Στο WWDC 2023 της Apple τα είδαμε όλα αλλιώς…

Περίληψη: Το Apple Vision Pro έκλεψε την παράσταση στο WWDC 2023. Δεν ήταν όμως το μόνο που ανακοινώθηκε! Πάμε να δούμε αναλυτικά όλα όσα παρουσίασε η Apple.

Για ακόμα μία χρονιά στο διεθνές συνέδριο που διοργανώνει η Apple για τους προγραμματιστές, το WWDC, είδαμε όλα όσα ετοιμάζει η εταιρία να μας δείξει τους επόμενους μήνες. Όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρία από τις προηγούμενες χρονιές, πρωταγωνιστικό ρόλο στο WWDC 2023 είχε το software και όλα τα νέα χαρακτηριστικά που έρχονται με τα updates των iOS, macOS, watchOS, iPadOS.

Εκτός από το software, η Apple μας παρουσίασε και hardware, όπως είναι το νέο ανανεωμένο και λίγο μεγαλύτερο MacBook Air 15 και τα φρεσκαρισμένα Mac Studio και Mac Pro.

Όμως φέτος είχαμε και one more thing. Μία φράση που είχαμε καιρό να ακούσουμε και σίγουρα μας θυμίζει τις παλιές εποχές όπου ο Steve Jobs ανέβαινε στην σκηνή και παρουσίαζε ιστορικές συσκευές όπως το iPhone, το MacBook Air και το iPad.

Αυτή την φορά το One More Thing πήγαινε για την ανακοίνωση μίας συσκευής που όπως είπε χαρακτηριστικά ο Tim Cook «είναι η πρώτη συσκευή της Apple που δεν κοιτάμε κάτι σε αυτή αλλά μέσα από αυτήν».

Η πραγματικότητα αλλάζει μορφή

Ο λόγος για το Apple Vision Pro. Την νέα Mixed Reality συσκευή της Apple που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον αλλά και στον τρόπο που δουλεύουμε και ψυχαγωγούμαστε.

Video Duration
9:22

Το Apple Vision Pro διαθέτει ένα ολοκαίνουργιο λειτουργικό σύστημα με τρισδιάστατο περιβάλλον εργασίας όπου μέσα από εκεί, με την κίνηση των ματιών, της φωνής και των χεριών μπορείς να περιηγηθείς στα μενού, να ανοίξεις παράθυρα και εφαρμογές, να δεις ταινίες και σειρές, να ακούσεις μουσική και όλα αυτά στον χώρο που βρίσκεται κάποιος.

Και όταν λέμε στον χώρο, εννοούμε κυριολεκτικά στο χώρο. Όλα τα παράθυρα των εφαρμογών εμφανίζονται μπροστά στον χρήστη, δίνοντάς του την δυνατότητα να βλέπει όλα όσα συμβαίνουν γύρω του αλλά και να δουλεύει.

Αν θέλει μεγαλύτερη απομόνωση, το μόνο που έχει να κάνει είναι απλά να γυρίσει την κορώνα που υπάρχει στο πάνω μέρος της συσκευής και μπορεί και μπαίνει περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο.

Αυτή η συσκευή σηματοδοτεί την αρχή του «spatial computing», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Tim Cook.

Όπως είναι λογικό, στην παρουσίαση είδαμε πολλές εφαρμογές του Vision Pro στην καθημερινότητα. Μία μάλιστα που εντυπωσίασε ήταν όταν απλά με το κοίταγμα ενός MacBook η οθόνη του υπολογιστή μεταφερόταν στο Vision Pro και όλη η δουλειά γινόταν σε μία γιγαντιαία οθόνη, φυσικά με την χρήση του touchpad και πληκτρολογίου του laptop. Η παρουσίαση του FaceTime στο Vision Pro ήταν και αυτή εντυπωσιακή. Η video κλήση αποκτά πλέον νέο νόημα, με το άτομο που καλεί κάποιος μέσα από το Vision Pro να φαίνεται σε φυσικό μέγεθος.

