Ένα βιβλίο για κάθε μήνα: Σου φτιάχνουμε τη λίστα για το 2023!

Περίληψη: Τόσα πολλά βιβλία τόσο λίγος χρόνος. Ο Χριστουγεννιάτικος Κατάλογος των Public είναι εδώ και εμείς ετοιμάζουμε την απόλυτη TBR list για το 2023!

New year, new me! Είναι άτυπη παράδοση να γιορτάζουμε τη νέα χρονιά με πολλά υποσχόμενα resolutions, τα οποία μετά από λίγο τείνουν να ξεχαστούν. Ένα από αυτά είναι και το να διαβάζουμε περισσότερο. Όλοι ξέρουμε τη μοναδική χαρά που προσφέρει το βιβλίο, ωστόσο κάτι οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας, κάτι οι χιλιάδες επί χιλιάδων τίτλοι που κυκλοφορούν, ε, λογικό είναι να κάποιες φορές να χάσεις τη μπάλα. Στον Χριστουγεννιάτικο Κατάλογο των Public θα βρεις δεκάδες προτάσεις σε βραβευμένα βιβλία αλλά και ιδέες δώρων για σένα και τους αγαπημένους σου.

Τι θα έλεγες όμως να το πάμε ένα βήμα παραπέρα; Μιας και σιγά σιγά ετοιμαζόμαστε να αποχαιρετίσουμε το 2022, φτιάξαμε ένα συναρπαστικό reading challenge με ένα βιβλίο για κάθε μήνα. Και μην ανησυχείς, δε χρειάζεται καν να αρχίσεις το ψάξιμο γιατί σου έχουμε έτοιμη και την TBR list!

TBR list 2023 : Ευ ζην, ποίηση και κλασική λογοτεχνία

Ένας στόχος που όλοι λίγο πολύ βάζουμε την ημέρα της Πρωτοχρονιάς είναι βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά. Ο Ιανουάριος είναι μια καλή ευκαιρία για να κάνουμε πραγματικά μια νέα αρχή, και το βιβλίο μπορεί να μας δείξει τον δρόμο. Στο best seller «Τα 4 βήματα του πλούτου» ο Χρήστος Τσούνης δίνει πρακτικές συμβουλές και εύκολα tips που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε καθημερινή βάση.

Εννοείται πως από την TBR list για το 2023 δε θα μπορούσαν να λείπουν κλασικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Για το Φεβρουάριο, επιλέξαμε τις «Ιστορίες του κ. Κούνερ» του Bertolt Brecht. Το βιβλίο του φημισμένου Γερμανού δραματουργού είναι μια συλλογή μικρών ιστοριών με επίκεντρο την έννοια της διαλεκτικής, την ηθική αλλά και τη στάση του ανθρώπου απέναντι στις κοινωνικές αλλαγές.

Επόμενος σταθμός στο λογοτεχνικό μας ταξίδι η ποίηση. Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, οπότε για τον πρώτο μήνα της άνοιξης διαλέξαμε τη σπουδαιότερη ίσως ποιητική φωνή της Ελλάδας. Τον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη. Η συλλογή «Τα Ποιήματα» περιλαμβάνει ολόκληρο το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού συγγραφέα, μαζί με σχόλια, χρονολόγια και εκτενείς αναφορές στα χαρακτηριστικά της καβαφικής ποίησης.

biblia-2023-tbr-list-01

Αφήνουμε τους μεγάλους λογοτέχνες του 20ου αιώνα και πάμε σε κάτι πιο σύγχρονο. Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αστυνομικής λογοτεχνίας και το βιβλίο «Εικασία 3ν + 1» επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το πηγαίο ταλέντο του Κυπρίου συγγραφέα. Ένοχα μυστικά, σκοτεινές δολοπλοκίες και ένας γρίφος με το κωδικό όνομα «εικασία 3ν+1», συνθέτουν το δαιδαλώδες μυστήριο που καλείται να λύσει η υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου.

Ένα άλλο πρωτοχρωνιάτικο resolution που παίζει πολύ, είναι αυτό της υγιεινής διατροφής. Μετά τις εορταστικές παρασπονδίες οι περισσότεροι βάζουμε στόχο να τρώμε πιο υγιεινά και σωστά. Γι’ αυτό, στην TBR λίστα του 2023 θα βρεις το «All about brunch» του Άκη Πετρετζίκη. Το Μάιο λοιπόν κάνε ένα break από τη λογοτεχνία και μάθε πως θα φτιάξε σπιτικά, χορταστικό, πεντανόστιμα αλλά και θρεπτικά brunches!

