Monica Gutierrez: Mιλάει πρώτα σε εμάς για το νέο της βιβλίο!

Περίληψη: Η Monica Gutierrez ανανεώνει το ραντεβού της με τους αναγνώστες. Το νέο feelgood βιβλίο «Η σκηνή των μεγάλων ονείρων» είναι γεμάτο μαγεία και διλήμματα!

To όνομα της Monica Gutierrez μπορεί να σου ακούγεται οικείο. Ο λόγος είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων», το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ένα βιβλίο διαφορετικό από αυτά που έχουμε συνηθίσει, καθώς φέρνει τον αναγνώστη σε επαφή με τα μικρά απλά πράγματα που μπορούν θα οδηγήσουν στην ευτυχία. Το νέο μυθιστόρημα της Ισπανίδας συγγραφέως με τίτλο «Η σκηνή των μεγάλων ονείρων» κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου σε μετάφραση της Κάλλιας Ταβουλάρη και μας μεταφέρει στο μοναδικό κόσμο του θεάτρου!

«Η σκηνή των μεγάλων ονείρων»: Μια ιστορία για την μάχη της επιτυχίας και της αποτυχίας

Το επίκεντρο του μυθιστορήματος έχει ως σημείο αναφοράς το θέατρο. Διαβάζοντας το, οι αναγνώστες θα ταξιδέψουν νοερά στη Βαρκελώνη όπου ο Μαξ Μπόρχες, θεατρικός σκηνοθέτης και υπεύθυνος ενός μικρού θιάσου θα βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Γιατί; Ενώ στις πρεμιέρες πρέπει να πηγαίνουν όλα σύμφωνα με το σχέδιο, στη συγκεκριμένη πάνε όλα…στραβά! Οι μάγισσες παραείναι όμορφες, το στέμμα του βασιλιά έχει σπάσει, και ο Μάκβεθ αναδίδει μια ύποπτη μυρωδιά ουίσκι. Όπως όμως του θυμίζει συχνά η πανέξυπνη βοηθός του, η Έλσα Σολέρ, η παράσταση πρέπει πάντα να συνεχίζεται...!

Ένα feelgood, comforting βιβλίο που ρίχνει φως στην κατανόηση των ανθρώπινων συναισθημάτων, σε ιστορίες όπου οι χαρακτήρες έχουν καλές και άσχημες μέρες, στεναχώριες, διλήμματα, προβλήματα, ξεσπάσματα, αγωνίες και αναποδιές, όπως όλοι μας άλλωστε. Όταν όλα όμως δείχνουν γκρίζα, έρχονται και οι ηλιόλουστες, χαρούμενες μέρες - μια υπενθύμιση ότι τα προβλήματά μας πολλές φορές δεν είναι τόσο τρομερά όσο μας φαίνονται.

Video Duration
1:12

Η Monica Gutierrez μας μιλά αποκλειστικά για το νέο της μυθιστόρημα «Η σκηνή των μεγάλων ονείρων»

Έχοντας κάνει μια εισαγωγή για το περιεχόμενο του μυθιστορήματος, δίνουμε τον λόγο η Monica Gutierrez. Η συγγραφέας μας ξεναγεί στον κόσμο της, μας εκμυστηρεύεται βιώματά της και μας κάνει να δούμε το βιβλίο μέσα από τα δικά της μάτια, αυτά του δημιουργού! Τη μετάφραση των απαντήσεων στα ελληνικά επιμελήθηκε η Δέσποινα Δρακάκη.

Το πρώτο μυθιστόρημα: Ποιος ήταν ο πρώτος αναγνώστης;

Από πολύ μικρή έγραφα ποιήματα και διηγήματα και οι δάσκαλοί μου με ενθάρρυναν να συνεχίσω το γράψιμο. Λέω πάντα ότι στη σχολή της Δημοσιογραφίας με έμαθαν να γράφω και στη σχολή Ιστορίας με έμαθαν να σκέφτομαι. Παρ’ όλα αυτά το πρώτο μου μυθιστόρημα το έγραψα όταν ήμουν πλέον ενήλικη, και είχα τελειώσει την ακαδημαϊκή μου εκπαίδευση. Μόλις είχα γίνει μητέρα, είχα απολυθεί από τη δουλειά μου και ήμουν κάπως φορτισμένη. Το γράψιμο ήταν το καταφύγιό μου. Δεν σκόπευα να το εκδώσω, ο άντρας μου όμως διάβασε το ολοκληρωμένο μυθιστόρημα και με ενθάρρυνε να το εκδώσω. Το γεγονός ότι άγνωστοι άνθρωποι θα διάβαζαν το πρώτο μυθιστόρημα ως εντελώς αρχάρια με γέμιζε φόβο, αλλά έτυχε τόσο καλής υποδοχής, οι αναγνώστες μού συμπεριφέρθηκαν τόσο καλά, που σχεδόν δεν το πίστευα. Τότε κατάλαβα ότι δεν ήμουν μόνη στον κόσμο της γραφής, ότι υπήρχαν αναγνώστες που με συνόδευαν και με ενθάρρυναν.