Εκτός όμως από την δουλειά και την επικοινωνία έχουμε και την ψυχαγωγία. Με το Vision Pro οι φωτογραφίες και τα βίντεο προβάλλονται σε μία τεράστια οθόνη μπροστά στον χρήστη, ενώ τα ενσωματωμένα ηχεία που διαθέτει απογειώνουν την εμπειρία με το Spatial Audio. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στην παρουσίαση εμφανίστηκε στην σκηνή και ο Bob Iger, ο CEO της Disney για να μας πει την εμπειρία του από την συσκευή της Apple και να δηλώσει ότι το Disney+ θα είναι διαθέσιμο κατά την κυκλοφορία της συσκευής.

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών το Vision Pro διαθέτει οθόνη microOLED Apple silicon backplane σε δύο πάνελ οθόνης με 23 εκατομμύρια pixels. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 4K βίντεο παίζει άνετα σε πλήρη ανάλυση. Στο εσωτερικό του, το Vision Pro έχει ένα M2 τσιπ σε συνδυασμό με ένα νέο τσιπ R1, το οποίο κάνει την επεξεργασία των αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο.

Με την κυκλοφορία του Vision Pro θα δούμε πολλές εφαρμογές από το iPhone και το iPad να μπορούν να τρέξουν στο visionOS ενώ μέσα από το νέο App Store ο χρήστης θα μπορεί να κατεβάσει και νέες εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για το visionOS.

Τέλος, για την ασφάλεια του χρήστη η Apple έχει ενσωματώσει Optic ID στο Vision Pro το οποίο μπορεί και χρησιμοποιεί την ίριδα του ματιού του χρήστη για το ξεκλείδωμα του.

Ένας δυνατός αέρας hardware

Εκτός από το νέο δημιούργημα της Apple, κατά την διάρκεια του WWDC 2023 είδαμε το νέο MacBook Air 15 ιντσών με τον M2 επεξεργαστή και την τεράστια αυτονομία μπαταρίας που φτάνει έως και τις 18 ώρες χρήσης. Στα πλαϊνά του διαθέτει 2 θύρες Thunderbolt 4, το MagSafe καθώς και μία είσοδο ακουστικών. Η κάμερα του είναι στα 1080p και αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 4 χρώματα για να μπορεί να ταιριάζει άνετα με το στυλ του χρήστη.

Για τους πιο απαιτητικούς η Apple έδωσε έναν πιο δυνατό αέρα στο Mac Studio εξοπλίζοντάς το με το νέο M2 Ultra chip, το οποίο είναι το πιο ισχυρό Apple Silicon chip που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα.

Από πλευράς σχεδιασμού, το νέο Mac Studio είναι ίδιο με το αρχικό μοντέλο. Στο εσωτερικό του πέρα από τoν M2 Max ή τον M2 Ultra επεξεργαστή, διαθέτει μία θύρα HDMI υψηλότερου εύρους ζώνης που υποστηρίζει έως και οθόνη 8K στα 240Hz. Το πίσω μέρος του Mac Studio διαθέτει τέσσερις θύρες Thunderbolt 4, μια θύρα 10 Gigabit Ethernet, την θύρα HDMI και δύο θύρες USB-A. Στην μπροστινή πλευρά, υπάρχουν δύο θύρες USB-C και μια υποδοχή για κάρτες SD.

Η Apple, θέλοντας να ικανοποιήσει και τους επαγγελματίες που θέλουν να μπορούν να παραμετροποιήσουν το μηχάνημά τους, ανακοίνωσε πως πλέον και οι Mac Pro θα έχουν M2 Ultra επεξεργαστή με 24 πυρήνες, GPU έως 76 πυρήνων και υποστήριξη μνήμης έως και 192 GB. Ο σχεδιασμός του παραμένει και εδώ ο ίδιος με το προηγούμενο μοντέλο. Από θύρες διαθέτει οκτώ Thunderbolt 4, δύο θύρες HDMI, έξι υποδοχές PCIe και δύο θύρες 10 Gigabit Ethernet