Non-fiction, ρομαντικά μυθιστορήματα & sci-fi κόσμοι

Συνεχίζουμε τις προτάσεις μας για το 2023, με non-fiction. Για τον Ιούνιο έχουμε το συναρπαστικό βιβλίο της Eva Illouz και της Dana Kaplan «Τι είναι το σεξουαλικό κεφάλαιο». Οι δύο επιφανείς ακαδημαϊκοί επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τους τρόπους με τους οποίους η σεξουαλικότητα, η οικονομική αξία και η κοινωνική ανισότητα αναμειγνύονται στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης λογικής.

TBR list χωρίς μια δόση science-fiction δε γίνεται! Τον Ιούλιο ρίξε μια ματιά στο «Sea of Tranquility» της best-selling συγγραφέως Emily St. John Mandel. Το μυθιστόρημα εκτείνεται σε τέσσερις διαφορετικούς αιώνες και τολμά να αγγίξει σύνθετα φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από το χρόνο, τη μνήμη, την πραγματικότητα και την διαβόητη θεωρία της προσομοίωσης.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των καλοκαιρινών διακοπών, της χαλάρωσης, της ξεγνοιασιάς και του έρωτα. «Το θεώρημα της αγάπης» της Ιταλίδας Ali Hazelwood είναι ένα από τα καλύτερα αυγουστιάτικα αναγνώσματα. Το γλυκό ρομάντζο ανάμεσα στην Olive και τον Adam κέρδισε εκατομμύρια fans του romance fiction παγκοσμίως, για την πρωτοτυπία, την αγνότητα και το χιούμορ του.

biblia-2023-tbr-list-02

Τα βιβλία ιστορίας είναι η καλύτερη μέθοδος για να κατανοήσουμε το παρελθόν και να αφουγκραστούμε το δικό μας παρόν. Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αν δεν έχεις προλάβει να ασχοληθείς με αυτό το καθοριστικό ιστορικό γεγονός, η TBR list του 2023 αξίζει να έχει ένα σχετικό βιβλίο. Η «Μεγάλη Ιδέα» του Σπύρου Αλεξίου ρίχνει φως στα συνταρακτικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Μικρά Ασία και στα αίτια της τραγικής κατάληξης που άλλαξαν τη σύγχρονη Ελλάδα.

TBR list 2023: Ιστορίες φαντασίας, τρόμου και μαγευτικά παραμύθια

Το φθινόπωρο είναι η εποχή του fantasy. Η λογοτεχνία του φανταστικού έχει κάνει δυνατό comeback, επομένως ένα περιπετειώδες fantasy novel είναι απαραίτητη προσθήκη σε κάθε ενημερωμένη TBR list. Ένα από αυτά είναι το «Άτλας Έξι» της Olivie Blake. Μαγεία, ξόρκια, επτασφράγιστα μυστικά και ένα σκοτεινό παιχνίδι εξουσίας εκτυλίσσονται στις αίθουσες της διαβόητης «Αλεξανδρινής Λέσχης». Must reading για τους λάτρεις του dark academia.

Τελευταίος μήνας του φθινοπώρου ο Νοέμβριος. Μήνας του Halloween, οπότε λογικό και επόμενο να δώσουμε έναν spooky τόνο στην TBR λίστα του 2023. Και ποιος ο καλύτερος τρόπος από μια συλλογή αγαπημένων horror ιστοριών. Από τις «Χίλιες και μια Νύχτες» έως τον William Butler Yeats και τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, το βιβλίο «Κλασικές ιστορίες τρόμου απ' όλο τον κόσμο» μας ταξιδεύει στους πιο macabre προορισμούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Κλείνουμε την TBR list του 2023 με μια φανταστική παραμυθένια ιστορία. Ποιος είπε άλλωστε πως τα παραμύθια είναι μόνο για παιδιά; «Το παιδί των Χριστουγέννων στο παιχνιδοπωλείο των αδερφών Βασίλη» του David Litchfield διδάσκει την αξία της αγάπης, της ενσυναίσθησης, της φιλίας και της πίστης στο όνειρο.

Φυσικά, δε χρειάζεται να περιμένεις σώνει και ντε μέχρι τη νέα χρονιά για να ξεκινήσεις το νέο σου reading challenge. Χριστούγεννα έρχονται και ο Χριστουγεννιάτικος Κατάλογος των Public είναι γεμάτος με best-seller μυθιστορήματα, δοκίμια και συλλογές για τους φίλους όλων των genres. Άραξε λοιπόν στον καναπέ με μια κούπα καφέ και ένα λαχταριστό μελομακάρονο και αφέσου στη χαρά της ανάγνωσης.