monica-gutierrez-neo-vivlio-01

Θα μας δώσεις ένα-δύο μικρά σπόιλερ για το νέο μυθιστόρημα;

Το βέβαιο είναι ότι στο είδος του feelgood νιώθω σαν στο σπίτι μου. Γράφω ιστορίες που θα ήθελα να διαβάσω, ιστορίες και χαρακτήρες που προσφέρουν καταφύγιο όταν χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα από τον θορυβώδη και τρομερό κόσμο στον οποίο ζούμε. Το διάβασμα είναι ξεκούραση για τον εγκέφαλο και την ψυχή μας, μας βοηθά να σκεφτόμαστε και να συνομιλούμε με τον εαυτό μας, να μας ακούμε σιωπηρά μέσα σε όλο αυτό τον θόρυβο που μας περιβάλλει. «Η σκηνή των μεγάλων ονείρων» είναι ένα feelgood μυθιστόρημα για την αγάπη για το κλασικό θέατρο, για τη φιλία και την πίστη. Αφορά έναν θίασο από τη Βαρκελώνη που κάνει πρόβες στον Μάκβεθ, του William Shakespeare, για να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Θεάτρου του Εδιμβούργου.

Επέλεξα τον Μάκβεθ, επειδή είναι το αγαπημένο μου από το έργο του Shakespeare και επειδή σκέφτηκα ότι ήταν διασκεδαστικό να γράψω μια feelgood ιστορία για το πιο αιματηρό και σκοτεινό έργο του μεγάλου βάρδου. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά; Διαδραματίζεται στη Βαρκελώνη, την πόλη μου, και στο Εδιμβούργο, και είναι μια ιστορία για την αγάπη για το θέατρο, για τη λογοτεχνία και για τη φιλία, με πολύ χιούμορ. Αν «Το βιβλιοπωλείο των μικρών θαυμάτων» ήταν ο μικρός φόρος τιμής μου στους αγαπημένους μου συγγραφείς και τα βιβλία, τότε «Η σκηνή των μεγάλων ονείρων» είναι ο μικρός φόρος τιμής μου στο θέατρο. Ως συγγραφέας αυτό που κάνω είναι να κάνω επάγγελμα τις εμμονές μου.

Ποιοι είναι πέντε αγαπημένοι σου συγγραφείς ή μουσικοί;

Jane Austen, William Shakespeare, Charles Dickens, Ana María Matute και Gabriel García Márquez (είναι τρομερά δύσκολο να αναφέρω μόνο πέντε!), Giuseppe Verdi και Antonio Vivaldi, και από τους σύγχρονους μου αρέσουν οι Sade, Ed Sheeran και Imagine Dragons.

Το συναίσθημα των Χριστουγέννων με λίγα λόγια

Λατρεύω τα Χριστούγεννα, νομίζω ότι είναι η πιο feelgood περίοδος του χρόνου. Μου δίνει ζεστασιά, ευεξία, ελπίδα και ηρεμία. Είναι μια παρένθεση ξεκούρασης από την ασχήμια: όλα γύρω είναι όμορφα και επίσης έχει κρύο, κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα. Χριστούγεννα είναι να μένεις σπίτι με τους ανθρώπους που αγαπάς περισσότερο, κάτω από τα φώτα του δέντρου και του χειμερινού ηλιοστασίου, με ένα φλιτζάνι καυτή σοκολάτα στις χούφτες σου, μια ζεστή κουβέρτα και το βιβλίο που μόλις σου δώρισαν. Ο σύζυγός μου, η κόρη μου και εγώ κάνουμε ο ένας στον άλλο δώρο βιβλία στο cagatió (μια καταλανική χριστουγεννιάτικη παράδοση) και τα διαβάζουμε μαζί, στο σπίτι, την παραμονή των Χριστουγέννων.

Έχεις αγαπημένες σκηνές από Χριστουγεννιάτικες ταινίες;

Λατρεύω εκείνο το μικρό στολισμένο για τα Χριστούγεννα βιβλιοπωλείο της Meg Ryan στην ταινία «Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας» (Nora Ephron, 1998). Και δεν κουράζομαι ποτέ να βλέπω ξανά και ξανά το «Love Actually» (Richard Curtis, 2003), ειδικά λόγω της ιστορίας του Liam Neeson και του Hugh Grant ως πρωθυπουργού. Αν και ομολογώ ότι, στο σπίτι, περνάμε μεγάλο μέρος των Χριστουγέννων παρακολουθώντας την extended έκδοση του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Peter Jackson.

Καθημερινά, ο καθένας από εμάς έρχεται αντιμέτωπος με προβληματισμούς, στενοχώριες, ενδοιασμούς και αβεβαιότητα. Το νέο βιβλίο της Monica Gutierrez, «Η σκηνή των μεγάλων ονείρων», θα σε κάνει σίγουρα να δεις τη ζωή με άλλη ματιά και θα σε γεμίσει με αισιοδοξία! Και μη ξεχνάς ότι στα Public, μπορείς να βρεις ό,τι βιβλίο ψάχνεις.