Τέλος, να πούμε πως όλοι οι νέοι υπολογιστές της Apple υποστηρίζουν Wi-Fi 6E και Bluetooth 5.3.

iOS, iPadOS, macOS, watchOS

Όλα OK με το hardware, όμως στο WWDC έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε και software. Σε αυτό το κομμάτι η Apple δεν απογοήτευσε. Το iOS 17 έρχεται ανανεωμένο και κάνει την εμφάνιση των επαφών ακόμα πιο παιχνιδιάρικη. O χρήστης μπορεί να επιλέξει πώς θέλει να του εμφανίζεται κάθε επαφή, αλλάζοντας την φωτογραφία, την γραμματοσειρά και τα χρώματα. Προσθέτει επίσης μία νέα εφαρμογή που ονομάζεται Journal για να μας κάνει πιο mindful και να καταγράφουμε εύκολα σκέψεις και ιδέες. Η λειτουργία Airdrop γίνεται πανεύκολη αφού πλέον το μόνο που έχει να κάνει κάποιος, είναι απλά να βάλει το iPhone του δίπλα σε ένα άλλο και η αποστολή ολοκληρώνεται.

Συνεχίζουμε με Facetime, το οποίο ανανεώνεται και πλέον υπάρχει η επιλογή αποστολής βίντεο μηνύματος σε περίπτωση που η κλήση δεν απαντηθεί. Τα Μηνύματα αλλάζουν ελαφρώς και θα έχουν λίγο διαφορετικό σχεδιασμό, με την μπάρα των εφαρμογών να πηγαίνει στην δεξιά πλευρά και να εμφανίζεται σαν μενού στο νέο κουμπί +. Ενδιαφέρουσα φαίνεται και η νέα λειτουργία «Αναμονής» που προσφέρει μια οριζόντια προβολή της ώρας, των widgets και άλλων πληροφοριών στην οθόνη του iPhone.

Στο κομμάτι του iPadOS 17, ευχάριστη έκπληξη ήταν η προσθήκη των widgets που έχουμε συνηθίσει στο iOS, στην αρχική οθόνη κλειδώματος. Στο MacOS Sonoma βλέπουμε και εκεί τα widgets τα οποία έχουν πολύ πιο δυναμικό ρόλο στην επιφάνεια εργασίας.

H Apple για πρώτη φορά βάζει λειτουργία Game στα μηχανήματά της, η οποία δίνει προτεραιότητα στην απόδοση της CPU και της GPU στα παιχνίδια αλλά και καλύτερη ασύρματη σύνδεση με τα Bluetooth χειριστήρια. Οι προσπάθειες της Apple να φέρει δυνατά παιχνίδια στον Mac φαίνεται να αποδίδουν. Ο Hideo Kojima βγήκε στην παρουσίαση και αποκάλυψε ότι το Death Stranding: Director’s Cut θα κυκλοφορήσει στα Mac αργότερα μέσα στο έτος ενώ και τα επόμενα παιχνίδια της Kojima Productions θα είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα.

Τέλος, το watchOS 10 αλλάζει και αυτό σχεδιασμό και φέρνει νέα προβολή widgets, επανασχεδιασμένες εφαρμογές, βελτιώσεις στις προπονήσεις και πολλά άλλα ενώ έχει πλέον και δύο νέα watch faces : το «Palette» και ένα animated Peanuts face με τον Snoopy και τον Woodstock να αλληλεπιδρούν στις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Φυσικά, μέσα στο επόμενο διάστημα και μέχρι την κυκλοφορία των updates αναμένεται να δούμε πολλές ακόμα λειτουργίες.

Όπως και να ’χει πάντως, η Apple κάθε χρόνο μας εντυπωσιάζει με το WWDC και μας κάνει να περιμένουμε το φθινόπωρο για να μπορέσουμε να δούμε από πρώτο χέρι τα νέα updates των συσκευών της.