ.

iphone-krymmena-features-01

«Κρυφό» feature #2: Διέγραψες όλη τη συζήτηση; Κανένα πρόβλημα!

Ένα ακόμα feature στα iMessages που έχει αποδειχθεί σωτήριο είναι η δυνατότητα ανάκτησης διαγραμμένων συνομιλιών. Σε ποιον δεν έχει τύχει άλλωστε να διαγράψει κατά λάθος μια συζήτηση με σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία. Άσχημη εμπειρία όσο να πεις. Το chat recovery είναι ακόμα ένα πολύτιμο και εύκολο trick που αξίζει να γνωρίζεις. Αφού ανοίξεις την εφαρμογή, επιλέγεις «επεξεργασία» στη σελίδα μηνυμάτων. Πατώντας «προβολή πρόσφατων διαγραφών» θα δεις τις συζητήσεις που μπορείς να επαναφέρεις. Πατάς ανάκτηση και είσαι έτοιμος. Για να ανακτήσεις διαγραμμένα μηνύματα και συζητήσεις χρειάζεσαι iOS 16 ή νεότερη έκδοση. Keep in mind, πως μπορείς να κάνεις recover μόνο μηνύματα που έχουν διαγραφεί τις τελευταίες 30 έως 40 ημέρες.

«Κρυφό» feature #3: Εξοικονόμηση μπαταρίας για παν ενδεχόμενο

Η επόμενή μας πρόταση αφορά την μπαταρία. Όχι πως είναι εύκολο να ξεμείνεις βέβαια. Γνωρίζεις πολύ καλά, όπως και εμείς, ότι η χωρητικότητα των καινούριων iPhone είναι τεράστια. Σε περίπτωση όμως θες να είσαι πάντα safe, υπάρχουν διάφορα μικρά tweaks για να επεκτείνεις ακόμα περισσότερο τη διάρκεια λειτουργίας της μπαταρίας σου. Το πρώτο είναι να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία χαμηλής ισχύος από τις ρυθμίσεις. Από εκεί και πέρα, για μικρότερη κατανάλωση μπορείς να μειώσεις τη φωτεινότητα, ή να ενεργοποιήσεις το dark mode αν είσαι οκ με την πιο «σκοτεινή» παλέτα χρωμάτων.  Για να εξοικονομήσεις ενέργεια, μπορείς πάντα να ελέγχεις την κατάσταση υγείας της μπαταρίας από το σχετικό μενού στις ρυθμίσεις. Εκεί θα βρεις επίσης πολύτιμα στοιχεία, όπως μοτίβα χρήσης, αλλά και επιπλέον προτάσεις για να μειώσεις την κατανάλωση.

«Κρυφό» feature #4: (Not) Always-on Display

Ένα από τα πολλά νέα features που βρίσκουμε στα εντυπωσιακά iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max είναι η λειτουργία Always-On Display που προηγουμένως είχαμε δει και στα Apple Watches. Με τη ρύθμιση αυτή η οθόνη παραμένει «ενεργή» και ταυτόχρονα ανανεώνεται συνεχώς όταν είναι κλειδωμένη, εμφανίζοντας χρήσιμες πληροφορίες όπως η ώρα, τα widgets, η ταπετσαρία κ.α. Η λειτουργία Always-on Display είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή στα «μεγάλα» μοντέλα της νέας σειράς. Αν όμως δε θέλεις να αποσπάσαι καθόλου όταν δεν χρησιμοποιείς το κινητό σου ή είσαι σε φάση digital detoxing, τότε μπορείς να την απενεργοποιήσεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας στις ρυθμίσεις και να κάνεις toggle off από την καρτέλα «οθόνη & φωτεινότητα».

«Κρυφό» feature #5: Home screen στα μέτρα σου!

Με τόσες πολλές δυνατότητες και εφαρμογές στη διάθεσή σου είναι εύκολο να χάσεις τη μπάλα δημιουργώντας ένα μικρό χάος στη home screen. Το καλό όμως είναι είναι πλέον πλήρως customizable, ώστε να βάλεις τα πράγματα σε τάξη αλλά και να βάλεις το δικό σου ξεχωριστό στιλ. Τώρα μπορείς να αφαιρέσεις από την home screen τις εφαρμογές που δε χρησιμοποιείς χωρίς να τις διαγράφεις από τη συσκευή σου. Πολύ απλά, πατάς παρατεταμένα στο app της επιλογής σου και το μεταφέρεις στη βιβλιοθήκη εφαρμογών του iPhone. Ακόμη, μπορείς πανεύκολα να προσαρμόσεις την οθόνη κλειδώματος από την εφαρμογή «ρυθμίσεις», διαλέγοντας ανάμεσα σε διαφορετικές γραμματοσειρές, χρώματα κειμένου, επιλογές ταπετσαρίας και widgets.

iphone-krymmena-features-02

Αν και μια ματιά στα specs των iPhone είναι αρκετή για να σε πείσει να μπεις στον μαγικό κόσμο της Apple, ωστόσο τα μικρά «μυστικά» είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά. Φυσικά, υπάρχουν πολλά ακόμα κρυφά features που αξίζει να ανακαλύψεις, ενώ κάθε νέα έκδοση του iOS φέρνει μαζί της ολοένα και περισσότερες δυνατότητες!

Ώρα για νέο iPhone; Ώρα για Public!

Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν για ένα γερό «step-up» στη smartphone συσκευή σου; iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max παίζουν δυνατά στα καταστήματα Public και το public.gr. Αν η τελευταία σειρά της Apple σε βγάζει οριακά εκτός budget, μην ανησυχείς. Οι refurbished συσκευές είναι εδώ, με την εγγύηση της iRepair! Για να απολαύσεις πανίσχυρες επιδόσεις με χαμηλότερο κόστος αλλά και σεβασμό στο περιβάλλον!